“Η Ελλάδα, από μόνη της, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που θα θελήσουν να περάσουν στην χώρα και, έτσι, θα γινόταν ένας τόπος γεμάτος με φράχτες και κέντρα κράτησης προσφύγων”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας “Izvestiya”, μια νέα εναλλακτική λύση, σε περίπτωση, που ναυαγήσει η Συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας για το προσφυγικό, προτείνει ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στην ρωσική εφημερίδα “Izvestiya” υπό καθεστώς ανωνυμίας, αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πλέον πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα μετανάστευσης, εάν η Τουρκία ακυρώσει την Συμφωνία της με την Ε.Ε..
Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ε.Ε. θα σκεφτεί σοβαρά την λύση να στέλνει τους πρόσφυγες σε «τρίτες χώρες». Μέχρι σήμερα, η Ευρωπαϊκή Ενωση θεωρούσε απάνθρωπη την πρακτική της μεταφοράς προσφύγων σε άλλες χώρες, ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί, καθώς η Ε.Ε. πολύ σύντομα ενδεχεται να μείνει χωρίς άλλη επιλογή.

“Αν ο Ερντογάν αποφασίσει να επαναφέρει την θανατική ποινή στην χώρα του, αυτό θα σημάνει την διακοπή οποιασδήποτε συζήτησης της Ε.Ε. με την Αγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και της Συμφωνίας για το προσφυγικό”

«Οι Βρυξέλλες ενδιαφέρονται πολύ για την εύρυθμη λειτουργία της Συμφωνίας με την Τουρκία και η πλευρά μας έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο, η δήλωση του Ερντογάν για επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία είναι ένα καθαρό μήνυμα. Αν αποφασίσει να επαναφέρει την θανατική ποινή, αυτό θα σημάνει την διακοπή οποιασδήποτε συζήτησης της Ε.Ε. με την Αγκυρα, συμπεριλαμβανομένης της πορείας ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., αλλά και της Συμφωνίας για το προσφυγικό», τόνισε στην ρωσική εφημερίδα ο εκπρόσωπος του Ευρωκοινοβουλίου.

“Αν ακυρωθεί η Συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκιας για το προσφυγικό, η Ελλάδα, από μόνη της, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που θα θελήσουν να περάσουν στην χώρα και έτσι, αυτή θα γινόταν ένας τόπος γεμάτος με φράχτες και κέντρα κράτησης προσφύγων”

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες αντιλαμβάνονται, ότι ως «απάντηση» η Τουρκία θα σταματήσει να ελέγχει τις προσφυγικές ροές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα ακόμα μεγαλύτερο κύμα προσφύγων με προορισμό την Ελλάδα. Σε αυτή την περίπτωση, υποστηρίζει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, οι Βρυξέλλες θα ψάξουν να βρουν εναλλακτική λύση για την προσφυγική κρίση.
«Φυσικά και διεξάγουμε ήδη ανεπίσημες συζητήσεις για το ενδεχόμενο ακύρωσης της Συμφωνίας εκ μέρους της Τουρκίας. Εάν συμβεί αυτό, όλα τα στελέχη του Ευρωκοινοβουλίου θα διακόψουν τις διακοπές τους. Είναι ξεκάθαρο, ότι η Ελλάδα, μόνη της, δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί τον τεράστιο αριθμό ανθρώπων, που θα θελήσουν να περάσουν στην χώρα και έτσι, η Ελλάδα θα γινόταν ένας τόπος γεμάτος με φράχτες και κέντρα κράτησης προσφύγων», είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

koutsoxeros3

Προκειμένου να αποφευχθεί το χάος, πάντα σύμφωνα με τον ίδιο, οι Βρυξέλλες εξετάζουν ήδη το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τους πρόσφυγες-μετανάστες σε τρίτες χώρες. Και λέγοντας «τρίτες χώρες», ο αξιωματούχος του Ευρωκοινοβουλίου εννοεί χώρες, που βρίσκονται στην Βόρεια Αφρική, ωστόσο δεν θέλησε να κατονομάσει, ποιες είναι αυτές.
Υπενθυμίζεται, ότι η Αγκυρα απείλησε να ακυρώσει την Συμφωνία της για το προσφυγικό, σε περίπτωση, που η Ε.Ε. δεν επιτρέψει την ελεύθερη μετακίνηση, χωρίς βίζα δηλαδή, των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
«Αν δεν καταργηθεί η βίζα, θα αναγκαστούμε να υπαναχωρήσουμε από την Συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων και από την Συμφωνία της 18ης Μαρτίου. Η κατάργηση της βίζας θα μπορούσε να ξεκινήσει στις αρχές ή στα μέσα Οκτωβρίου, αλλά περιμένουμε να μας πουν ημερομηνία», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη γερμανική εφημερίδα “Frankfurter Allgemeine Zeitung”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ