Εισηγήσεις για ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου

(c) ellinikignomi.eu

Ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, δέχεται ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας!
-Οι προστριβές των Υπουργών και η κόπωση του κυβερνητικού σχήματος μετά την δεύτερη αξιολόγηση, έχουν φθείρει σοβαρά την εικόνα της Κυβέρνησης και είναι πολύ πιθανή μια αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, ακόμη και πριν από τα εγκαίνια της εφετινής Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Σε «τεντωμένο σχοινί» βαδίζει πλέον ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, καθώς οι προστριβές των Υπουργών και η κόπωση του κυβερνητικού σχήματος μετά την δεύτερη αξιολόγηση, έχουν φθείρει σοβαρά την εικόνα της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ!
Ο Πρωθυπουργός φέρεται να δέχεται ήδη, σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, πληθώρα εισηγήσεων για ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου, ακόμη και μέσα στον Αύγουστο!
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που βασίζονται σε καλά πληροφορημένες πηγές, ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως κλίνει σε μια αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος, πριν από την άνοδό του στην Θεσσαλονίκη, στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα εγκαινιάσει την εφετινή Διεθνή Έκθεση (ΔΕΘ).
Όπως αναφέρουν η ίδιες πηγές, από τις έριδες εντός του Υπουργικού Συμβουλίου, σε ό,τι αφορά τις υπουργικές προστριβές, ξεχωρίζει αυτή ανάμεσα στον Υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, και τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά.
Σύμφωνα, πάντα, με τις ίδιες πληροφορίες, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι ψυχρές, όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Τσακαλώτου και οι αιχμές κατά του κ. Παππά για την διαστημική υπηρεσία και τις τηλεοπτικές άδειες.
Παράλληλα, τόσο ο Υπουργός Οικονομικών, όσο και άλλα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, έχουν κατά καιρούς διατυπώσει παράπονα για τον συντονισμό της Κυβέρνησης ή για συγκεκριμένους συναδέλφους τους (Τόσκας, Μουζάλας κ.ά.).

Στο ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί αντιμέτωπο με την δυσαρέσκεια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ενώ στα Υπουργεία, όπου θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης, δεν αποκλείεται το έργο να «παγώσει» και να ξεκινήσει από την αρχή!

Την ίδια στιγμή, και ενώ προηγούμενα σενάρια ήθελαν τον κ. Τσακαλώτο να μένει εκτός Κυβέρνησης, στενοί συνεργάτες του υποστηρίζουν, πως ο ίδιος επιθυμεί, πλέον, την παραμονή του στο Υπουργείο Οικονομικών.
Η παραμονή του, εξάλλου, στο Υπουργείο Οικονομικών έχει άρρηκτα συνυφασμένη και με θέματα κομματικών ισορροπιών μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού ο ίδιος παραμένει άτυπος επικεφαλής της «Ομάδα 53+».
Σε διαφορετική περίπτωση, και εφ’ όσον ο κ. Τσίπρας θελήσει να τον θέσει εκτός κυβέρνησης, τα δεδομένα θα αλλάξουν ριζικά και δεν αποκλείεται το Υπουργικό Συμβούλιο να υποστεί ριζικό ανασχηματισμό, με τις προστριβές και τις «καραμπόλες» να δίνουν και να παίρνουν!
Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, οι όποιες αποφάσεις του Πρωθυπουργού αναμένονται αμέσως μετά τη γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.
Ο κ. Τσίπρας, πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, αναζητά άμεσα λύση, ώστε να αναχωρήσει στην Θεσσαλονίκη η Κυβέρνησή του με νέο πρόσωπο.
Ωστόσο, στο ενδεχόμενο ενός δομικού ανασχηματισμού, το Μέγαρο Μαξίμου θα βρεθεί να υπομένει την δυσαρέσκεια κυβερνητικών και κομματικών στελεχών, ενώ στα Υπουργεία, όπου θα υπάρξει αλλαγή σκυτάλης, δεν αποκλείεται το έργο να «παγώσει» και να ξεκινήσει από την αρχή.
Αυτό, ίσως, είναι και το σοβαρότερο μειονέκτημα του ανασχηματισμού, αφού ο κ. Τσίπρας θέλει να φαίνεται η παραγωγή έργου κυρίως από Υπουργεία, που σχετίζονται με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.