(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

Στα σκαριά νέος φόρος με απαλλαγή για την πρώτη κατοικία. Γράφει η Αναστασία Μήλιου, Δικηγόρος Παρ’Εφέταις*.

Τα τελευταία δύο χρόνια οι Έλληνες φορολογούμενοι αλλά και όσοι είναι ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλαδα πληρώνουν κάθε χρόνο τον ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων). Στην πρώτη του εμφάνιση ο ΕΝΦΙΑ πληρωνόταν μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ και ήταν το γνωστό σε όλους «χαράτσι». Οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ του έτους 2014 ολοκληρώνονται στα τέλη Φεβρουαρίου 2015.
Ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με βάση την αντικειμενική αξία και άλλους παράγοντες όλης συνολικά της ακίνητης περιουσίας ενός ατόμου (διαμερίσματα, οικόπεδα, εξοχικές κατοικίες, αγροτεμάχια κ.τλ.). NATASSA MILIOU
Όσοι κατέχουν ακίνητα στην Ελλάδα έχουν κληθεί τα τελευταία χρόνια να δηλώσουν τα ακίνητα αυτά μέσω του TAXISNET . Οι κάτοικοι εξωτερικού που έχουν ακίνητα στην Ελλάδα, υποχρεούνται να έχουν ΑΦΜ και κλειδάριθμο ώστε να έχουν και εικόνα στο TAXISNET.
Μέσω ΤΑΧΙSNET θα πρέπει να υποβάλουν ετήσιες φορολογικές δηλώσεις και να δηλώνουν οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσιακή τους κατάσταση ή όπως λέγεται «περιουσιολόγιο» (πρώην έντυπο Ε9).
Μέχρι σήμερα όπως προαναφέρθηκε η φορολογία του ΕΝΦΙΑ συμπεριλάμβανε όλα τα ακίνητα ιδιοκτησίας κάποιου, χωρίς καμία εξαίρεση.
Η νέα κυβέρνηση προσανατολίζεται στην αλλαγή του σκληρού και άδικου αυτού μέτρου και σκοπεύει σύμφωνα με τις αναγγελίες της να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ.
Τον ΕΝΦΙΑ θα αντικαταστήσει ο Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ), με τον οποίο θα υπάρχει απαλλαγή για την πρώτη κατοικία, αλλά… κανονική φορολογική επιβάρυνση όλων των υπολοίπων ακινήτων κάθε ιδιοκτήτη. Στο νέο φόρο θα υπάρχει και αφορολόγητο όριο, το οποίο επίσης θα αφορά την πρώτη κατοικία, δηλαδή ένα και μόνο ακίνητο. Αν η αξία του ακινήτου είναι μικρότερη από το αφορολόγητο όριο, θα απαλλάσσεται πλήρως μόνο η κατοικία αυτή, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα που ανήκουν στην περιουσία του φορολογούμενου θα υπόκεινται κανονικά σε φόρο. Αν η αξία της πρώτης κατοικίας είναι μεγαλύτερη του αφορολόγητου ορίου, τότε θα φορολογείται και η κατοικία αυτή, αλλά μόνο για το τμήμα της αξίας της το οποίο υπερβαίνει το αφορολόγητο όριο, ενώ τα υπόλοιπα ακίνητα του φορολογούμενου θα υπόκεινται κι αυτά κανονικά σε φόρο. Ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει ωστόσο εκτιμάται ότι αφορολόγητο όριο της πρώτης κατοικίας θα οριστεί στις 200.000 ευρώ.
Αναφορικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής, αναγγέλθηκαν μέτρα που δεν έχουν ξαναεφαρμοστεί στην Ελλάδα μεταξύ των οποίων και η κατάσχεση αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, αφού προηγουμένως δοθεί η δυνατότητα στους φορολογούμενους να δηλώσουν όλη τους την περιουσία, κινητή και ακίνητη, στο περιουσιολόγιο. Δηλαδή, εάν κάποιος αποκρύψει από το περιουσιολόγιο ακίνητο, τραπεζικό ή επενδυτικό προϊόν, η εφορία θα μπορεί μέσω διαδικασίας την οποία δεν γνωρίζουμε ακόμα να το κατασχέσει.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡ. ΜΗΛΙΟΥ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ΕΦΕΤΑΙΣ ΑΘΗΝΩΝ

Τηλ. 6945-028153

e-mail: natmil@otenet.gr, info@legalaction.gr

www.legalaction.gr, fb: Αναστασία Μήλιου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ