– «Το κυβερνών κόμμα της CDU χάνει τους υποστηρικτές του κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ενώ και το αδελφό του κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σημειώνει στην Βαυαρία σημαντική πτώση, την στιγμή, που ενισχύεται η δύναμη του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στο χαμηλότερο επίπεδο όλου του έτους έχει πέσει η δημοτικότητα της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ με φόντο την προσφυγική κρίση, ενώ αντίθετα ενίσχυση καταγράφεται τα ποσοστά του ακροδεξιού, ξενοφοβικού κόμματος «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD).
Η πτώση της δημοτικότητας της Καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ αποδίδεται κυρίως στην «απομάκρυνση» ψηφοφόρων του βαυαρικού αδελφού κόμματος CSU, ο αρχηγός του οποίου έχει επικρίνει όλο και πιο ανοικτά το Βερολίνο για την διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου «Forsa», που δημοσιεύτηκε χθες στο RTL και στο περιοδικό «Stern» εμφανίζει το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα (CDU) να κερδίζει το 39% στην πρόθεση ψήφου, σημειώνοντας πτώση μίας μονάδας σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 2,5 μονάδων σε σχέση με το ποσοστό του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, πριν δύο χρόνια.OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Αντίθετα το κόμμα «AfD» κέρδισε δύο εκατοστιαίες μονάδες την προηγούμενη εβδομάδα, φτάνοντας το 7% για πρώτη φορά εφέτος. Τέτοια επίπεδα θα το εμφάνιζαν με «δημοσκοπική ασφάλεια» μέσα στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, με όριο εισόδου το 5%.

«Οι επιθέσεις του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ εναντίον της Καγκελαρίου Μέρκελ οδηγούν τους ψηφοφόρους στην δεξιά πτέρυγα του CSU και στο «AfD»»

Ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Forsa», Μάνφρεντ Γκίλνερ, επεσήμανε, ότι το κυβερνών κόμμα της CDU χάνει τους υποστηρικτές του κυρίως στην ανατολική Γερμανία, ενώ και το αδελφό του κόμμα της Βαυαρίας, αυτό των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), σημειώνει στην περιοχή του μεγάλη πτώση.
«Οι επιθέσεις του Πρωθυπουργού της Βαυαρίας Χορστ Ζέεχοφερ εναντίον της Καγκελαρίου Μέρκελ οδηγούν τους ψηφοφόρους στην δεξιά πτέρυγα του CSU και στο «AfD»», εξήγησε.
Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, κέρδισαν μία μονάδα και έφτασαν το 25%, ενώ οι «Πράσινοι» και οι αριστεροι του κομματος «Die Linke» σημείωσαν πτώση μίας μονάδας, πέφτοντας στο 9%. Οι «Ελεύθεροι Δημοκράτες» (FDP) παρέμειναν σταθεροί στο 5%.
Εξάλλου και η δημοτικότητα της ίδιας της κ. Μέρκελ σημειώνει πτώση 2 ποσοστιαιων μονάδων στο 47%, το χαμηλότερο ποσοστό, που έχει καταγράψει εφέτος.
Ο κ. Γκίλνερ επεσήμανε, όμως, ότι παρ’ ότι η κ. Μέρκελ έχει χάσει συνολικά 9 ποσοστιαίες μονάδες τις τελευταίες 10 εβδομάδες παραμένει πιο δημοφιλής από τους προκατόχους της.