Για πρώτη φορά από την ίδρυση του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης της Ευρώπης το 2001, εκλέχθηκε γυναίκα, στη θέση της Προέδρου της Συντονιστικής Επιτροπής. Πρόκειται για την κ. Ιωάννα Ζαχαράκη, από την  Χρυσομηλιά Καλαμπάκας, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Solingen στη  Γερμανία, στη συνεδρίαση της 15ης Σεπτεμβρίου, έγινε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η νέα πρόεδρος, που εκλέχθηκε ομόφωνα, διαδέχθηκε τον κ. Γιώργο  Κοντορίνη, Δημοτικό Σύμβουλο, του Δήμου Solna στη Σουηδία, που ήταν στη  θέση του Προέδρου της Σ.Ε. για δέκα χρόνια, από το 2008. Η Ιωάννα Ζαχαράκη, κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας είναι μητέρα  δύο κοριτσιών και διαμένει στη Γερμανία από το 1981. Εκλέγεται, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Δικτύου, ως Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Solingen από το 1999 μέχρι σήμερα. Έχει ιδρύσει την Ακαδημία Αξιών –  www.axion-akademie.de, η οποία  βραβεύτηκε για το έργο της τον Οκτώβριο  2017, από το Ίδρυμα KNUPP. Η Ακαδημία Αξιών συνεργάζεται με εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Γερμανία και στην Ελλάδα.

-Πρέπει να δραστηριοποιηθεί το δυναμικό των Ελλήνων Αιρετών στην Ευρώπη;

«Το δυναμικό των Ελλήνων Αιρετών στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, πρέπει να δραστηριοποιηθεί και να συντονιστεί προς όφελος της καλύτερης  προβολής της Ελλάδας και της ανάπτυξης μιας σταθερής γέφυρας, με την χώρα καταγωγής. Ο αριθμός των εκλεγμένων Αιρετών Ελληνικής καταγωγής  στην τοπική Αυτοδιοίκηση στην Γερμανία μειώνεται συνεχώς. Αυτό το γεγονός μας λυπεί ιδιαίτερα. Σημαντικός στόχος είναι η ενημέρωση και σε συνεργασία με φορείς της ομογένειας, η ενθάρρυνση και η στήριξη της νεολαίας ελληνικής καταγωγής, να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στη χώρα που διαμένει”

-Δηλαδή;

«Στην εποχή μας όπου ο θεσμός της Δημοκρατίας βρίσκεται υπό κίνδυνο, η δραστηριοποίηση στα κοινά είναι, με γνώμονα τις αξίες και τα μηνύματα  του ελληνικού πολιτισμού, καθήκον”.

-Μπορείτε να αναφερθείτε στην «ΑΞΙΟΝ – Ακαδημία Αξιών» την οποία εσείς  ιδρύσατε;

“Η ΑΞΙΟΝ – Ακαδημία Αξιών», ιδρύθηκε για να μεταδώσει, να υπενθυμίσει και να προάγει τις αξίες. Το πρόγραμμα διαπαιδαγώγησης αξιών  χαίρει μεγάλης επιτυχίας, αφού έχει ενταχθεί σε γερμανικά σχολεία. Η « ΑΞΙΟΝ – Ακαδημία Αξιών», ακολουθώντας τα βήματα της Αρχαίας  Ελληνικής Φιλοσοφίας, τις διδαχές του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και με γνώμονα την «Φιλοκαλία» πιστεύει, ότι ειδικά σήμερα  που η κοινωνία βρίσκεται σε μία κατάσταση επανεκκίνησης είναι σημαντικό  να τονίσουμε την σημασία των αξιών. 2.400 χρόνια μετά την γέννηση του Αριστοτέλη, δασκάλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οφείλει η ηθική νικομάχεια  να βρεθεί πάλι στην επικαιρότητα. Η «AΞION – Ακαδημία Αξιών» επιθυμεί να δώσει το έναυσμα, να βοηθήσει στην αυτοδιαμόρφωση της κοινωνίας με μία  ανθρωπιστική παιδεία. Τα πλεονεκτήματά της είναι, ότι έχει καλή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Wuppertal, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της, αλλά και με  επιστημονικά ιδρύματα στο Βοchum, Düsseldorf και Bonn. Εργάζεται με  φοιτητές των παραπάνω ιδρυμάτων, τους οποίους ειδικεύει για το πρόγραμμα  διαπαιδαγώγησης αξιών”.

-Κάνετε λόγο συχνά για μοντέρνα κοινωνία… Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της;

“Ζούμε σε μία ατομιστική Κοινωνία, αφού το Εγώ και η προσωπική επιτυχία βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι τρόποι ζωής και οι οικογενειακές δομές είναι πολύμορφες, η μορφή της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει, οι στενές  σχέσεις στον κοινωνικό χώρο αλλοιώνονται, καθώς παρατηρείται επίσης και μεγάλη μείωση της προθυμίας για την συμβολή στα κοινά.

Αυτή την κατάσταση την επιταχύνει και προωθεί η εξέλιξη των μέσων γρήγορης επικοινωνίας, κινητό, διαδίκτυο, αλλά και οι δυνατότητες γρήγορης διακίνησης. Η δε παγκοσμιοποίηση, η μεγάλη μετανάστευση αλλάζει το  πρόσωπο των πόλεων, αφού η πολυμορφία αυξάνεται. Τους δε κινδύνους της οικονομικής κρίσης τους βιώνουμε αυτόν τον καιρό και ανησυχούμε για το  μέλλον μας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις που χαρακτηρίζουν την σημερινή μοντέρνα Κοινωνία  έχουν απήχηση στην ζωή του καθενός μας. Οι γνωστοί, παραδοσιακοί τρόποι  ζωής αλλάζουν, οι αξίες αλλοιώνονται ή παραμερίζονται από άλλες επίκαιρες προτεραιότητες. Η πολυμορφία και ποικιλομορφία μας κουράζει, επειδή είμαστε υπεύθυνοι μόνοι μας να αξιολογήσουμε, να διαλέξουμε και να αποφασίσουμε εν τάχει για το καθετί. Τα αποτελέσματα αυτών των εξελίξεων τα ζούμε σήμερα, με την αύξηση των ασθενειών και ψυχολογικών παθήσεων, αφού τα ποσοστά τους μεγαλώνουν καθημερινά. Πολλά άτομα  φτάνουν στα όριά του και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις ανάγκες. Έχουμε αξιολογήσει, τί μας ευχαριστεί, τί θέλουμε στη ζωή μας  και πού βλέπουμε ή οριοθετούμε ο καθένας μας το νόημα της ζωής μας; Πως  βλέπουμε την κατάσταση, γνωρίζουμε, η συνειδητοποιούμε τις δυνατότητές μας, καθώς και τους περιορισμούς, τα εμπόδια δράσης και με ποιά στρατηγική ή τρόπο τα αντιμετωπίζουμε; Θέλουμε ή μπορούμε να αλλάξουμε  κάτι και πώς;”

-Και η Ακαδημία Αξιών;

«Ακριβώς εδώ θέλει η Ακαδημία Αξιών να συμβάλλει ανάλογα με τις δυνατότητές της, αφενός μεν προς τους φέροντες ευθύνη, αφετέρου δε να στηρίξει το άτομο, ώστε να έχει τις απαραίτητες ικανότητες, να αξιολογεί, να αντιμετωπίζει ρεαλιστικά και με θάρρος τις επίκαιρες  δυσχέρειες και προκλήσεις. Σκοπός της Ακαδημίας Αξιών είναι να δράσει, να συμβάλλει και να επηρεάσει τον ρυθμό της Κοινωνία, ώστε να αποκτήσει αυτή μία πιο ανθρώπινη όψη. Αποτελέσματα Ερευνητικών Κέντρων Ψυχολογίας που ασχολούνται με ερωτήματα αν ο άνθρωπος έχει εντοπίσει το νόημα της  ζωής, γνωρίζει τους στόχους και τις δυνατότητές του και τι τον  ικανοποιεί ή δεν τον ικανοποιεί στην σημερινή Κοινωνία, δείχνουν ότι  μόνο το 60 % των πολιτών γνωρίζουν τι θέλουν, τι περιμένουν και από που αντλούν δύναμη. Τα 40% ένα μεγάλο ποσοστό ζει χωρίς στόχους, είναι  „υπαρξιακά αδιάφοροι, ανικανοποίητοι” χωρίς σκοπούς, χωρίς να γνωρίζει τι σημαίνει ικανοποίηση, πολλά από αυτά χάνουν την ισορροπία τους η  εισχωρούν σε ακραίες οργανώσεις για να αποκτήσουν ένα νόημα στην ζωή  τους. Αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κάτι, για το οποίο θα ασχολούνταν με  όρεξη και θέληση. Ζουν  παθητικά, χωρίς ιδιαίτερο ενθουσιασμό, κίνητρα και προσωπική ικανοποίηση. Πιστεύουν ότι ασκούν ελάχιστη επιρροή στην δικιά τους ζωή και στο  περιβάλλον τους. Πολλοί, επίσης και νέοι, αδιαφορούν για τα κοινωνικά δρώμενα. Ως  κοινωνιολόγος θεωρώ απαραίτητο να ασχοληθούμε με την αναγκαιότητα της  σημασίας και τήρησης των αξιών στην ζωή μας. Κάθε μικρό και μεγάλο βήμα  προς αυτήν την κατεύθυνση είναι σήμερα ζωτικής σημασίας. Συνειδητοποιούμε άραγε τις Αξίες στην καθημερινή ζωή μας; Στο λεξικό της  ελληνικής θα ανακαλύψουμε τόσες πολλές αξίες, αξίζει τον κόπο να  αναρωτηθούμε πόσες από αυτές μας προσανατολίζουν στην καθημερινότητα”.

αα.ΖΟΙΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ