-“Η Ελλάδα θα πρέπει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να δηλώσει κάποια μορφή χρεωκοπίας, να αποκηρύξει τα χρέη της και να ανακτήσει την νομισματική κυριαρχία της και όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτά, τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα ανακάμψει”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Στον διεθνή Τύπο παρουσιάστηκε μια βαρυσήμαντη συνέντευξη για την σημερινή οικονομική κατάσταση της χώρας μας, του Jack Rasmus, ο οποίος είναι διάσημος καθηγητής Οικονομικών στο St. Marys College και συγγραφέας του βιβλίου «Η αρπαγή της Ελλάδας: ένας νέος χρηματοπιστωτικός ιμπεριαλισμός αναδύεται».
Στην συνέντευξη αυτή ο Jack Rasmus ζητά επιτακτικά από την σημερινή ελληνική Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα να αποκρούσει όλα τα αιτήματά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για δήθεν «μεταρρυθμίσεις» στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να εξασφαλίσει μια τρίτη διάσωση.
Ο διακεκριμένος οικονομολόγος πιστεύει, ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εθνικοποιήσει άμεσα το τραπεζικό της σύστημα, ώστε να έχει κάποια επιρροή στις διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, δεν θα υπάρχει τέλος στο θέμα λιτότητα και οικονομική ύφεση”

«Έτσι και εθνικοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα, η Ελλάδα, θα διαθέτει ένα τεράστιο διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια της, διότι τώρα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, «σφίγγουν στην μέγγενη» την χώρα κατά το δοκούν, ειδικά κάθε φορά, που υπάρχουν διαπραγματεύσεις. Φέρνουν συνεχώς την ελληνική οικονομία στο χείλος του γκρεμού για να επιτύχουν τις άνομες επιδιώξεις τους», υπογράμμισε ο ίδιος στην συνέντευξή του.
Ο κ. Rasmus τόνισε ακόμη, ότι, όσο η Ελλάδα παραμένει στην ευρωζώνη, δεν θα υπάρχει τέλος στο θέμα «λιτότητα και οικονομική ύφεση», κάτι που χαρακτηρίζει την ελληνική κατάσταση από οικονομικής απόψεως, από το 2009 έως σήμερα.

“Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει ελιγμούς για να εξέλθει από την Συμφωνία για «την αναχρηματοδότηση» του ελληνικού χρέους”

Ωστόσο, ο ίδιος αποκρούει προς το παρόν την ιδέα μιας ολοκληρωτικής εξόδου της Ελλαδος από την Ε.Ε., παρόμοια με εκείνη, που έπραξε το Ηνωμένο Βασίλειο.
«Μια πιθανή έξοδος, όμως, από την ευρωζώνη», είπε ο κ. Rasmus, «θα δώσει στην Ε.Ε. ένα ακόμα πιο δυνατό «σπρώξιμο» για την διάλυσή της. Ως εκ τούτου, οι τραπεζίτες στην Ευρώπη κάνουν, ό, τι μπορούν για να το αποτρέψουν, και έτσι προσπαθούν συνεχώς να τιμωρούν την Ελλάδα, όσο μπορούν», δήλωσε ο ίδιος.
Ο διάσημος οικονομολόγος τόνισε, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει ελιγμούς για να εξέλθει από την Συμφωνία για «την αναχρηματοδότηση» του ελληνικού χρέους.

“Η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συνδικαλιστικών διαπραγματεύσεων είναι μια κατάσταση, που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη και αποτελεί προϊόν μιας εντελώς αποτυχημένης ευρωζώνης, μιας αποτυχημένης τραπεζικής ένωσης, και μιας αποτυχημένης νομισματικής ένωσης”

Οι εργασιακές μεταρρυθμίσεις αποτελούν μέρος των «εν εξελίξει μέτρων λιτότητας», που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από το 2010 για να παράγει αρκετό εισόδημα η χώρα, για να πληρώνει τόκους άνω των 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων του χρέους, που η Τρόϊκα επέβαλε στην Ελλάδα.
«Όλη αυτή η αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας, η μείωση των μισθών και η κατάργηση των συνδικαλιστικών διαπραγματεύσεων είναι μια κατάσταση, που είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη αυτή την στιγμή και αποτελεί ένα προϊόν μιας εντελώς αποτυχημένης ευρωζώνης, μιας αποτυχημένης τραπεζικής ένωσης, και μιας αποτυχημένης νομισματικής ένωσης, όπου οι χώρες, οι οποίες είναι οικονομικά ασθενέστερες, καταλήγουν με ένα τεράστιο χρέος, το οποίο αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν και να πληρώσουν γι’ αυτό», είπε ο κ. Rasmus .

“Η Ελλάδα θα πρέπει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να δηλώσει κάποια μορφή χρεωκοπίας, να αποκηρύξει τα χρέη της και να ανακτήσει την νομισματική κυριαρχία της”

«Η μόνη διέξοδος για την Ελλάδα είναι να ξεφύγει από την Ε.Ε. και το «νεκρό χρήμα» ενός διαλυμένου ήδη οικονομικού συστήματος, που επικρατεί στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Είναι προς το συμφέρον της Ε.Ε. και του ΔΝΤ να κρατήσει με το “ζόρι” την Ελλάδα στην ουσία ως έναν “νεκρό σκλάβο”», είπε, προσθέτοντας, ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τις εισαγωγές και να αρχίσει την παραγωγή όλων των βασικών αγαθών της ζωής, που χρειάζεται εσωτερικά στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό.
Επίσης επεσήμανε, ότι η Ελλάδα θα πρέπει, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, να δηλώσει κάποια μορφή χρεωκοπίας, να αποκηρύξει τα χρέη της και να ανακτήσει την νομισματική κυριαρχία της. Ακόμα, πρόσθεσε, ότι ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, είναι να βγει η Ελλάδα από το ευρώ και να κόψει το δικό της εθνικό νόμισμα, την δραχμή.
«Και όσο πιο γρήγορα γίνουν αυτά, τόσο πιο γρήγορα η χώρα θα ανακάμψει», επεσήμανε ο ίδιος.

ellada-1024x768

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ