-Οι δανειστές προσανατολίζονται να πάρουν πίσω την πρότασή τους και να εφαρμόσουν το Plan (σχέδιο) Β’ με περιορισμό των αναλήψεων και άλλων χρηματοοικονομικών συναλλαγών.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις από τις Βρυξέλλες, μετά την απόφαση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, καθώς οι δανειστές προσανατολίζονται να πάρουν πίσω την πρότασή τους.
Ειδικότερα, ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε. σημειώνει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, ότι οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν στο Eurogroup του Σαββάτου εναλλακτικές για περισσότερη βοήθεια διάσωσης προς την Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της επιβολής capital controls.
«Οι Έλληνες θα ψηφίσουν επί μιας συμφωνίας, που δεν είναι πια πάνω στο τραπέζι», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας αξιωματούχος για να προσθέσει: «Είναι ώρα για το Plan B».Fahnen_Europaparlament
Άλλοι δύο αξιωματούχοι τόνισαν, ότι η πρώτη αντίδραση στο δημοψήφισμα θα είναι τα capital controls.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Dow Jones Newswires” το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ουσιαστικά σημαίνει, πως το πρόγραμμα για την Ελλάδα λήγει την Τρίτη 30 Ιουνίου.
Επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος αναφέρει, πως στο Eurogroup του Σαββάτου θα συζητηθούν εναλλακτικές για μεγαλύτερη βοήθεια διάσωσης στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και η επιβολή capital controls.
Mάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δίνει και μία άλλη διάσταση στο θέμα, λέγοντας πως οι Έλληνες θα ψηφίσουν για μία συμφωνία, που δεν είναι πάνω στο τραπέζι.

“Wall Street Journal” : «Επί τάπητος οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στο Eurogroup του Σαββάτου»

Το ίδιο αναφέρει και σε δημοσίευμά της η εφημερίδα “Wall Street Journal”. Συγκεκριμένα επισημαίνει, ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι και ένα plan Β για την Ελλάδα αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στο Eurogroup του Σαββάτου. Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, δεν είναι σαφές, αν οι τράπεζες θα καταφέρουν να μείνουν ανοικτές μέχρι την Κυριακή, που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα ή εάν η χώρα θα αναγκαστεί να επιβάλει κεφαλαιακούς ελέγχους.
«Αν το ΔΣ της ΕΚΤ περιορίσει την βοήθεια προς τις τράπεζες, η Αθήνα ίσως αναγκαστεί να περάσει νομοθεσία για τον περιορισμό των αναλήψεων και άλλων χρηματοοικονομικών συναλλαγών ή ακόμα και να έρθει αντιμέτωπη με το κλείσιμο των τραπεζών.
Σε κάθε περίπτωση, η παραπαίουσα οικονομία της Ελλάδας μπορεί να οδηγηθεί σε μεγαλύτερη ύφεση», γράφει το δημοσίευμα. Η “Wall Street Journal” τονίζει, ότι άλλες Κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, όπως η γερμανική, υποστηρίζουν, ότι το οφείλουν στους δικούς τους ψηφοφόρους να διατηρήσουν τις θέσεις τους στο πρόγραμμα διάσωσης, που έχει συμφωνηθεί με την Ελλάδα: Τα δάνεια θα έρχονται σε αντάλλαγμα αυστηρών οικονομικών μέτρων.
Παράλληλα, ορισμένοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες ανέφεραν, πως θα είναι δύσκολο να πειστούν οι Κυβερνήσεις της ευρωζώνης να παρατείνουν το πρόγραμμα βοήθειας στην Ελλάδα πέραν της 30ης Ιουνίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με άλλα δημοσιεύματα, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις συζητήσεις με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς, αλλά προτίμησε να μετατοπίσει τις ευθύνες στο λαό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ