(c) ellinikignomi.eu

Τάσσεται ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας σε άρθρο του!

-«Η στρατηγική των Ευρωπαίων πρέπει να έχει στο επίκεντρό της μια ευρωπαϊκή στρατηγική, αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, ειδάλλως το ρήγμα μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκών κοινωνιών θα διευρύνεται»!

Υπέρ μιας Ευρώπης «πολλαπλών επιλογών» και όχι «πολλαπλών ταχυτήτων»,τάσσεται ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, Αλέξης Τσίπρας, σε άρθρο του, που δημοσιεύεται στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Στο ίδιο άρθρο, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ακόμα, πως η Ελλάδα είναι «πολύ κοντά στους στόχους της δεύτερης αξιολόγησης».

«Η πολιτική της λιτότητας και των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών αύξησε τις αποστάσεις και τις ταχύτητες ανάμεσα στις ευρωπαϊκές οικονομίες και έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο το πρόβλημα της κοινωνικής συνοχής. Από την άλλη, η προσφυγική κρίση ήρθε να ενδυναμώσει τάσεις ξενοφοβίας και ευρωσκεπτικισμού στα συντηρητικά κοινωνικά στρώματα, να ενισχύσει πολιτικά τον ακροδεξιό λαϊκισμό και, βεβαίως, να δοκιμάσει την ενότητα, την συνοχή και το κύρος της Ένωσης στην υλοποίηση κοινών δεσμεύσεων και αποφάσεων», σημειώνει ο Πρωθυπουργός.

Επιπλέον, «η οικονομική και γεωπολιτική αβεβαιότητα ενισχύεται τόσο από τις συνέπειες του Brexit όσο και από τα αχαρτογράφητα δεδομένα, που προκύπτουν με τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ενώ οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές ευρωπαϊκές χώρες την χρονιά που διανύουμε (…), διαμορφώνουν κλίμα αυξανόμενης ανησυχίας όχι μόνο για το μέλλον και το χαρακτήρα αλλά για την ίδια την ύπαρξη της Ένωσης».

«Η διακήρυξη των κρατών -μελών για «ολοένα στενότερη Ευρώπη» έχει χάσει την δυναμική και το περιεχόμενό της και αυτό, που φαίνεται να κυριαρχεί, είναι η τάση ολοένα και περισσότερο για μια Ευρώπη «κατ’ επιλογήν», δηλαδή μια Ευρώπη «α λα κάρτ»»!

Με αυτά τα δεδομένα, ο Αλέξης Τσίπρας ζητά να ανοίξει ο διάλογος και να ληφθούν αποφάσεις με γενναιότητα. Αποφάσεις ρεαλιστικές και υλοποιήσιμες, όπως διευκρινίζει. «Είναι προφανές, ότι η διακήρυξη των κρατών -μελών για «ολοένα στενότερη Ευρώπη» έχει χάσει την δυναμική και το περιεχόμενό της. Αντίθετα αυτό που φαίνεται να κυριαρχεί, είναι η τάση ολοένα και περισσότερο για μια Ευρώπη «κατ’ επιλογήν», δηλαδή μια Ευρώπη «α λα κάρτ»».

Επικαλούμενος, μάλιστα, την πρακτική κλειστών συνόρων στο θέμα του προσφυγικού, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, ότι η Ευρώπη μπορεί να εκφυλιστεί σε μια ζώνη ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών.

Στην συνέχεια του άρθρου, ο κ. Τσίπρας παραθέτει μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα: «Οι ορειβάτες, που προχωρούν, έχοντας ένα σχοινί να τους συνδέει, κινούνται με ενιαία ταχύτητα. Αν το καταργήσουν, διαμορφώνεται ένα νέο πλαίσιο με δυνατότητα για πολλές ταχύτητες. Επαφίεται στην δύναμη και τις ικανότητες του καθενός το να παραμείνει σε επαφή με την ομάδα των πιο ισχυρών ή να βαδίσει μόνος του, προς όποια κατεύθυνση νομίζει. Αυτό δεν σημαίνει ελευθερία, σημαίνει κατάργηση της ευθύνης…» διαμηνύει ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Είναι καλύτερα να μιλάμε, όχι για μια «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων», αλλά για μια «Ευρώπη των πολλαπλών επιλογών»»!

Από την άλλη, «αν διασφαλίσουμε, ότι όλοι είμαστε σε ένα πλοίο, που πηγαίνει με την ίδια ταχύτητα, δεν είναι δυνατόν, επειδή ορισμένοι επιθυμούν να μείνουν στις καμπίνες τους, να κλειδώνουμε τις πόρτες σε όσους επιθυμούν να βγουν στο κατάστρωμα».

Συμπερασματικώς, «αν, λοιπόν, χρειαζόμαστε έναν επανακαθορισμό της σημερινής κατάστασης, είναι καλύτερα να μιλάμε, όχι για «Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων», αλλά των «πολλαπλών επιλογών». Αν η Ευρώπη της επόμενης ημέρας θέλει να δώσει την δυνατότητα σε «αυτούς, που θέλουν περισσότερα, να κάνουν περισσότερα» και να επιδιώξουν διαφορετικούς βαθμούς ολοκλήρωσης, αυτό πρέπει να καταστεί εφικτό μέσα από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, που θα διασφαλίζουν τον ανοιχτό, δημοκρατικό και συνεκτικό χαρακτήρα της Ένωσης».

Πρακτικά, αυτό σημαίνει, όπως εξηγεί ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέχεια του άρθρου του, τα εξής: Πρώτον, ότι κάθε συζήτηση πρέπει να γίνει στο πλαίσιο των υπαρχουσών συνθηκών.

Δεύτερον, ότι η περαιτέρω εμβάθυνση πρέπει να παίρνει ως δεδομένο το σημερινό επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας, και άρα να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη διάσπασης υπαρχουσών δομών, όπως η ευρωζώνη ή ο χώρος Σένγκεν.

Τρίτον, ότι πρέπει να εγκαταλειφθεί κάθε ιδέα για κλειστά «κλαμπ» των ισχυρών ή σκληρού πυρήνα εντός της ευρωζώνης. «Οποιοδήποτε επίπεδο ενισχυμένης συνεργασίας θα πρέπει να είναι ανοιχτό και ελεύθερα προσβάσιμο σε όλα τα κράτη -μέλη», είναι η θέση της ελληνικής Κυβέρνησης.

Τέταρτον, ότι πρέπει να αποτραπεί η εξασθένιση των ευρωπαϊκών πολιτικών συνοχής και σύγκλισης.

Στην συνέχεια, ο Πρωθυπουργός συμπεριλαμβάνει στον προβληματισμό του την σημερινή κατάσταση της χώρας μας.

«Η στρατηγική των Ευρωπαίων πρέπει να έχει στο επίκεντρό της μια ευρωπαϊκή στρατηγική, αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη, ειδάλλως το ρήγμα μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκών κοινωνιών θα διευρύνεται»!

Συγκεκριμένα, αναφέρει τα εξής: «Η Ελλάδα, η οποία σε πείσμα κάποιων καλοθελητών βρίσκεται πολύ κοντά στους στόχους της δεύτερης αξιολόγησης, της ποσοτικής χαλάρωσης και των μεσοπρόθεσμων μέτρων βιωσιμότητας του χρέους, βγαίνει από ένα μακρύ και σκοτεινό τούνελ, έπειτα από επτά ολόκληρα χρόνια. Ο ελληνικός λαός έχει κουβαλήσει στις πλάτες του δυσανάλογο βάρος στο όνομα της Ευρώπης, αφού βρεθήκαμε στο επίκεντρο, τόσο της οικονομικής, όσο και της προσφυγικής κρίσης. Και σηκώσαμε το βάρος, δεδομένης της επιλογής μας να παραμείνει η χώρα στον πιο προωθημένο πυρήνα ολοκλήρωσης, στην ευρωζώνη και στην Συνθηκη Σένγκεν. Δικαιούμαστε να έχουμε, λοιπόν, πρωταγωνιστικό ρόλο στην συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης».

Σε κάθε περίπτωση, όπως διευκρινίζει, όμως, ο Αλέξης Τσίπρας, «η στρατηγική αυτή πρέπει να έχει στο επίκεντρό της μια ευρωπαϊκή στρατηγική αναπροσανατολισμένη στην ανάπτυξη και την αλληλεγγύη. Αλλιώς, το ρήγμα μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και ευρωπαϊκών κοινωνιών θα διευρύνεται, όχι μόνον στις λιγότερο, αλλά και τις περισσότερο ισχυρές οικονομικά χώρες».

Η εδραίωση της δημοκρατίας, η κατοχύρωση της αξιοπρεπούς εργασίας, η υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και η μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, πρεπει να είναι οι κύριοι στρατηγικοί στόχοι μιας προοδευτικής εναλλακτικής ατζέντας για την Ευρώπη!

Κλείνοντας το άρθρο -παρέμβαση στην «Εφημερίδα των Συντακτών», ο Πρωθυπουργός της χώρας μας προτείνει στην «προοδευτική Ευρώπη», όπως αναφέρει, στα συνδικάτα, στις κοινωνικές ομάδες, στους πολιτικούς χώρους της Αριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας και της Οικολογίας, «να αναζητήσουν ένα νέο ηγεμονικό ρόλο στις εξελίξεις. Να εργαστούν από κοινού, χωρίς κανενός είδους ιδιοτέλεια και προκαταλήψεις, για την συγκρότηση μιας προοδευτικής εναλλακτικής ατζέντας για την Ευρώπη, που θα διεκδικήσει την δημοκρατική πλειοψηφία, με κύριους στρατηγικούς στόχους την εδραίωση της δημοκρατίας, την κατοχύρωση της αξιοπρεπούς εργασίας, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και την μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων».

«Μια τέτοια ατζέντα» καταλήγει ο Πρωθυπουργός, «είναι η μόνη αποτελεσματική απάντηση στις δυνάμεις του ακροδεξιού λαϊκισμού, του απομονωτισμού και της ξενοφοβίας και, επομένως, ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε την Ευρώπη ενωμένη».