-Προχωρά και στην αναδρομική ισχύ των νέων περιοριστικών όρων για το τρέχον έτος 2016-2017!
– Έως τις 20 Οκτωβρίου, θα γίνονται ηλεκτρονικά οι αιτήσεις για το στεγαστικό επίδομα των φοιτητών!!

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας  «Καθημερινή», το Υπουργείο Παιδείας περιορίζει τους όρους χορήγησης του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, προχωρώντας, μάλιστα, και σε αναδρομική εφαρμογή των νέων όρων για τους δικαιούχους του επιδόματος αυτού για την χρονιά 2016-2017.
Οι αλλαγές, που θέτει σε εφαρμογή το Υπουργείο Παιδείας,  έχουν ως αποτέλεσμα να χάνουν το στεγαστικό επίδομα κυρίως οι δικαιούχοι μετεγγραφής από ένα ΑΕΙ σε άλλο, γεγονός, που έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες από φοιτητές και γονείς.
Πάντως, στο πλαίσιο της μνημονιακής υποχρέωσης για αναδιάρθρωση της στεγαστικής πολιτικής για τους φοιτητές, το στεγαστικό επίδομα αναμένεται να έχει κεντρική θέση στις συνομιλίες με τους εκπροσώπους των Θεσμών, που φθάνουν στην Αθήνα την Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου.
Ειδικότερα, το στεγαστικό επίδομα δίνεται σε φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από το πατρικό σπίτι, δεν διαθέτουν ιδιόκτητη κατοικία στην πόλη των σπουδών τους και άρα αναγκάζονται να ενοικιάζουν κάποιο διαμέρισμα.

Για το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα του 2016-17, οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά έως τις 20 Οκτωβρίου!

Ετησίως, το επίδομα αυτό ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, χορηγείται μόνον για τον ελάχιστο χρόνο σπουδών της Σχολής (π.χ. 4 έτη για τη Νομική, 6 έτη για την Ιατρική) και εξαρτάται από οικονομικά κριτήρια (οικογενειακό εισόδημα) αλλά και ακαδημαϊκά (από το δεύτερο έτος και μετά, ο φοιτητής πρέπει να έχει εξετασθεί με επιτυχία τουλάχιστον στα μισά μαθήματα). Για το στεγαστικό επίδομα του 2016-17, οι αιτήσεις θα γίνονται έως 20 Οκτωβρίου. Για το έτος 2016-17 ήταν αναμενόμενο, ότι θα ισχύσουν τα περυσινά κριτήρια. Ωστόσο, νέα απόφαση, που εκδόθηκε πρόσφατα για το 2017-18, έχει αναδρομική ισχύ και για το 2016-17, και αναφέρει, ότι για την χορήγηση επιδόματος η ελάχιστη διάρκεια μίσθωσης θα πρέπει να είναι 6 μήνες, ενώ έως πέρυσι ήταν 2 μήνες. Κατά το δημοσίευμα της «Καθημερινής», με τον τρόπο αυτόν πολλοί φοιτητές θα χάσουν το επίδομα, στην περίπτωση, που έκαναν έως και πεντάμηνο συμβόλαιο ενοικίασης, καθώς περίμεναν να πάρουν μετεγγραφή, την οποία και πήραν.
Σημειώνεται, ότι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεπτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση https:// stegastiko.minedu.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση. Για την είσοδό τους στην εφαρμογή, θα χρησιμοποιήσουν το όνομα χρήστη (username) και τον κωδικό (password) που τους χορηγήθηκε για το TAXISnet.