Που παρατηρείται ολοένα και συχνότερα στις κοινωνίες των ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών!
– Διαπιστώθηκε στενή συσχέτιση ανάμεσα στην ύπαρξη σπέρματος με ανωμαλίες στο μέγεθος και στην μορφολογία του και στην έκθεση ενός άνδρα σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον τόπο διαμονής του!

Η υπογονιμότητα, που παρατηρείται ολοένα και συχνότερα στις κοινωνίες των ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, λόγω της κακής ποιότητας του ανδρικού σπέρματος, οφείλεται σε ένα μεγάλο ποσοστό στην ατμοσφαιρική ρύπανση!
Σύμφωνα με μια νέα κινεζική επιστημονική έρευνα, που επιβεβαιώνει προηγούμενες έρευνες διεθνώς αναγνωρισμένων Ερευνητικών Κέντρων, η ρύπανση του αέρα, ιδίως με μικροσκοπικά σωματίδια (ΡΜ2,5), σχετίζεται με χειρότερη ποιότητα σπέρματος και μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υπογονιμότητας ενός άνδρα,
Αν και η κλινική επίπτωση είναι σχετικά μικρή, με δεδομένη την εξάπλωση του προβλήματος της ρύπανσης διεθνώς, οι Κινέζοι επιστήμονες προειδοποιούν, ότι ένας σημαντικός αριθμός ζευγαριών σε όλο τον κόσμο, πιθανώς δυσκολεύονται να κάνουν παιδί, εξαιτίας
αυτού του λόγου.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ. Σιάνγκ Κιαν Λάο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Κινεζικού Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, που έκαναν την σχετική δημοσίευση στο περιοδικό επαγγελματικής και περιβαλλοντικής υγείας «Occupational & Environmental Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 6.500 άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών στην Ταϊβάν.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση σχετίζεται και με αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων, πιθανώς ως αντιστάθμισμα στην αρνητική επίπτωση, που έχει στο μέγεθος και στο σχήμα τους!

Από την έρευνα αυτή διαπιστώθηκε μια στενή συσχέτιση ανάμεσα στην ύπαρξη σπέρματος με ανωμαλίες (στο μέγεθος και στην μορφολογία του) και στην έκθεση ενός άνδρα σε υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον τόπο διαμονής του. Για κάθε πέντε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (5 μg/m3) αύξησης στην περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας με σωματίδια διαμέτρου έως δυόμισι εκατομμυριοστών του μέτρου (ΡΜ2,5) σε διάστημα δύο ετών, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα φυσιολογικά σπερματοζωάρια κατά 1,3% περίπου.
Από την άλλη, διαπιστώθηκε, ότι η ρύπανση σχετίζεται με αυξημένο αριθμό σπερματοζωαρίων, πιθανώς ως αντιστάθμισμα στην αρνητική επίπτωση που έχει στο μέγεθος και στο σχήμα τους.
Παρόμοια ευρήματα στη μορφολογία και στον αριθμό των
σπερματοζωαρίων βρέθηκαν και όταν η έκθεση ενός άνδρα στην ρύπανση δεν ξεπερνούσε τους τρεις μήνες.
Μέσω ποιου ακριβώς βιολογικού μηχανισμού, η ρύπανση σχετίζεται με την ανάπτυξη των σπερματοζωαρίων, παραμένει ασαφές.
Προηγούμενες μελέτες σε πειραματόζωα έχουν πάντως δείξει, ότι πολλά συστατικά των μικροσωματιδίων, όπως τα βαρέα μέταλλα και οι αρωματικοί υδρογονάνθρακες, προξενούν βλάβες στο σπέρμα.