Σε 38 ανέρχονται οι χώρες, που ανήκουν μέχρι τώρα στα ιδρυτικά μέλη της.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε 38 ανέρχονται οι χώρες, που εγκρίθηκαν, μετά από σχετικό τους αίτημα, για να συμπεριληφθούν στα ιδρυτικά μέλη της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων και Ανάπτυξης, η οποία σύντομα θα ξεκινήσει την δραστηριότητά της υπό την πρωτοκαθεδρία και την καθοδήγηση της Κίνας.
Μάλιστα, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση της τουρκικής κρατικής τηλεόρασης TRT, η Τουρκία έγινε και αυτή δεκτή ως ιδρυτικό μέλος της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων.
Η ανακοίνωση δημοσιεύτηκε αρχικά στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Οικονομικών της Κίνας, όταν ολοκληρώθηκε η εξέταση του αιτήματος, που υπέβαλε η Τουρκία στις 26 Μαρτίου. Με την έγκριση του τουρκικού αιτήματος η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων και Ανάπτυξης ιδρύεται συνολικά με 38 ιδρυτικά μέλη.frankfourt

Ποιά κράτη είναι τα ιδρυτικά μέλη της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων

Τα 38 ιδρυτικά μέλη της Ασιατικής Τράπεζας Επενδύσεων Υποδομών μέχρι στιγμής είναι κράτη από όλο τον κόσμο. Τα κράτη αυτά είναι, μέχρι τώρα, τα εξής:
Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Μπαγκλαντές, Μπρουνέι, Καμπότζη, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιορδανία, Καζακστάν, Κουβέιτ, Κιργιστάν, Λάος, Λουξεμβούργο, Μαλαισία, Μαλδίβες, Μάλτα, Μογγολία, Μυανμάρ, Νεπάλ, Νέα Ζηλανδία, Ομάν, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σιγκαπούρη, Σρι Λάνκα, Ελβετία, Τατζικιστάν, Ταϊλάνδη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ουζμπεκιστάν, Βιετνάμ, Ιράν και Τουρκία.
Περισσότερες από 50 χώρες συνολικά είχαν υποβάλει αίτημα για ένταξη στην τράπεζα και έως τώρα 38 κράτη έχουν γίνει αποδεκτά ως ιδρυτικά μέλη, ενώ τα αιτήματα των υπολοίπων εξετάζονται. Ο αριθμός των ιδρυτικών μελών θα οριστικοποιηθεί στις 15 Απριλίου.

Και η Ελλάδα εντάχθηκε στην κινεζική τράπεζα από τις πρώτες χώρες

Οι ΗΠΑ, και λόγω του τεράστιου χρέους τους, αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά ένα αντίπαλο δέος στο πρόσωπο αυτής της Ασιατικής Τράπεζας, αφού, πολλά κράτη, διαβλέποντας ένα μελλοντικό αμερικανικό κράχ, στρέφονται προς την νέα αυτή Τράπεζα για να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες χρηματοδότησής τους με κινεζικά κεφάλαια.
Η Ελλάδα εντάχθηκε στην κινεζική τράπεζα από τις πρώτες χώρες, γεγονός, που αποδεικνύει περίτρανα, ότι αυτήν περίοδο στον πλανήτη «παίζεται» ένα τεραστίων διαστάσεων οικονομικό «παιχνίδι», καθώς κάποιοι βλέπουν να επίκειται οικονομικός Αρμαγεδώνας, ενώ κάποιοι άλλοι «μιλούν» για αναδιανομή των γεωπολιτικών και οικονομικών σφαιρών με την συμμετοχή της Κίνας.