Η τάση εμφάνισης της νόσου στην χώρα μας είναι σταθερά αυξητική, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες, όπου οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
-Ποιοί παράγοντες βοηθούν στην ανοδική τάση της εμφάνισης καρκίνου διαφόρων μορφών στην Ελλάδα.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Διεθνούς Πρακτορείου Έρευνας του Καρκίνου IARC (“International Agency for Research on Cancer”) κάθε χρόνο στην Ελλάδα 24.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους από καρκίνο, ενώ 37.000 άνθρωποι προσβάλλονται από κάποια μορφή της νόσου. Μάλιστα, όπως δείχνει τελευταία απογραφή της ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), σε μια δεκαετία έχει “χαθεί” ένα εκατομμύριο Ελλήνων, οι περισσότεροι από τους οποίους προσβλήθηκαν από κάποια νόσο και κυρίως από καρκίνο!
Η τάση εμφάνισης της νόσου στην χώρα μας είναι σταθερά αυξητική, σε αντίθεση με τις αναπτυγμένες χώρες, όπου οι τάσεις είναι σταθερά πτωτικές, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980.
Επίσης, τα στατιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), δηλώνουν, ότι η τάση του καρκίνου σε όλο τον κόσμο είναι αυξητική και οι θάνατοι από 7,6 εκατομμύρια, που ήταν το 2008, αναμένεται να φτάσουν τα 13,1 εκατομμύρια, μέχρι το 2030.

Π.Ο.Υ.: Πάνω από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου

Το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο συμβαίνει σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ενώ περίπου το 30% των θανάτων οφείλονται σε διατροφικούς και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα κ.λ.π.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. πάνω από το 30% των θανάτων από καρκίνο θα μπορούσε να προληφθεί με την τροποποίηση ή την αποφυγή των βασικών παραγόντων κινδύνου, που είναι το κάπνισμα, η χρήση του αλκοόλ, διαιτητικοί παράγοντες, το υπερβολικό βάρος, παράλληλα με την έλλειψη σωματικής άσκησης και την μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι λοιμώξεις (Ηπατίτιδα Β, C ο HPV κ.α.), η ρύπανση του περιβάλλοντος, η επαγγελματική έκθεση σε καρκινογόνα, η ακτινοβολία UV και ειδικότερα η υπεριώδης ακτινοβολία από τον ήλιο χωρίς προστασία.

Σημαντική για την πρόληψη του καρκίνου είναι η έγκαιρη διάγνωση, που χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα, που δεν έχουν συμπτώματα μεν, αλλά έχουν την νόσο!

Οι στρατηγικές πρόληψης κατευθύνονται στο να μειωθεί η έκθεση του πληθυσμού στους παραπάνω παράγοντες κινδύνου, με δράσεις για την διακοπή του καπνίσματος, τους εμβολιασμούς, τον έλεγχο επαγγελματικών κινδύνων κλπ. Σημαντικό κομμάτι στην πρόληψη ορισμένων καρκίνων, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του λάρυγγα, του δέρματος, του παχέος εντέρου και του ορθού αποτελεί η έγκαιρη διάγνωση (screening).
Η έγκαιρη διάγνωση χρησιμοποιεί διάφορες εξετάσεις για να εντοπίσει εγκαίρως τα άτομα, που δεν έχουν συμπτώματα μεν, αλλά έχουν την νόσο. Τέτοιες εξετάσεις είναι για παράδειγμα το PAP test και η μαστογραφία.
Είναι αναγκαίο να υπάρχει σε κάθε χώρα ένα Εθνικό Πρόγραμμα για τον καρκίνο, που θα δίνει έμφαση στην πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση ώστε να μπορεί η νόσος να θεραπευθεί, αλλά και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πασχόντων.

Οι παράγοντες, που βοηθούν στην ανοδική τάση της εμφάνισης καρκίνου διαφόρων μορφών στην χώρα μας

Πάντως, ειδικοί ερευνητές στην χώρα μας επισημαίνουν, ότι στην Ελλάδα υπάρχουν και άλλοι συγκεκριμένοι παράγοντες, που βοηθούν στην ανοδική τάση του καρκίνου σε διάφορες μορφές. Οι παράγοντες αυτοί είναι οι εξής:
1) Ο ένας στους δύο Έλληνες πάσχει από έλλειψη βιταμίνης D, που αποτελεί “ασπίδα” του ανθρώπινου οργανισμού, λόγω και της έλλειψης της απαραίτητης, “υγειούς” ηλιακής ακτινοβολίας, που εμποδίζεται από διαφόρους παράγοντες να φθάσει στους ανθρώπους, κυρίως σε πυκνοκατοικημένες περιοχές.
2) Πολλά από τα αντιηλιακά και καλλυντικά δέρματος και μαλλιών, που χρησιμοποιούνται και στην χώρα μας, έχουν καρκινογόνο δράση.
3) Υπάρχει ευρύτατη χρήση χημικών, καρκινογόνων, ουσιών σε διάφορες μορφές, (λιπάσματα, συντηρητικά, πλαστικά,
κ.α.), οι οποίες μολύνουν τον ατμοσφαιρικό αέρα, το νερό και τις τροφές.
4) Πολλά από τα εμβόλια, που είναι υποχρεωτικά, κυρίως για τα παιδιά, περιέχουν συστατικά, που μπορεί να αποδειχθούν καρκινογόνα και επικίνδυνα για την υγεία (π.χ. ορισμένα από αυτά θεωρούνται από κάποιους υπεύθυνα για την αύξηση των αυτοάνοσων ασθενειών).

Το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο παρατηρείται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα!

5) Καθώς το 70% όλων των θανάτων από καρκίνο παρατηρείται σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, υπολογίζεται, ότι σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου διαφόρων μορφών παίζει η διατροφή με τρόφιμα χαμηλής ποιότητας, η διαβίωση σε υποβαθμισμένο περιβάλλον, το άγχος, η οικονομική στενότητα και η ανέχεια, οι άσχημες συνθήκες εργασίας και η έλλειψη σωστής υγειονομικής περίθαλψης. Όλα αυτά παρατηρούνται στην χώρα μας, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, που πλήττεται από την κρίση.
6) Η εξάπλωση και η ανεξέλεκτη χρήση των διαφόρων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών κατά τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, προκαλεί ευρεία ηλεκτρομαγνητική μόλυνση, που, όπως αποδεικνύεται και επιστημονικά, έχει καρκινογόνο δράση.
7) Η έλλειψη ενός Εθνικού Προγράμματος έγκυρης πρόγνωσης και πρόληψης του καρκίνου στην Ελλάδα, βάσει του οποίου θα μπορούσε να γίνεται η σωστή ενημέρωση και επιμόρφωση των ενηλίκων και των παιδιών για τους κινδύνους, που προκαλούν οι διάφοροι καρκινογόνοι παράγοντες και για την αντιμετώπισή τους.

20090709_nosokomio

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ