(e) ellinikignomi

Η φετινή μεγάλη διεθνής έκθεση για το ελληνικό κρασί πραγματοποιείται σε μία κρίσιμη στιγμή για την πορεία του

Του Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

«Το ελληνικό κρασί έχει κάνει τεράστια ποιοτικά άλματα τα τελευταία χρόνια και στο επίπεδο αυτό σήμερα αισθάνεται δυνατό και ανταγωνιστικό. Δυστυχώς όμως δεν έχει την συμπαράσταση της πολιτείας που θα έπρεπε, ώστε να βελτιώσει τις συνολικές του επιδόσεις». Αυτά μάς λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου κ. Γιώργος Σκούρας, κορυφαίος Έλληνας οινολόγος, οινοποιός και επιχειρηματίας στον οινικό χώρο.

Ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η σημερινή ελληνική οινική παραγωγή είναι αυτό του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ), ο οποίος επιβαρύνει την παραγωγή και την διάθεση κρασιών, χωρίς να προσφέρει έσοδα στο κράτος σε σχέση με την περίοδο πριν την καθιέρωσή του. Πολύ απλά, η φορολογική επιβάρυνση μείωσε την κατανάλωση, όπως και στα οινοπνευματώδη. Το δε σπάταλο ελληνικό κράτος, αντί να κερδίζει έσοδα, χάνει! Πλην όμως, στα μανδαρινάτα των συναρμόδιων υπουργείων, παρόμοια φαινόμενα συνιστούν λεπτομέρειες …ανάξιες λόγου.

Παρόλα αυτά, ο κλάδος του ελληνικού κρασιού έχει φτάσει σε αξιόλογο επίπεδο ωριμότητας και πολλοί Έλληνες οινοπαραγωγοί συνεχώς καινοτομούν, προσφέροντας στους καταναλωτές και νέες οινικές εμπειρίες. Αξιοποιούν δε όλο και περισσότερο γηγενείς ποικιλίες αμπέλου, αναδεικνύοντας έτσι πιο αδρά και την φυσιογνωμία του ελληνικού αμπελώνα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως μάς είπε ο κ. Στέλιος Μπουτάρης, μέλος του ΔΣ του ΣΕΟ, επιφορτισμένος με τις εξαγωγές, «το ελληνικό κρασί πάει καλά στις ξένες αγορές, με αποτέλεσμα η χώρα μας να θεωρείται από τις ανερχόμενες διεθνώς οινικές δυνάμεις. Κορυφαίες αγορές για τα κρασιά μας είναι η Γερμανία και οι ΗΠΑ, δύο χώρες που απορροφούν αντιστοίχως το 43% και το 13% των ελληνικών εξαγωγών οίνου».

Θετική στην εξωστρέφεια είναι επίσης η συμβολή των συνεταιριστικών μονάδων της χώρας, που και αυτές, κατά τον πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ κ. Χρήστο Μάρκου, κάνουν σοβαρές εξαγωγικές προσπάθειες.

Μέσα σε αυτό το κλίμα το Οινόραμα είναι, κατά τον ιδρυτή του κ. Ντίνο Στεργίδη, «η μεγαλύτερη έκθεση ελληνικών κρασιών στον κόσμο. Διοργανώνεται στην Αθήνα από το 1994 και αποτελεί σημαντικό εκθεσιακό ραντεβού του αμπελοοινικού κλάδου. Προσφέρει δε την ευκαιρία σε κάθε ενδιαφερόμενο να γνωρίσει από κοντά τους Έλληνες οινοποιούς και να δοκιμάσει τα κρασιά τους». Οινοπαραγωγοί από κάθε γωνιά της χώρας θα πάρουν μέρος στην φετινή έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί από 10 έως 12 Μαρτίου στο Ζάππειο, καταρρίπτοντας το περσινό ρεκόρ συμμετοχών.

«Σκοπός τους», μάς λέει ο ιδρυτής της έκθεσης, «είναι ο δειγματισμός καθιερωμένων και νέων κρασιών, καθώς και της εσοδείας 2017 που θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένη». Οι οργανωτές περιμένουν πάνω από 10.000 επισκέπτες, που καλούνται να δοκιμάσουν ό,τι περισσότερο μπορέσουν ανάμεσα στα περίπου 2.000 διαφορετικά κρασιά της έκθεσης. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στο περσινό Οινόραμα ανοίχτηκαν περισσότερες από 25.000 φιάλες κρασιού, οι οποίες ανακυκλώθηκαν αφού δοκιμάστηκαν.

«Ανάμεσα στα χιλιάδες κρασιά της έκθεσης θα βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα και ακριβότερα του ελληνικού αμπελώνα, εκπρόσωποι όλων των ονομασιών προέλευσης και όλων των ποικιλιών αμπέλου, πολλές νέες κυκλοφορίες και σημαντικές ξένες ετικέττες του διεθνούς αμπελώνα», μάς λέει ο κ. Ντ.Στεργίδης.

Παράλληλα, για να καλύψει τις ανάγκες διαφοροποίησης από τον ανταγωνισμό και επέκτασης χαρτοφυλακίου όσων ήδη εισάγουν ελληνικά κρασιά, το Οινόραμα επαναλαμβάνει το επιτυχημένο εγχείρημα Οινικές Αποκαλύψεις, που μεταφράζεται σε μία ολόκληρη αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου αφιερωμένη σε μικρά και εν γένει άγνωστα οινοποιεία, σε συνδυασμό με έναν ειδικό χώρο που λειτουργεί και ως wine bar.

Εκεί δειγματίζονται κρασιά από αφανείς ποικιλίες αμπέλου, κρασιά ελάχιστης οινολογικής παρέμβασης και κρασιά από μη-συμβατικές μεθόδους οινοποίησης και παλαίωσης, όπως για παράδειγμα κρασιά αμφορέα ή παλαιωμένα στον βυθό της θάλασσας. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται φέτος και κάποια πολύ σπάνια κρασιά τα οποία θα παρουσιάσουν οι ίδιοι οι οινοποιοί τους.

Στο Οινόραμα, οι επαγγελματίες κρασιού και εστίασης έχουν, όπως πάντα, δικαίωμα δωρεάν εισόδου, αφού κάνουν την προεγγραφή τους στο oenorama.com. Το συνολικό κόστος για την είσοδο όλων των άλλων επισκεπτών στην έκθεση είναι 12 ευρώ και περιλαμβάνει τον αναλυτικό οδηγό και το ειδικό ποτήρι γευσιγνωσίας.