Ενώ η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της

Επιφέροντας την ενίσχυση της οικονομίας και της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά, των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας!
– Στην Ελλάδα, καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στην Ε.Ε. των «28» (24%), όταν στην ανταγωνίστρια Ιταλία ο αντίστοιχος συντελεστής διαμορφώνεται στο 10%!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Όπως εκτιμά το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), ο συντελεστής ΦΠΑ στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια θα μπορούσε να μειωθεί και αυτό να επιφέρει την ενίσχυση της οικονομίας και της οικονομικής δραστηριότητας συνολικά, των νησιωτικών περιοχών της χώρας μας, χωρίς να προκαλεί αρνητικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα,
Ενώ η ελληνική επιβατηγός ναυτιλία παραμένει μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στην Ευρώπη, γεγονός που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της. Κάτι, που είναι ιδιαίτερα σαφές στην Αδριατική, όπου ελληνικές εταιρείες ανταγωνίζονται ιταλικές. Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, καταγράφεται ο δεύτερος υψηλότερος συντελεστής ΦΠΑ στην Ε.Ε. των «28» (24%), όταν στην Ιταλία –χώρα με συγκρίσιμο όγκο επιβατικής κίνησης μέσω θαλάσσης στην Ε.Ε.– ο αντίστοιχος συντελεστής διαμορφώνεται στο 10%!
Η μελέτη του ΙΟΒΕ, με τίτλο «Η συμβολή της επιβατηγού ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία» καταλήγει, μεταξύ άλλων, στο συμπέρασμα, πως η συνολική συνεισφορά της ακτοπλοΐας, σε όρους ΑΕΠ, ανέρχεται στα 16,1 δισεκατομμύρα ευρώ ή 9,2% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας το 2016. Σε όρους απασχόλησης, η συνεισφορά του κλάδου διαμορφώνεται σε 349.000 θέσεις εργασίας ή 9,7% της συνολικής απασχόλησης.

ΙΟΒΕ: Η προσαρμογή του κλάδου στα νέα δεδομένα απαιτεί συστηματική προσπάθεια περιορισμού του κόστους εκμετάλλευσης, με διατήρηση της καλύτερης δυνατής προσφοράς ακτοπλοϊκών υπηρεσιών!

Οσον αφορά τις προοπτικές του κλάδου, η αναμενόμενη ενίσχυση των αφίξεων τουριστών από το εξωτερικό δημιουργεί θετική δυναμική. Ωστόσο, η αύξηση στις τιμές των ναυτιλιακών  υπηρεσιών επηρεάζει αρνητικά τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων του κλάδου. Όμως, μεσοπρόθεσμα, οι προοπτικές του κλάδου επηρεάζονται αρνητικά και από τις υποβαθμισμένες λιμενικές υποδομές, καθώς στα περισσότερα λιμάνια της χώρας ο εξοπλισμός υποδοχής παραμένει ανεπαρκής, ενώ και οι ράμπες χαρακτηρίζονται προβληματικές, σημειώνει ο ΙΟΒΕ στην μελέτη του. Επιπλέον, σημαντικό ζήτημα αποτελεί και η υποχρέωση προσαρμογής στη χρήση νέου τύπου καυσίμων από το 2020, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους ναυπήγησης, μετασκευών και λειτουργίας των πλοίων.
Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, η προσαρμογή του κλάδου στα νέα δεδομένα απαιτεί συστηματική προσπάθεια περιορισμού του κόστους εκμετάλλευσης, με διατήρηση της καλύτερης δυνατής προσφοράς ακτοπλοϊκών υπηρεσιών, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μπορεί να συμβάλει η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στα εισιτήρια της ακτοπλοΐας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ