Με την αλλαγή του χρόνου ο γνωστός σκιτσογράφος Δημήτρης Νικολαΐδης βρέθηκε στην Γερμανία όπου συναντήθηκε με τους φίλους του σκίτσου ( μικρούς και μεγάλους) στο Βούπερταλ και στην Κολωνία παρουσιάζοντας βήμα – βήμα τη σκιτσοδημιουργία από μια ποντιακή λίρα, ένα νταούλι, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο κ.ά.
Έτσι η επίσκεψή του στην Γερμανία δεν είχε μόνο άρωμα Πόντου αλλά και Χριστουγέννων. Προσκεκλημένος από τουςσυλλόγους Ποντίων Βούπερταλ «Ακρίτας» και Κολωνίας «Αργοναύτες» ο σκιτσογράφος συναντήθηκε με μικρούς και μεγάλους φίλους του σκίτσου, για να τους παρουσιάσει τον τρόπο, τη σκέψη και τη διαδικασία της τέχνης του σκίτσου, γιατί «Πόντος χωρίς τέχνη δεν υπάρχει».
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, με αφορμή τον Πόντο, αλλά και την έλευση της εορταστικής περιόδου, ο σκιτσογράφος παρουσίασε βήμα – βήμα τη σκιτσοδημιουργία από μια ποντιακή λίρα, ένα νταούλι, το Χριστουγεννιάτικο δέντρο, το αστέρι των Χριστουγέννων, μπάλες χριστουγεννιάτικες, κα.Διδάσκοντας στην Ελληνική γλώσσα, αλλά και στην Ποντιακή διάλεκτο, ο Πόντιος σκιτσογράφος συνδύασε ιστορία και τέχνη με τον καλλίτερο τρόπο. Γονείς και παιδιά, συνταξίδεψαν στον κόσμο του σκίτσου, παίρνοντας το καράβι «ΑΡΓΩ» και κωπηλατώντας με το πενάκι τους, από το λιμάνι του σκίτσου στα άγια χώματα του Πόντου, για να μάθουν, να γνωρίσουν οι μικρότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι.
Ο Δημήτρης Νικολαΐδης ενθουσιάστηκε και πάλι από «τους υπέροχους γονείς για την αγάπη και τη φιλοξενία τους, αλλά και τη δυνατότητά τους να δουν πιο πέρα από το πέρα (στην τέχνη του σκίτσου), τα παιδιά, μικρά και μεγάλα για την σκιτσοσυνεργασία τους και όλους μαζί για τη διορατικότητά τους, βάζοντας τις τέχνες και τον πολιτισμό σε κάθε… ΠΟΝΤΙΟδράση!», όπως δήλωσε στον τύπο.
Η συγκεκριμένη δράση υλοποιήθηκε μετά από σχετική ιδέα του προέδρου του Συλλόγου Ελλήνων Ποντίων Κολωνίας και Περιχώρων «Αργοναύτες» Δημήτρη Κωνσταντινίδη και αποτελεί μια προσφορά του Δημήτρη Νικολαΐδη, του μοναδικού Έλληνα σκιτσογράφου στην ελληνική τηλεόραση, που μέσα από το ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΣΚΙΤΣΟΥ παρουσιάζει εδώ και χρόνια με απλές γραμμές και εύκολο τρόπο την τέχνη του σκίτσου.