ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (C) ELLINIKIGNOMI

Ένας στους τρείς  ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, πέφτει, τουλάχιστον, µία φορά κάθε χρόνο και υφίσταται, από ελαφρές κακώσεις έως βαρείς τραυματισμούς!
-Η αναλογία αυτή είναι ένας στους δύο, για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών!
-Π.Σ.Φ.: “Ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα πλήττονται από την ανεργία, ενώ οι μισοί επαγγελματίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Με αφορμή την καθιέρωση της Ημέρας Μυοσκελετικής Υγείας, που είναι η 30ή Σεπτεμβρίου, ο Πρόεδρος του “Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών” (ΠΣΦ), κ. Πέτρος Λυμπερίδης, παρουσίασε ενδιαφέροντα στοιχεία για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι, στην μυοσκελετική τους υγεία, κυρίως λόγω πτώσεων και κακώσεων και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των δράσεων του ΠΣΦ πανελλαδικά, με στόχο την προαγωγή και αγωγή της υγείας του πληθυσμού της χώρας μας.
Παράλληλα, ο Πρόεδρος του ΠΣΦ ενημέρωσε για τα σημαντικά επαγγελματικά προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο κλάφος των Φυσικοθεραπευτών στην χώρα μας
Σύμφωνα με νεότερες έρευνες, που έγιναν στην Ελλάδα, ένας στους τρείς  ηλικιωμένους άνω των 65 ετών, πέφτει, τουλάχιστον, µία φορά κάθε χρόνο και υφίσταται, από ελαφρές κακώσεις έως βαρείς τραυματισμούς!
Μάλιστα, η αναλογία αυτή φθάνει να ειναι ένας στους δύο, για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών!
Oι πτώσεις αποτελούν απειλή για χιλιάδες ηλικιωμένους. Καταλαμβάνουν την πρώτη αιτία θανάτου από ατυχήματα και υπολογίζεται, ότι είναι υπεύθυνες
για το 40% των θανάτων από κακώσεις στα άτομα άνω των 65 ετών . Οι κακώσεις από πτώσεις αποτελούν σήμερα ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα Δημόσιας Υγείας, από άποψη νοσηρότητας, θνησιμότητας αλλά και κόστους αντιμετώπισης.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν εντελώς δωρεάν να «κατεβάσουν» από τον ιστότοπο του Π.Σ.Φ. διαθέσιμα φυλλάδια ασκήσεων για  σταθερότητα στάσης, δύναμη και αποσυμπίεση, αλλά και ενδυνάμωση και ισορροπία!

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην Ελλάδα, εάν αναλογιστεί κανείς, ότι το ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, άνω των 65 ετών ανέρχεται στο 21,3%, ενώ δυσοίωνες είναι οι προοπτικές για το μέλλον, καθώς το ποσοστό αυτό θα φθάσει στο 27,1% το 2030 και στο 36,5% το 2050!
Όπως δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, ο Π.Σ.Φ. κάθε έτος θα διοργανώνει παρεμβάσεις και προγράμματα σε πανελλαδικό επίπεδο, οι οποίες θα έχουν αποκλειστικό στόχο την προαγωγή και αγωγή υγείας του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τον κ. Λυμπερίδη, εφέτος διοργανώνονται από τις 25 έως τις 29 Σεπτεμβρίου δωρεάν δοκιμασίες για την πρόληψη των πτώσεων σε ηλικιωμένους, σε όλα τα ιδιωτικά και δημόσια φυσικοθεραπευτήρια.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ενδιαφερόμενοι θα υποβληθούν σε διάφορες δοκιμασίες (δύναμης των κάτω άκρων, ισορροπίας και κινητικότητας), προκειμένου να αξιολογηθεί το επίπεδο κινδύνου πτώσεων. Σε όσους εντοπιστεί πρόβλημα, θα γίνει επίδειξη ενός σετ βασικών ασκήσεων, που μπορούν να ακολουθούν για την ενδυνάμωση και βελτίωση της κινητικότητάς τους.
Παράλληλα, στον ιστότοπο του Συλλόγου (www.psf.org.gr)
υπάρχουν διαθέσιμα φυλλάδια ασκήσεων για  σταθερότητα στάσης, δύναμη και αποσυμπίεση, αλλά και ενδυνάμωση και ισορροπία. Τις ασκήσεις αυτές μπορούν να «κατεβάσουν» οι ενδιαφερόμενοι εντελώς δωρεάν.

“Ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές στην Ελλάδα πλήττονται από την ανεργία, ενώ οι μισοί επαγγελματίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους”!

Ο κ. Λυμπερίδης διευκρίνισε ακομη, πως όλο το υλικό των ασκήσεων έχει δημιουργηθεί στο πλαίσιο του θεματικού δικτύου ProFouND (Prevention of Falls Network for Dissemination). Πρόκειται για μία χρηματοδοτούμενη από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρωτοβουλία, η οποία είναι αφιερωμένη στη διάδοση και εφαρμογή των βέλτιστων
πρακτικών πρόληψης των πτώσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων, ο ΠΣΦ θα υποβάλει στο Υπουργείο Υγείας έκθεση, στην οποία θα περιλαμβάνονται χρήσιμα στατιστικά στοιχεία. Μεταξύ αυτών, θα περιλαμβάνονται ο συνολικός αριθμός των ηλικιωμένων, που συμμετείχαν στα τεστ και όσων αξιολογήθηκαν με προβλήματα. Θα αποτυπώνεται, επίσης, ο αριθμός όσων έλαβαν πρόγραμμα ασκήσεων και τα συγκριτικά αποτελέσματα των καταγεγραμμένων περιπτώσεων, που παρουσίασαν βελτίωση έπειτα από την εκτέλεση των ασκήσεων για διάστημα 30 ημερών.
Με την πρωτοβουλία αυτή -όπως εξήγησε ο ιδιος- οι φυσικοθεραπευτές επιδεικνύουν μία σημαντική κοινωνική ευαισθησία. Παρέχουν δωρεάν τη γνώση και τον χρόνο τους, παρ’ ότι τα επαγγελματικά και
οικονομικά προβλήματα μαστίζουν τον κλάδο.
Πρόσφατη έρευνα, που έγινε σε πανελλαδικό δείγμα 733
φυσικοθεραπευτών (οι 520 ελεύθεροι επαγγελματίες), στο πλαίσιο του Βαρόμετρου Επαγγελματιών Υγείας, έδειξε, πως ένας στους τέσσερις φυσικοθεραπευτές πλήττονται από την ανεργία, ενώ οι μισοί επαγγελματίες είναι απαισιόδοξοι για το μέλλον τους.

“Η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου των φυσικοθεραπευτών”!

Η υπεύθυνη του τμήματος ερευνών της εταιρείας “CMT Prooptiki”, που διεξήγαγε την έρευνα, κα Αρετή Λιούπα τόνισε, πως, ο τζίρος του κλάδου μειώθηκε κατά 9% μεταξύ 2015 και 2014, ως απόρροια των συνεπειών της οικονομικής κρίσης.
Αρνητικά κυμάνθηκε και το 2016, με το 56% των
φυσικοθεραπευτών να δηλώνουν πτώση των κερδών τους, το 42% πτώση του κύκλου εργασιών, ενώ το 75% αναγκάστηκε να μειώσει το ύψος των αμοιβών του εως 25% κατά μέσον όρο. Ως σημαντικότερα προβλήματα καταγράφονται η υψηλή φορολογία, οι καθυστερήσεις των πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ, το clawback και το rebate, καθώς και οι υψηλές ασφαλιστικές εισφορές, αποτελώντας τροχοπέδη για την ανάπτυξη του κλάδου.
Χαρακτηριστικό του αρνητικού κλίματος, που επικρατεί στον κλάδο είναι το γεγονός ότι, πάνω από το 50% των επαγγελματιών δυσκολεύονται την τελευταία διετία να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, εάν αναλογιστεί κανείς, ότι ο κύκλος εργασιών για την πλειοψηφία των
φυσικοθεραπευτών κυμαίνεται γύρω στις 20.000 ευρώ.
Ως απόρροια αυτών των προβλημάτων, το 20% εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους επαγγελματίες υγείας, προκειμένου να δημιουργήσει μεγαλύτερα επιχειρηματικά σχήματα, ενώ αντίστοιχο είναι και το ποσοστό, όσων σκέφτονται να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό.
Όσον αφορά στους νέους φυσικοθεραπευτές, οι 4 στους 10 σκέφτονται να ασκήσουν ελεύθερα το επάγγελμα, ενώ 1 στους 3 θεωρεί πολύ έως αρκετά πιθανό να αναζητήσει εργασία στο εξωτερικό, επιτείνοντας το πρόβλημα της διαρροής Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό που καταγράφεται έντονα τα τελευταία χρόνια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ