(c)ellinikignomi

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι υπάρχει μυστικό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών με τα χρήματα των καταθετών, προκειμένου να εξοικονομηθούν περίπου 15-17 δισεκατομμύρια ευρώ, είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί, ότι τα χρήματα αυτά είναι απαραίτητα για να μην καταρρεύσουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς, όπως εκτιμούν οι πιστωτές μας, το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ξεπερνά τα 25 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξη του στην ΕΡΤ, είχε υποστηρίξει, ότι αρκούν κάτι περισσότερο από 15 δισεκατομμύρια ευρώ για τις τράπεζες και μάλιστα «έδειξε» αρκετά ψύχραιμος για το μέλλον του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.trapeza-tis-ellados-

Ακόμη και ένα “κούρεμα” των καταθέσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με όσα ορίζει η Ευρωπαϊκή Οδηγία, θα αποφέρει ελάχιστα «έσοδα», αφού ελάχιστοι είναι οι καταθέτες, που έχουν μεγαλύτερα ποσά από 100.000 ευρώ στον λογαριασμό τους

Την Τετάρτη 22 Ιουλίου ψηφίστηκε από την ελληνική Βουλή η Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με την οποία τα «βάρη» πέφτουν πρώτα στους μετόχους των τραπεζών, ύστερα στους πιστωτές και τέλος στους καταθέτες.
Η Ευρωπαϊκή αυτή οδηγία, που έγινε νόμος του ελληνικού κράτους, προβλέπει την προστασία των καταθέσεων ως 100.000 ευρώ ανά λογαριασμό.
Όμως, ακόμη και να υλοποιηθεί ένα “κούρεμα” καταθέσεων στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Οδηγία αυτή, αναμένεται να αποφέρει ελάχιστα «έσοδα», αφού ελάχιστοι είναι αυτοί, που έχουν τόσο μεγάλο ποσό στον λογαριασμό τους σε μια τράπεζα.
Κατά τις πληροφορίες αυτές, κάποιοι θεωρούν, όμως, ότι για την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, δεν θα πρέπει να θιγούν ούτε οι μέτοχοι, ούτε οι ομολογιούχοι των τραπεζών και στοχεύουν να επιβαρύνουν μόνον τους καταθέτες.

Με το κόλπο του «βαπτίσματος» του κουρέματος των καταθέσεων σε «εφάπαξ έκτακτη φορολόγηση καταθέσεων», με συντελεστή 20%, τα κεφάλαια, που θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν, ανέρχονται στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ

Έτσι θεωρούν, ότι θα πρέπει να ξεπεραστεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία -που τώρα έγινε και ελληνική- με το κόλπο του «βαπτίσματος» του κουρέματος των καταθέσεων σε «εφάπαξ έκτακτη φορολόγηση καταθέσεων», με αιτιολογία την «σωτηρία» των τραπεζών και της ελληνικής οικονομίας.
Αν εφαρμοστεί το σχέδιο αυτό, τότε με την μορφή φορολόγησης θα “κουρευτούν” οι καταθέσεις όλων των Ελλήνων από το πρώτο ευρώ, καθώς η φορολόγηση δεν απαγορεύεται από την νομοθεσία, όπως ισχύει με το κούρεμα.
Με δεδομένο, ότι σήμερα οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες ανέρχονται σε περίπου 85 δισεκατομμύρια ευρώ , αν η «φορολόγηση» γίνει με συντελεστή 20% τα κεφάλαια, που θα εξοικονομηθούν, ανέρχονται στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό, που φέρεται να λείπει από τις τράπεζες.

“Η σημερινή Κυβέρνηση θα αποφύγει να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης φορολόγησης των καταθέσεων, έχοντας σαν προτεραιότητα να διασφαλιστεί ένα νέο «πακέτο» μέσω του ESM, ύψους από 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ”

Ωστόσο, όπως εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν καταστροφική για το πολιτικό μέλλον της όποιας Κυβέρνησης επιχειρήσει να υλοποιήσει ένα τέτοιο σχέδιο.
Γι’ αυτό πιστεύουν, ότι η σημερινή Κυβέρνηση θα αποφύγει να το θέσει σε εφαρμογή, έχοντας σαν προτεραιότητα να διασφαλιστεί ένα νέο «πακέτο» μέσω του ESM, ύψους από 10 έως 25 δισεκατομμύρια ευρώ, για το οποίο άλλωστε έχουν συμφωνήσει οι εταίροι και πιστωτές. Αν τα κεφάλαια αυτά πράγματι διατεθούν, τότε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης διασφαλίζεται και ματαιώνεται η εφαρμογή οποιουδήποτε σχεδίου “κουρέματος” των ελληνικών καταθέσεων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ