«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είμαστε ευτυχείς που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση»

Ανεξάρτητα με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι στην Ε.Ε., οι παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με την Βρετανία δεν θα διαταραχθούν. Απεναντίας, είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνουν σταθερές και θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο επ’ ωφελεία όλων των κοινών μας δράσεων και συμφερόντων στον οικονομικό τομέα, στον πολιτιστικό, στον διπλωματικό κλπ

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Τέρενς Κουίκσυμμετείχε στο διήμερο συμπόσιο που διοργάνωσε στο Ναύπλιο η Βρετανική Πρεσβεία, με θέμα το Brexit.

Στην παρέμβαση του μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:

«Κανείς δεν μπορεί να πει ότι είμαστε ευτυχείς που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κρατάμε αυτό που είπε η Πρωθυπουργός κα Μέι. Ότι η Βρετανία φεύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι από την Ευρώπη.

Η απόφαση των Βρετανών είναι σεβαστή. Και η απόφαση της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. είναι ανεπίστρεπτη. Μπορεί οι διαπραγματεύσεις, κυρίως σε οικονομικά ζητήματα, να έχουν τις δυσκολίες τους, αλλά έχει αποφασιστεί ότι θα προχωρήσουν όσο γίνεται το γρηγορότερο.

Βεβαίως πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί βγήκε αυτό το αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα  της Βρετανίας. Τα ερωτήματα πολλά και σημαντικά.

Γιατί οι νέοι ψήφισαν όχι και η γηραιότεροι είπαν ναι στην αποχώρηση από την Ε.Ε.; Μήπως αυτό σημαίνει ότι οι νέοι έχουν προσδοκίες από τη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια, Θέλουν εκεί να χτίσουν διαφορετικά το μέλλον τους και τους το στερούμε;

Είναι το όχι των Βρετανών αποτέλεσμα ενός θυμού για πολλούς λόγους; Όπως για παράδειγμα το ότι έβλεπαν την Μεγάλη Βρετανία να μην μπορεί να αντιπαλέψει άλλες Ευρωπαϊκές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία;

Μήπως έβλεπαν αυτό που βλέπουν πολλοί λαοί ότι – τυχαίο το παράδειγμα – έχουμε απέναντί μας, όχι την Γερμανία της Ευρώπης, αλλά την Ευρώπη της Γερμανίας; Γιατί αναμφισβήτητά αυτά τατελευταία χρόνια η Γερμανία έχει παίξει τον δικό της ειδικό ρόλο στα Ευρωπαϊκά δρώμενα. Εξάλλου είναι γνωστή η επιρροή Σόιμπλε σε ασφυκτικό βαθμό στο χώρο του Eurogroup.

Είναι ο θυμός που έβλεπαν  μία Ευρώπη να έχει φύγει από τις αξίες της Ιδρυτικής της Διακήρυξης;  Μία Ευρώπη η οποία δεν είναι πια των Εθνών – Κρατών, της ανθρωπιάς, της αλληλεγγύης, της ισότητας; Μία Ευρώπη που κάποτε την οικονομία της την κατηύθυναν οι πολιτικοί με την πολιτική τους, ενώ τώρα οι πολιτικοί και η πολιτική τους κατευθύνονται από την οικονομία, από τους οικονομικούς παράγοντες και του τραπεζίτες;

Είναι αυτό ακριβώς που με κάθε τρόπο επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία η Ελληνική κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Είναι η Ευρώπη που δεν μπορεί να είναι των πολλαπλών ταχυτήτων αλλά που οφείλει να είναι των πολλαπλών επιλογών.

Το Brexit και τις επιπτώσεις του θα τις διαχειριστούν οι Βρετανοί, φαντάζομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αλλά για όλους εμάς τους υπόλοιπους  27, θα πρέπει να είναι η αφετηρία για να προβληματιστούμε επάνω στο προφίλ που πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση και που σχετίζονται με τις προηγούμενες φράσεις μου.

Ανεξάρτητα με το αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είναι στην Ε.Ε., οι παραδοσιακές σχέσεις της Ελλάδας με την Βρετανία δεν θα διαταραχθούν. Απεναντίας, είμαι βέβαιος ότι θα παραμείνουν σταθερές και θα δυναμώσουν ακόμα περισσότερο επ’ ωφελεία όλων των κοινών μας δράσεων και συμφερόντων στον οικονομικό τομέα, στον πολιτιστικό, στον διπλωματικό κλπ

Εξάλλου, αγγίζουν τους 100.000 Έλληνες αυτοί που ζουν στην Βρετανία και κοντά στους 50.000 Βρετανούς που ζουν μόνιμα στην Ελλάδα.

Δεν θα παραλείψω να αναφερθώ και στους πάνω από 2 εκατομμύρια Βρετανούς που έρχονται για διακοπές στην Πατρίδα μας.

Τέλος, στις διμερείς συζητήσεις μας, αλλά και σε αυτές που γίνονται με ευθύνη των Βρυξελλών, φροντίζουμε να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα και το status διαβίωσης των Ελλήνων που επιχειρούν στην Βρετανία ή των φοιτητών μας που σπουδάζουν εκεί.

Δεν θα ξεχάσω να αναφερθώ σε προσωπικότητες όπως Λόρδος Βύρωνας που έσπευσε στην Ελλάδα, στο πλευρό των Ελλήνων στον αγώνα τους κατά των Τούρκων, όπως και δεν θα παραλείψω να αναφερθώ και στο ότι με βάση τη συνθήκη της Λισαβώνας έχει ξεκινήσει νέα μεγάλη συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα.

Σχετικές πρωτοβουλίες καταγράφονται από οργανωμένες ομάδας πολιτών με διακεκριμένους νομικούς, τόσο εδώ στην Ελλάδα, όσο και οπουδήποτε υπάρχει οργανωμένη Ομογένεια, όπως στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και την Νότιο Αφρική, αλλά και σε μεγάλες Ευρωπαϊκές χώρες».

Press office
Deputy Foreign Minister, Mr Terens Nikolaos Quick