Επισημαίνει την αδράνεια στην αντισεισμική προστασία της χώρας μας και ελπίζει, ότι η Ελλάδα δεν θα την πληρώσει ακριβά!

«Καμπανάκι κινδύνου» για «βόμβα Ρίχτερ» στην Ελλάδα κρούει και ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισημαίνει την αδράνεια στην αντισεισμική προστασία και ελπίζει, ότι η χώρα μας δεν θα την πληρώσει ακριβά. Ο κ. Παπαδόπουλος είναι ο δεύτερος σεισμολόγος, μετά τον καθηγητή Σεισμολογίας, Άκη Τσελέντη, που μιλάει για μεγάλο σεισμό, που έρχεται και θα κτυπήσει την Ελλάδα.
Αυτό, που αποτελεί την κυριότερη πηγή ανησυχίας για τους σεισμολόγους, είναι το γεγονός, ότι ο Εγκέλαδος έχει να χτυπήσει στην ηπειρωτική Ελλάδα 17 χρόνια, δηλαδή, από τον σεισμό της Πάρνηθας στην Αθήνα, το 1999!
Σε συνέντευξή του, o κ. Παπαδόπουλος αναφέρει, ότι η Ελλάδα έχει ξεχάσει, πως είναι να χτυπούν 6 Ρίχτερ σε κατοικημένη περιοχή, καθώς και ότι θα πρέπει να πάρει μαθήματα από το αντίστοιχο χτύπημα του Εγκέλαδου στην Ιταλία.
Όπως εξηγεί, υπάρχουν ομοιότητες ανάμεσα στον φονικό σεισμό στην Πάρνηθα, με το καταστροφικό χτύπημα στην καρδιά της Ιταλίας.

«Η επανάληψη τέτοιων σεισμών στο μέλλον ενδέχεται να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα και θα πρέπει το αντισεισμικό σύστημα της χώρας μας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτό το ενδεχόμενο»!

Ο ίδιος επισημαίνει, ότι αμφότεροι οι σεισμοί ήσαν επιφανειακοί και ιδίου περίπου μεγέθους, ενώ έλαβαν χώρα στον ηπειρωτικό κορμό και κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Ακόμη, τα κτίρια και στις δύο περιπτώσεις δεν είχαν αντισεισμική προστασία, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν και να προκαλέσουν τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων, όπως και υλικές ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ.
«Πρέπει να πάρουμε ένα μάθημα από το δικό μας παρελθόν και από το πιο πρόσφατο παρελθόν της Ιταλίας. Η επανάληψη τέτοιων σεισμών στο μέλλον ενδέχεται να έχει πολύ αρνητικά αποτελέσματα και θα πρέπει το αντισεισμικό σύστημα της χώρας μας να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτό το ενδεχόμενο. Είχα τονίσει παλαιότερα, και το επαναλαμβάνω και τώρα, ότι υπάρχει μια αδράνεια στην αντισεισμική προστασία και ότι θα έρθει η ώρα, που αυτό θα το πληρώσει η χώρα μας πάρα πολύ ακριβά» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

seismografos