-Την κατηγορεί, ότι, με την πολιτική της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, που επέλεξε, έβλαψε την οικονομία και επιδείνωσε σημαντικά την γενική κατάσταση της χώρας!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Καταπέλτη» αποτελεί για την Κυβέρνηση η νέα Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, την οποία συνέταξαν ειδικοί ανεξάρτητοι πανεπιστημιακοί καθηγητές και η οποία την κατηγορεί, ότι, με την πολιτική της, έβλαψε την οικονομία και επιδείνωσε σημαντικά την γενική κατάσταση της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι συντάκτες της τριμηνιαίας Έκθεσης (Ιανουάριος –Μάρτιος 2016) κατηγορούν την Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ότι με τον δρόμο της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης, που επέλεξε, έβλαψε την οικονομία, ενώ εκφράζει έντονες αμφιβολίες για το πόσο είναι εφικτή η εφαρμογή των μέτρων, που ανακοινώθηκαν.
Εμμέσως, το Γραφείο Προϋπολογισμού προειδοποιεί την Κυβέρνηση και για τις πολιτικές της επιλογές, όταν σημειώνει, πως «σε ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει, ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση».

«Παρά την διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης είχε σημαντικό κόστος»

Εξαιρετικά ηχηρό είναι το «καμπανάκι», όσον αφορά στις τράπεζες και τον κίνδυνο να χαθεί το όποιο όφελος από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση, καθώς δεν προχωρεί η ρύθμιση των «κόκκινων δανείων».
«Το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο των συμπερασμάτων και υπενθυμίζεται, ότι, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, η πρώτη αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο/Νοέμβριο 2015.
«Παρά την διαφαινόμενη πρόθεση ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης για την πρώτη αξιολόγηση, δεν πρέπει να μας διαφεύγει, ότι η παράταση της διαπραγμάτευσης είχε σημαντικό κόστος. Έτεινε, επίσης, να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες, που αποτρέπουν την βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση».

«Η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα, που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος, ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα»

Όσο για τις συνέπειες, που προκαλούνται από τις μεθοδεύσεις αυτές, η Έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού κάθε άλλο παρά αισιόδοξο είναι, τονίζοντας, ότι «η ύφεση συνεχίζεται και το 2016, πράγμα, που προκαλεί και δημοσιονομικά προβλήματα. Είναι κοινός τόπος, ότι σε τροχιά ύφεσης του ΑΕΠ τα φορολογικά έσοδα μειώνονται και επομένως απειλούνται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα. Η κατάληξη είναι νέα φορολογικά μέτρα που όμως είναι αμφίβολο αν θα αποδώσουν»
Οι επιστήμονες, μάλιστα, εκτιμούν, ότι η επικείμενη συμφωνία με τους Θεσμούς (για μέτρα ύψους 5,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και πρόσθετα μέτρα ύψους 3,6 δισεκατομμυρίων ευρώ) θα ασκήσει πιέσεις στην αναπτυξιακές προοπτικές.
Στην τριμηνιαία Έκθεση υπάρχουν, επίσης, εκτενείς αναλύσεις για την ανεργία, τις μεταρρυθμίσεις, την δημοσιονομική πολιτική κ.α.

«Η οικονομική πολιτική δεν συμβάδισε με τον στόχο να μειωθεί η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα ενώ η δομή της απασχόλησης χειροτέρευσε»!

Για το θέμα της ανεργίας υπογραμμίζεται, πως «η οικονομική πολιτική δεν συμβάδισε με τον στόχο να μειωθεί η ανεργία σε ανεκτά επίπεδα , ενώ η δομή της απασχόλησης χειροτέρευσε, καθώς αυξήθηκε η μερική απασχόληση και άλλες μορφές επισφαλούς προσωρινής εργασίας». Για τις δυσλειτουργίες στο επίπεδο των μεταρρυθμίσεων, τονίζεται, πως «όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός, που πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο το ασφαλιστικό και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του».
Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις, οι συντάκτες της Έκθεσης βάζουν στο στόχαστρο Υπουργούς της Κυβέρνησης, στους οποίους αποδίδουν ακέραια την ευθύνη για την κωλυσιεργία, που παρατηρείται.

«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να εξουδετερωθεί από την εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων»

«Αν μετά την ψήφιση του νόμου αρχίζουν οι ολιγωρίες σε διάφορα επίπεδα διακυβέρνησης, από Υπουργούς μέχρι Περιφερειάρχες και η Κυβέρνηση εμπλέκεται σε μια διελκυστίνδα μεταξύ Θεσμών και εσωτερικών παραγόντων, τότε δεν αρκεί ένας νόμος ή μια συμφωνία για να σταλούν τα σωστά μηνύματα» υπογραμμίζουν οι συντάκτες της, Καθηγητές Πανεπιστήμιου.
Αναφορές γίνονται και στην κακή πρακτική της μη καταβολής των οφειλών του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα.
Οι συντάκτες της Έκθεσης προειδοποιούν, επίσης, ότι η πρόσφατη ανακεφαλοποίηση μπορεί «να εξουδετερωθεί λόγω της μη εξυπηρέτησης των «κόκκινων δανείων».
«Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τείνει να εξουδετερωθεί από την εκκρεμότητα των μη εξυπηρετούμενων δανείων» υπογραμμίζεται στην Έκθεση για να προστεθεί: «Συχνά υποτιμάται, ότι το τραπεζικό σύστημα υποφέρει από την χαμηλή ποιότητα των δανείων του («κόκκινα δάνεια») παρά την ανακεφαλαιοποίηση, που έγινε τον περασμένο Νοέμβριο».
Τέλος, υποστηρίζουν, πως ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους δεν μπορεί να υπάρξει.

vouli