«Κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για την Δημόσια Υγεία» κήρυξε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Ζίκα!

-Σύμφωνα με νέα δεδομένα, ο ιός Ζίκα μπορεί να μεταδίδεται μέσω σεξουαλικής επαφής αλλά και μέσω των σωματικών υγρών του ανθρώπου!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τρόμο προκαλούν στην διεθνή κοινότητα τα νέα δεδομένα για τον ιό Ζίκα, καθώς για πρώτη φορά ο ιός αυτός εντοπίστηκε ενεργός σε δείγματα σάλιου και ούρων στην Βραζιλία, το οποίο σημαίνει, ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται και μέσω σωματικών υγρών.20090709_nosokomio
Το βραζιλιανό κυβερνητικό Ινστιτούτο Υγείας «Fiocruz» ανακοίνωσε, ότι ανακάλυψε για πρώτη φορά ενεργό ιό Ζίκα σε δείγματα σάλιου και ούρων και ότι θα ερευνήσει το ενδεχόμενο, ο ιός να μεταδίδεται μέσω σωματικών υγρών. Παράλληλα ο ΟΗΕ κάλεσε τις χώρες, που πλήττονται από τον ιό Ζίκα, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες, ότι προκαλεί συγγενείς δυσπλασίες, να επιτρέψουν την πρόσβαση των γυναικών στην αντισύλληψη και την άμβλωση. Το Ινστιτούτο «Fiokruz» εντόπισε τον ιό Ζίκα σε σάλιο και σε ούρα, αφού ανέλυσε δείγματα από δύο ασθενείς και χαρτογράφησε μερικώς το γονιδίωμα του ιού, δήλωσε σε δημοσιογράφους στο Ρίο ντε Ζανέιρο, ο Πάουλο Γκαντέλια, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Οσβάλντο Κρουζ», όπως είναι επισήμως γνωστό το «Fiokruz».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 2 Φεβρουαρίου «Κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για την Δημόσια Υγεία»

Παράλληλα, στην Γενεύη, η «Υπάτη Αρμοστεία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» έβαλε ιδιαίτερα στο στόχαστρο τα κράτη της Νότιας Αμερικής, πολλά από τα οποία δεν επιτρέπουν, ούτε την άμβλωση, ούτε το αντισυλληπτικό χάπι και συμβουλεύουν τις γυναίκες να αποφεύγουν να μένουν έγκυες, εξαιτίας του κινδύνου, που δημιουργεί ο ιός Ζίκα.
«Πώς μπορούν να ζητούν απ’ αυτές τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες, χωρίς να τους προσφέρουν την δυνατότητα να εμποδίσουν την εγκυμοσύνη;» δήλωσε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας Σεσίλ Πουγί. Ο ιός Ζίκα πιστεύεται, ότι σχετίζεται με την εμφάνιση κρουσμάτων μικροκεφαλίας, μιας συγγενούς δυσπλασίας, από την οποία πάσχουν τα παιδιά, που γεννιούνται με αφύσικα μικρό εγκέφαλο. Με δεδομένο τον κίνδυνο αυτόν, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε στις 2 Φεβρουαρίου «Κατάσταση επείγουσας ανάγκης διεθνούς εμβέλειας για την Δημόσια Υγεία».

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα κρούσμα μετάδοσης της νόσου στο Τέξας διά της σεξουαλικής οδού

Ο ιός μεταδίδεται με εκθετικό τρόπο στην Λατινική Αμερική, μέσω του κουνουπιού Aedes aegypti, όμως οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ένα κρούσμα μετάδοσης στο Τέξας διά της σεξουαλικής οδού. Μπροστά στην απειλή αυτή, ορισμένες λατινοαμερικανικές χώρες δεν βρήκαν τίποτε καλύτερο να κάνουν, από το να ενθαρρύνουν τις γυναίκες να μην μένουν έγκυες. Όμως, ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ζέϊντ Ραάντ Αλ Χουσέϊν δήλωσε, πως η προειδοποίηση αυτή δεν έχει καμιά χρησιμότητα στις χώρες, που απαγορεύουν ή περιορίζουν αυστηρά την πρόσβαση σε μεθόδους οικογενειακού προγραμματισμού, όπως η αντισύλληψη ή η άμβλωση.

«Οι γυναίκες, οι άνδρες και οι έφηβοι σε όλο τον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες ποιότητας για την υγεία και την αναπαραγωγή, χωρίς διακρίσεις»

«Η συμβουλή, που απευθύνεται στις γυναίκες να καθυστερούν την εγκυμοσύνη, αγνοεί το γεγονός, ότι πολλές από αυτές απλούστατα δεν έχουν την εξουσία να αποφασίσουν, αν ή πότε θέλουν να μείνουν έγκυες σε ένα περιβάλλον, όπου η σεξουαλική βία είναι κάτι συνηθισμένο», υπογράμμισε ο Ζέιντ σε ανακοίνωσή του.
Ο ίδιος κάλεσε αντίθετα τις Κυβερνήσεις αυτών των χωρών «να εξασφαλίσουν, ότι οι γυναίκες, οι άνδρες και οι έφηβοι έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες και πληροφορίες ποιότητας για την υγεία και την αναπαραγωγή, χωρίς διακρίσεις». Αυτό περιλαμβάνει, διευκρινίζει η Υπάτη Αρμοστεία, το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στην μητρική φροντίδα και στην άμβλωση σε ασφαλές περιβάλλον. «Οι νόμοι και οι πολιτικές, που περιορίζουν την πρόσβαση σ’ αυτές τις υπηρεσίες πρέπει να αναθεωρηθούν επειγόντως, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ώστε το δικαίωμα στην υγεία να είναι εγγυημένο για όλους», ζήτησε ο Ζέϊντ.