Η Ιωάννα Ζαχαράκη, που κατάγεται από την Χρυσομηλιά Καλαμπάκας Τρικάλων και διαμένει από το 1981 στην Γερμανία, είναι Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος και εκλέγεται από το 1999 Δημοτική Σύμβουλος στην πόλη Solingen συνεχίζει την παρουσία της στα κοινά. Η Ιωάννα Ζαχαράκη είναι πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης. Έχει βάλει ώς στόχο να μεγαλώσει ο αριθμός των Ελλήνων υποψηφίων στην τοπική αυτοδιοίκηση στην Γερμανία.

Η ίδια τονίζει ότι „δεν είναι καθόλου εύκολο να εκλεγεί κανείς στα διάφορα πολιτικά κόμματα και να αναλάβει θέσεις ευθύνης. Ο κάθε υποψήφιος η υποψήφια πρέπει να δείξει μεγάλη δραστηριότητα για να αγωνιστεί και να ψηφιστεί στον πολιτικό χώρο. Παρατηρούμε, ότι ο αριθμός των εκλεγμένων ελληνικής καταγωγής στην Γερμανία, έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς μειώνεται το ενδιαφέρον της δραστηριοποίησης στα κοινά και αυτό με ανησυχεί„.

Έλληνες και Ελληνίδες που ζουν στην Γερμανία ανεξαρτήτως αν κατέχουν την γερμανική υπηκοότητα έχουν ως Ευρωπαίοι πολίτες το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθε. Στις 13. Σεπτεμβρίου 2020 ψηφίζουν οι πολίτες της περιοχής τους Δημάρχους, τους Δημοτικούς και Τοπικούς Συμβούλους καθώς και τους Εκπροσώπους για το Συμβούλιο Ενσωμάτωσης.

Σε αυτές τις 4 εκλογικές αναμετρήσεις έχουν δικαίωμα ψήφου, όλοι όσοι έχουν συμπληρώσει την ημέρα των εκλογών το 16ο έτος της ηλικίας τους και μένουν 16 ημέρες πριν τις εκλογές στον τόπο κατοικίας τους.

Η συμπατριώτισσά μας εκφράζει την ικανοποίησή της,  που σε πολλές πόλεις  της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας όπως στο Burscheid, Düsseldorf, Dortmund, Ηeiligenhaus, Ηerford, Köln, Leverkusen, Wuppertal, Schwalmtal, Siegburg, Solingen καθώς και σε άλλες πόλεις στις δημοτικές εκλογές, έχουμε πάνω από 18 υποψήφιες και υποψήφιους ελληνικής καταγωγής. Ο Ελληνισμός της περιοχής καλείται να συμμετάσχει σε όλες αυτές τις εκλογικές αναμετρήσεις, η συμμετοχή είναι πολύ σημαντική.

Ειδικά στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, όπου η ελληνική παροικία είναι μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη το δικαίωμα συμμετοχής προσφέρει μία μεγάλη ευκαιρία. Μέσω μιας μαζικής συμμετοχής Ελλήνων, μπαίνουν οι βάσεις για μία δυναμικότερη εκπροσώπηση των θέσεων και αναγκών της ελληνικής παροικίας στην περιοχή.

Η Ιωάννα Ζαχαράκη τονίζει, ότι οι „εκλεγμένοι εκπρόσωποι ελληνικής καταγωγής εκτός από τα καθορισμένα καθήκοντα της Αυτοδιοίκησης μπορούν να προωθήσουν την επίλυση διαφόρων προβλημάτων συμπατριωτών, όπου αυτή είναι εφικτή, είτε στο χώρο της εκπαίδευσης, της εργασίας, της περίθαλψης ηλικιωμένων, ή σε θέματα κοινωνικών παροχών και υποθέσεων. Μπορούν να προωθήσουν το άνοιγμα του δήμου, όσον αφορά στην πρόσβαση πολιτών διαφόρων εθνικοτήτων σε θέσεις στο δήμου“. Η ίδια έχει ιδρύσει στην πόλη που δραστηριοποιείται τον  Γερμανοελληνικό παιδικό σταθμό ΕΣΤΙΑ, καθώς και την Ακαδημία Αξιών, που παρέχει σημαντικό εκπαιδευτικό έργο βασισμένο στην ανθρωπιστική παιδεία, έχει εξασφαλίσει την διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας καθώς και την υλοποίηση διαφόρων αιτημάτων των συμπατριωτών της.

Επίσης συμπληρώνει ότι „οι εκλεγμένοι Αιρετοί ελληνικής καταγωγής συμβάλλουν στην εργασία του Δικτύου Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη, συνεργάζονται με την Κεντρική Ένωση Δήμων στην Ελλάδα, ανταλλάσσουν γνώσεις και απόψεις, παίρνουν θέση σε επίκαιρα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα, είτε στην επιστροφή των μαρμάρων που Παρθενώνα, είτε στο θέμα του δικαιώματος ψήφου στις εκλογές στην Ελλάδα για τους Αποδήμους, είτε στο προσφυγικό ή στην μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τέμενος και στις προκλήσεις τις τουρκικής κυβέρνησης. Ας μην ξεχνούμε, ότι οι αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και η πίεση των 174 Δήμων του Συνδέσμου Ασφαλής Λιμένες – Sichere Häfen ανάγκασαν την Γερμανική Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση να αναλάβει η Γερμανία έναν μικρό αριθμό περίπου 1500 άτομα από τους υπερπλήρεις καταυλισμούς των ελληνικών νήσων. Επομένως εκλογή εκπροσώπων ελληνικής καταγωγής σημαίνει, ότι υπάρχει ελληνική φωνή στο δήμο, ότι ο Ελληνισμός στην πόλη που διαμένουμε δραστηριοποιείται στα κοινά, είναι υπαρκτός. Η ελληνική φωνή μπορεί να εισακουστεί, ανάλογα με την συμμετοχή των συμπατριωτών μας στις εκλογές“.

Εξαιτίας αυτής της σπουδαιότητας ελληνικοί φορείς, όπως η Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων Γερμανίας (ΟΕΚ),  ο Σύλλογος Ελλήνων Ιατρών Βορείας Ρηνανίας Βεστφαλίας, Genesis, η Εταιρεία Ελλήνων Επιστημόνων Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας, ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος –  DHW, η Πανηπειρωτική Ομοσπονδία Ευρώπης, το Δίκτυο Ελληνικών Φορέων στο κρατίδιο καθώς και το Δίκτυο Ελλήνων Αιρετών Αυτοδιοίκησης Ευρώπης παροτρύνουν με κοινή ανακοίνωση τους Συμπατριώτες και συμπατριώτισσες της περιοχής να συμμετάσχουν σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις.

Η ίδια τονίζει επίσης, ότι „όλοι μαζί οφείλουμε να έχουμε ως στόχο την προώθηση νέων σε όλα τα δημοκρατικά γερμανικά κόμματα. Γιατί να μην είμαστε στις επόμενες Δημοτικές Εκλογές 30 ή 50 υποψήφιοι και υποψήφιες; Νέοι και νέες ελληνικής καταγωγής που έχουν το ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν, μπορούν να ενημερωθούν και να υποστηριχτούν από εμάς τους εκλεγμένους συμπατριώτες και συμπατριώτισσες“.

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η ελληνική παροικία του κρατιδίου, να έρθει σε επαφή με τους υποψηφίους ελληνικής καταγωγής της περιοχής της και να δραστηριοποιηθεί περισσότερο.

Επίσης οι Ελληνικοί φορείς στην κοινή τους ανακοίνωση υπενθυμίζουν, ότι είναι πολύ σημαντικό να ασκήσουν οι Έλληνες και Ελληνίδες το εκλογικό τους δικαίωμα, το οποίο εθνικότητες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν το έχουν και παλεύουν να το αποκτήσουν.

 Βιογραφικό

Η Ιωάννα Ζαχαράκη, Φιλόλογος, Κοινωνιολόγος, κατάγεται από την Χρυσομηλιά  Καλαμπάκας Τρικάλων, διαμένει από το 1981 στην Γερμανία, εκλέγεται από το 1999 Δημοτική Σύμβουλος στην πόλη Solingen, εργάζεται στον Κοινωνικό φορέα της Diakonie Rheinland-Westfalen-Lippe, ως Εισηγήτρια Σύμβουλος για θέματα Μετανάστευσης και Διαπολιτισμικότητας, διδάσκει το Πανεπιστήμιο Βochum ως εντεταλμένη καθηγήτρια, έχει εκδόσει πανεπιστημιακά συγράμματα για θέματα διαπολιτισμικότητας. Iδρύτρια του Ελληνογερμανικού Παιδικού Σταθμού ΕΣΤΙΑ και της Ακαδημίας Αξιών στο Solingen. Για τις πολλαπλές δραστηριότητες  τιμήθηκε με το Ομοσπονδιακό Σταυρό Αξίας από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ