Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM): «H Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μια δεκαετία»!
– «Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόϊμπλε, παρά της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ»!
H Ελλάδα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα χρέους για τουλάχιστον μια δεκαετία, δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα «Wall Street Journal», ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, τασσόμενος με την γραμμή του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ο οποίος επιθυμεί μετάθεση της συζήτησης για το χρέος, παρά το αίτημα της ελληνικής πλευράς αλλά και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, για άμεση ρύθμιση.22soik11apopsi-thumb-large-thumb-large-thumb-large-thumb-large
«Σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν υπάρχει πρόβλημα», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά:
«Είμαι μάλλον στο πλευρό του Σόϊμπλε, παρά της Διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ».
Ενώ πέρυσι το ελληνικό χρέος άγγιξε το 180% του ΑΕΠ, ο επικεφαλής του ESM επεσήμανε, πως αυτό «δεν έχει σημασία, όταν οι τόκοι, που πληρώνονται κάθε χρόνο, είναι 1%, χάρη στα χαμηλότοκα δάνεια στήριξης που έχουν προσφέρει οι Ευρωπαίοι εταίροι».

«Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Eυρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο»!

Η Αθήνα σήμερα πληρώνει λιγότερα για το χρέος της, σε σχέση με τη Γαλλία και το Βέλγιο, σημείωσε ο κ. Ρέγκλιγκ.
«Αυτό είναι τεράστιο πλεονέκτημα», συνέχισε ο επικεφαλής του ESM. «Αυτή είναι η αλληλεγγύη της Eυρωζώνης προς την Ελλάδα, είναι ήδη εκεί και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».
Παράλληλα, ο κ. Ρέγκλιγκ τόνισε, ότι δεν αναμένει η Ελλάδα να χρειαστεί ένα ακόμα πρόγραμμα διάσωσης μετά το τρέχον πρόγραμμα που λήγει το 2018.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, είχε ζητήσει να βρεθεί μια λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους. Ανέφερε δε, ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει την αγορά ελληνικών ομολόγων, μόνον αν οι Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης λάβουν μέτρα για να καταστήσουν το χρέος βιώσιμο.
Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τους Ευρωπαίους να συγκεκριμενοποιήσουν τις μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, που προτίθενται να κάνουν για το ελληνικό χρέος το ταχύτερο δυνατό.
«Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος», έχει δηλώσει ο κ Ντράγκι, προσθέτοντας, ότι «μέχρι τότε είναι πρόωρο να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την αγορά ομολόγων».