Θα προχωρήσουν οι έρευνες και η εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο τεμάχιο 12.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου, κατά την πρώτη ερευνητική γεώτρηση της εταιρικής Κοινοπραξίας ΕΝΙ/KOGAS δεν εντοπίστηκε εκμεταλλεύσιμη συγκέντρωση υδρογονανθράκων στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», στο ερευνητικό τεμάχιο 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κοινοπραξία ολοκληρώνει αυτές τις ημέρες την ερευνητική γεώτρηση στον «Ονασαγόρα» και προχωρά με επόμενη γεώτρηση, στο κοίτασμα με την επωνυμία «Αμαθούσα».kypros

Η γεώτρηση στο κοίτασμα «Ονασαγόρας», η οποία πραγματοποιήθηκε με το γεωτρύπανο SAIPEM 10000, έφτασε στο προβλεπόμενο βάθος των 5.800 μέτρων.

Η Κοινοπραξία ENI/KOGAS επεξεργάζεται και αξιολογεί όλα τα στοιχεία γεωλογικού και άλλου χαρακτήρα, που συνέλεξε κατά την πρώτη γεώτρηση και τα οποία θα είναι πολύ βοηθητικά για την συνέχεια. H επεξεργασία και η αξιολόγηση των στοιχείων, που συλλέχθηκαν, απαιτεί κάποιον χρόνο λόγω του πολύπλοκου γεωλογικού καθεστώτος της περιοχής.

Η Κυπριακή κυβέρνηση, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και έχοντας προετοιμαστεί επαρκώς για όλα τα ενδεχόμενα, θα προχωρήσει, σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της, τόσο σε ό,τι αφορά τις ερευνητικές δραστηριότητες, όσο και σε ό,τι αφορά την εμπορική εκμετάλλευση του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο Τεμάχιο 12, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.