Σήμερα ενθυμούμαστε την τραγικότερη σελίδα της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας, την Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, που αριθμεί περισσότερα από 353.000 θύματα. Ένα πολύτιμο κομμάτι του Ελληνισμού χάθηκε, ξεριζώθηκε βίαια από τις πανάρχαιες εστίες του και οδηγήθηκε στην εξορία, αλλά όχι και στην λήθη.
Στην νέα εποχή, οι Πόντιοι της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ευρώπης,της Ασίας έχουν δημιουργήσει με επιτυχία εστίες Ελληνισμού στις χώρες όπου διαβιούν και τυγχάνουν της αναγνώρισης και του σεβασμού των κοινωνιών στις χώρες υποδοχής. Μοιράζονται την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση με τους λαούς του κόσμου.
Σήμερα, τα δύο εκατομμύρια των Ποντίων όπου γης ενώνουν την φωνή τους και μαζί με τον απανταχού Ελληνισμό, ζητούν την δικαίωση. Ζητούν την διεθνή αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας από την Τουρκία. Ζητούν τον σεβασμό στην ιστορική μνήμη.
Η Τουρκία, ενόψει και της ευρωπαϊκής της προοπτικής,  καλείται να αναγνωρίσει την γενοκτονία που διέπραξε το Κεμαλικό καθεστώς, να ζητήσει συγνώμη από τους απογόνους των θυμάτων Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. Όχι γιατί ο Ελληνισμός αποζητά εκδίκηση, αλλά γιατί με αυτόν τον τρόπο η Τουρκία θα χτίσει το μέλλον της σε βάσεις υγιείς, σεβόμενη τα ανθρώπινα δικαιώματα, σεβόμενη την παράδοση και την ιστορία.  Τα λάθη του παρελθόντος δεν πρέπει να επαναληφθούν.
Έχουμε χρέος προς τις νεώτερες γενιές να σεβαστούμε το παρελθόν μας, την ιστορία και τον πολιτισμό μας, την θρησκεία μας. Να αποδώσουμε φόρο τιμής στους αδικοχαμένους αδελφούς μας.Να μήν ξεχάσουμε εκείνους που υπέστησαν διώξεις, εκείνους που υπέφεραν, εκείνους που έχασαν τα πάντα. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε ζωντανή την φλόγα του Ελληνισμού.
Είναι ιερό καθήκον και ευθύνη όλων μας να στηρίξουμε τις προσπάθειες των Ποντίων αδελφών μας, έμπρακτα να υπερασπίσουμε το δικαίωμα για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στην διεθνή κοινότητα.
Δρ.Ολγα Σαραντοπούλου
Γραμματέας ΣΑΕ
Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Αυστρίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ