– “Παρατηρείται στην Ευρώπη μία αυξανόμενη εχθρότητα προς το ευρώ, η οποία, δυστυχώς, εξελίσσεται σε μία εχθρότητα προς το ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο και τις φιλελεύθερες αξίες”!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σε συνέντευξή του στο “Business Insider”, ο γνωστός νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος Joseph Stiglitz (Γιόζεπ Στίγκλιτς) τονίζει, ότι η Ευρώπη οδεύει προς ένα “κατακλυσμικό γεγονός”, που θα μπορούσε να οδηγήσει στην κατάρρευση του ευρώ και στο τέλος του ευρωπαϊκού σχεδίου, όπως το γνωρίζουμε!
Ο Stiglitz υπογραμμίζει στην συνέντευξή του αυτή, ότι
ένα “καταστροφικό” πολιτικό γεγονός, παρόμοιο με την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούσε να προκαλέσει την κατάρρευση της ευρωζώνης!
“Παρατηρείται μία αυξανόμενη εχθρότητα προς το ευρώ, η οποία, δυστυχώς, εξελίσσεται σε μία εχθρότητα προς το ευρύτερο ευρωπαϊκό σχέδιο και τις φιλελεύθερες αξίες”, λέει ο διακεκριμένος Αμερικανός οικονομολόγος.
“Αυτό θα είναι και το τέλος! Αυτό που θα συμβεί, είναι, ότι θα υπάρξει μια σαφής εκτίμηση, ότι η Ευρώπη δεν λειτουργεί”, επισημαίνει ο ίδιος και προσθέτει: “Έτσι η ανησυχία μου είναι, ότι ένα τέτοιου είδους πολιτικό γεγονός, κάτι σαν το Brexit- θα είναι ο καταλύτης για την αλλαγή”!
Ερωτηθείς, εάν θεωρεί, ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα – τόσο τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά – στην Ιταλία θα μπορούσαν να προκαλέσουν ένα τέτοιο γεγονός, ο Stiglitz απάνησε καταφατικά: “Αυτό είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν τώρα να πείσουν τον Ιταλό Πρωθυπουργό, Matteo Renzi, να πάρει πίσω την δέσμευσή του, ότι θα παραιτηθεί, εάν το δημοψήφισμα αποτύχει. Όπως έχουν τα πράγματα, το δημοψήφισμα δεν είναι απλά ένα δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές, αλλά και για τον Renzi”!

“Η ευρωπαϊκή ακαμψία μπορεί τελικά να έχει πολύ υψηλό κόστος, τόσο για την δημοκρατία, όσο και για την Ιταλία, και στο τέλος, -αν γίνει το δημοψήφισμα στην Ιταλία-, και για το μέλλον της ευρωζώνης”!

Πσρά το ότι ο Renzi είναι ανένδοτος και θεωρεί, ότι ο ίδιος και η Κυβέρνησή του θα επιτύχουν τον στόχο τους για την μεταρρύθμιση της Γερουσίας της Ιταλίας, ο Stiglitz θεωρεί, ότι η καλύτερη επιλογή για την μελλοντική σταθερότητα της Ευρώπης, θα είναι να ακυρωθεί το δημοψήφισμα. “Αλλιώς θα οδηγηθούμε σε ένα ακόμη κατακλυσμικό γεγονός”, υποστηρίζει με έμφαση.
Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της Ιταλίας, όπως τονίζει ο Stiglitz, είναι απόρροια της περιττής ακαμψίας των κανόνων της ευρωζώνης. “Απεικονίζουν ένα από τα θέματα του καινούργιου βιβλίου μου, δηλαδή, ότι το να υπάρχει ένα ενιαίο νόμισμα, που λειτουργεί καλά, δεδομένης της ποικιλομορφίας της Ευρώπης, είναι πραγματικά δύσκολο. Και θα πρέπει υπάρχουν κανόνες και πολιτικοί, που είναι ευαίσθητοι σε αυτήν την ποικιλομορφία”, λέει ο Αμερικανός οικονομολόγος στην συνέντευξή του.
Όπως αναφέρει ο ίδιος, “η Ιταλία αντιπροσωπεύει μια περίπτωση, κατά την οποία για διαφόρους ιστορικούς λόγους, μεταξύ των ομολογιούχων υπάρχουν πολύ συνηθισμένοι άνθρωποι και όχι μόνον παραδοσιακοί επενδυτές. Έτσι, αν αναλάβουν αυτοί το κόστος, στην ουσία θα χτυπηθούν οι καταθέτες, όπως συνέβη και στην Κύπρο. Ο κανόνας του bail-in, ίσως και να μην είναι η σωστή λύση για την Ιταλία”!
“Αυτή είναι μια περίπτωση, όπου η ευρωπαϊκή ακαμψία μπορεί τελικά να έχει πολύ υψηλό κόστος, τόσο για την δημοκρατία, όσο και για την Ιταλία, και στο τέλος, αν γίνει το δημοψήφισμα, και για το μέλλον της ευρωζώνης”, επισημαίνει ο Joseph Stiglitz στο “Business Insider”.

ITALIA

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ