Ιστορικό ρεκόρ με 26 εκατομμύρια αφίξεις ξένων τουριστών στην χώρα μας σημείωσε εφέτος ο ελληνικός τουρισμός, που ωφελήθηκε από τις γενικότερες γεωπολιτικές εξελίξεις

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

-Ωστόσο καλείται να αντιμετωπίσει, ενόψει της επόμενης σαιζόν, το φλέγον ζήτημα των προσφύγων, την αύξηση του ΦΠΑ και τον κίνδυνο του αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Mετά το νέο, ιστορικό ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων και πλέον, εφετινών αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα, που σημείωσε ο ελληνικός τουρισμός, ο κλάδος βρίσκεται πλέον με το βλέμμα στην σαιζόν του 2016, η οποία εκ πρώτης όψεως παρουσιάζει μεγάλη δυναμική. Αντιμετωπίζει, ωστόσο, τρία βασικά προβλήματα, που απασχολούν ιδιαίτερα όλους τους παράγοντες του ελληνικού τουρισμού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Τα προβλήματα αυτά είναι: α)Το φλέγον και ευρύτερο θέμα των προσφύγων, β)τα νέα συμβόλαια με τον αυξημένο ΦΠΑ, που θα πρέπει να είναι ανταγωνιστικά, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στις λίστες των δημοφιλών προορισμών και για την επόμενη χρονιά, και γ)η ενίσχυση της ελληνικής ξενοδοχίας, για την οποία ελλοχεύει ακόμη ο κίνδυνος του αφελληνισμού της.

«Η Ελλάδα ωφελήθηκε εφέτος ως τουριστικός προορισμός, λόγω των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων, αλλά Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για ενίσχυση στο κομμάτι των γενικότερων υποδομών της χώρας μας»

Στα ζητήματα αυτά αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος σε έναν πρώτο απολογισμό της εφετινής θερινής σαιζόν, η οποία φαίνεται, ότι εξέπληξε θετικά ακόμη και τους ίδιους τους τουριστικούς φορείς, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητα του ελληνικού τουρισμού.
Το εφετινό ρεκόρ, ωστόσο, των 26 εκατομμυρίων διεθνών αφίξεων και των 14,5 δισεκατομμυρίων εσόδων κρύβει και έναν άμεσο, κατά τον κ. Ρέτσο, κίνδυνο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ρέτσος, ο κίνδυνος αυτός είναι «να παγιωθεί η άποψη, ότι, αν εφέτος ο τουρισμός, σε συνθήκες πλήρους αβεβαιότητας και εν μέσω capital controls, είχε επιδόσεις ρεκόρ, τότε ο κλάδος δεν χρειάζεται τίποτα και μπορεί να αρκεσθεί στα ελάχιστα. Η Ελλάδα, ωστόσο, ωφελήθηκε εφέτος ως προορισμός, λόγω των γενικότερων γεωπολιτικών εξελίξεων, ενώ και οι ανταγωνίστριες χώρες ενισχύουν συνέχεια το προϊόν τους. Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική για ενίσχυση στο κομμάτι των γενικότερων υποδομών της χώρας μας, οι οποίες λειτουργούν υποστηρικτικά με τον τουρισμό».

Η μεγάλη δυναμική του οδικού τουρισμού, που άνοιξε νέες αγορές στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος της ΠΟΞ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον οδικό τουρισμό, ο οποίος επέδειξε εφέτος μεγάλη δυναμική, ανοίγοντας και νέες αγορές (πέραν των πιο ‘’παραδοσιακών’’ των γειτονικών Βαλκανίων), όπως αυτές της Σλοβακίας, της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, οι οποίες, μάλιστα, αποφέρουν και υψηλότερα έσοδα. «Ακριβώς αυτή η δυναμική του οδικού τουρισμού υποδηλώνει, ότι η νέα ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού θα πρέπει να στρέψει το ενδιαφέρον της στο συγκεκριμένο κομμάτι, συνδράμοντας στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και των διαδικασιών, ώστε να διευκολυνθεί περαιτέρω η πρόσβαση στη χώρα μας».
Ο κ. Ρέτσος ανέφερε ακόμη, ότι είναι εκ των ων ουκ ανευ η σταθερότητα σε πολιτικό επίπεδο και η κυβερνησιμότητα, δεδομένου, ότι το εγχώριο επιχειρείν αγγίζει πλέον τα όριά του και ακόμη και ο τουρισμός, ο οποίος επέδειξε ανθεκτικότητα, επηρεάζεται αρνητικά, όταν το γενικότερο κλίμα στην οικονομία παραμένει επί μακρόν στο ‘’κόκκινο’’. «Ο εσωτερικός τουρισμός ήταν αυτός, που επλήγη περισσότερο, λόγω κυρίως της κακής ψυχολογίας και δεν μπορεί να ανακάμψει, αν δεν υπάρξει πολιτική σταθερότητα».

«Η αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο θα απορροφηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τους Ελληνες ξενοδόχους, που πρέπει να διατηρήσουν την ποιότητα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί»

Ως προς τα ζητήματα, που θα επηρεάσουν τον κλάδο την σαιζόν του 2016, ο κ. Ρέτσος έθεσε καταρχάς το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ. «Η αύξηση του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο θα απορροφηθεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό από τους Ελληνες ξενοδόχους, ενώ σε ένα ποσοστό, θα περάσει στο τελικό πακέτο. Οι Ελληνες ξενοδόχοι, ωστόσο, έχουν να επιλύσουν μία δύσκολη εξίσωση, που έχει να κάνει με το να διατηρήσουν την ποιότητα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικοί έναντι άλλων προορισμών της Μεσογείου.» Σημειωτέον, ότι στα συμβόλαια, που έχουν ήδη υπογραφεί με τους tour operators του εξωτερικού για την σαιζόν του 2016, υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 5% περίπου, ακριβώς λόγω του αυξημένου ΦΠΑ, σε διαμονή, εστίαση αλλά και στα ελληνικά νησιά, που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Οι αρνητικές επιπτώσεις από το πρόβλημα του προσφυγικού ρεύματος – Πάνω από 7 εκατομμύρια είναι η ζημιά μόνο στα ξενοδοχεία της Κω

Ακόμη σημαντικότερο ζήτημα είναι αυτό της συνολικής διαχείρισης του προσφυγικού ρεύματος, το οποίο, πάντως, ξεφεύγει από τα ‘’στενά’’ πλαίσια του τουρισμού, αφού έχει ευρύτερες διαστάσεις, κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές. Ενδεικτικά για το κομμάτι του τουρισμού, αναφέρεται εδώ το παράδειγμα της Κώ, όπως το περιγράφει η τοπική Ενωση Ξενοδόχων και η Πρόεδρός της κ. Κωνσταντίνα Σβύνου:
-Από το 1980, που υπάρχουν στατιστικά στοιχεία , δεν έχει καταγραφεί τέτοιος αριθμός ακυρώσεων, όπως το 2015: Κοντά στις 120.000 διανυκτερεύσεις έχουν ακυρωθεί από πρακτορεία τουρισμού και υπάρχουν επιπλέον τουλάχιστον 51.000 ακυρώσεις διανυκτερεύσεων από μεμονωμένους πελάτες ξενοδοχείων, που ματαίωσαν τις διακοπές τους.
– Οι απώλειες οικονομικά εκτιμώνται σε πάνω από 7 εκατομμύρια ευρώ μόνο στον τζίρο των ξενοδοχείων του νησιού.

Μείωση των κρατήσεων κατά 60% αλλά και της απασχόλησης κατά 30% στα ξενοδοχεία της Κω

-Παρά τις άκρως γενναιόδωρες προσφορές, πολλά ξενοδοχεία έχουν αλλάξει την ημερομηνία κλεισίματός τους από μια έως τρεις εβδομάδες νωρίτερα και προχωρούν σε απολύσεις προσωπικού. Η Ενωση Ξενοδόχων αναμένει μείωση θέσεων εργασίας τουλάχιστον κατά 30% για τα δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη σε σχέση με το 2014.
-Ο ρυθμός των κρατήσεων είναι μειωμένος κατά 60%, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, γεγονός που σημαίνει, πως οι ακυρώσεις, που λαμβάνονται για Σεπτέμβρη-Οκτώβρη δεν ανανεώνονται
-Ακυρώνονται ήδη κρατήσεις για το 2016. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση για 1.650 διανυκτερεύσεις σε ένα και μόνο ξενοδοχείο πολυτελείας της Κω
-Ξεκίνησε η ακύρωση πτήσεων προς το νησί, με χαρακτηριστική την ακύρωση πέντε (5) πτήσεων από Ισραήλ (και για λόγους ασφάλειας) και τριών πτήσεων από Ιταλία
-Ακυρώνονται προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων και συνέδρια
-Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ειδικά αυτά, που βρίσκονται επί της παραλιακής ζώνης της πόλης της Κω, όπου και καταλύουν άναρχα οι πρόσφυγες, παρουσιάζουν μείωση στον τζίρο τους κοντά στο 30%, ενώ αρκετά ήδη έχουν κλείσει.

Δεν καλύφθηκαν οι οικονομικές ζημιές των ξενοδόχων και υπάρχει κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων

Το τρίτο, σημαντικό ζήτημα, το οποίο αφορά τους Ελληνες ξενοδόχους, έχει να κάνει με το γεγονός, ότι εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με ζημιές, τις οποίες δεν κατάφεραν να καλύψουν, ούτε με τις εφετινές επιδόσεις- ρεκόρ, γι’ αυτό και παραμένει ο κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνικών ξενοδοχείων .
«Κι αυτό, γιατί, ακριβώς λόγω της κατάστασης, που εκλήθησαν να αντιμετωπίσουν και του ‘’παγώματος’’ των κρατήσεων μετά τα capital controls, αναγκάστηκαν να κάνουν μεγάλες προσφορές, ώστε να έχουν την μεγιστη δυνατή πληρότητα, μέσα στον Αύγουστο, οπότε εξασφαλίζουν και άνω του 1/3 των εσόδων τους», όπως ανέφερε ο κ. Ρέτσος, που σημείωσε:.«Δυστυχώς, με βάση τα επίσημα στοιχεία, από τις 500 μεγαλύτερες ξενοδοχειακές μονάδες, ζήτημα είναι, αν οι 50 είναι κερδοφόρες».