Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.
Μερικές μόνον ώρες πριν την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υπέγραψε στην Βουδαπέστη, μαζί με τους ομόλογούς του της Ουγγαρίας, της Σερβίας, των Σκοπίων και της Τουρκίας, Κοινή Διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού, που θα φέρει το ρωσικό φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη μέσω των Σκοπίων και της Σερβίας
Πρόκειται για μια σημαντική κινηση, που μόνον τυχαία δεν είναι, καθώς η Ελλάδα επέλεξε ενεργειακό «στρατόπεδο» και στέλνει μήνυμα στην Ε.Ε., ότι δεν θα συμμετάσχει σε νέε κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αλλά και δεν θα ξαναακολουθήσει εντολές, που προάγουν τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου.KOTZIAS
Στην ουσία ο νέος αγωγός παίρνει «σάρκα και οστά», αφού οι χώρες, που υπέγραψαν, είναι όσες χρειάζονται για να μεταφερθεί το ρωσικό φυσικό αέριο στην καρδιά της Ευρώπης, στην Ουγγαρία. Από εκεί οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα αναρωτηθούν, αν αξίζει να μείνουν απ’εξω προς χάρη της Ουάσιγκτον, και να περιμένουν την «σωτηρία» τους από αγωγούς τύπου TAP και από κοιτάσματα αμφίβολης απόδοσης, όπως είναι το “Σαχ Ντενίζ 2”.

“Ο αγωγός θα έχει σημαντική συμβολή στην συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα πρέπει να είναι κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης”

Έγκυρα διεθνή μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν, πως η Ελλάδα και η Ουγγαρία ενέκριναν τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου. Στην πραγματικότητα, ο Νίκος Κοτζιάς και ο Ούγγρος ομόλογός του Peter Szijjarto πρόσθεσαν τα ονόματά τους σε μια πολιτική δήλωση, σχετικά τον «Turkish Stream», μαζί με τους ΥΠΕΞ της Σερβίας, των Σκοπίων και της Τουρκίας.
Το ανακοινωθέν αναφέρει, ότι «εξέφρασε υποστήριξη για να δημιουργηθεί μια εμπορικά βιώσιμη επιλογή της διαδρομής και μια πηγή διαφοροποίησης για την παροχή φυσικού αερίου από την Δημοκρατία της Τουρκίας, μέσω των εδαφών των χωρών μας, προς τις χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης».
Μάλιστα, καλεί την Ε.Ε. να βοηθήσει στην χρηματοδότηση των υποδομών, που σχετίζονται με το έργο και υποστηρίζει, ότι ο αγωγός «θα έχει σημαντική συμβολή στην συνολική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και θα πρέπει, ως εκ τούτου, να είναι κοινή ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Εκφράζει, επίσης, ενδιαφέρον για την «διασύνδεση των υποδομών φυσικού αερίου των χωρών μας με την οικονομική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μπλοκάρει την κατασκευή του “South Stream” και εξήγγειλε την δημιουργία του “Turkish Stream”, που θα περάσει από την Τουρκία και την Ελλάδα

Στα τέλη του περασμένου έτους, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε μπλοκάρει την κατασκευή του “South Stream”, προκαλώντας αναταραχές στην Βουλγαρία και εξήγγειλε την δημιουργία του “Turkish Stream”, που θα περάσει από την Τουρκία, φυσικά, αλλά και από την Ελλάδα. Είχε προσθέσει, δε, πως, όταν κατασκευαστεί, θα διακοπεί η προμήθεια φυσικού αερίου της Ε.Ε. μέσω της Ουκρανίας.
Επομένως, αν η Ε.Ε. θέλει το ρωσικό φυσικό αέριο θα πρέπει να πληρώσει για τις διασυνδέσεις.
Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε μπλοκάρει τον “South Stream”, κατόπιν εντολών της Ουάσιγκτον, ασχέτως εάν αυτό ερχόνταν σε πλήρη αντίθεση με τα συμφέροντά τους. Σημειώνεται, ότι η Γερμανία απέκτησε στάτους υπερδύναμης χάρις την πολιτική του πρώην Καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος έφερε το ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, δίνοντάς της ενεργειακή ανεξαρτησία από τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση της Βουδαπέστης αντιπροσωπεύει ένα νέο πλήγμα για την ενότητα της Ε.Ε., μετά την κρίση στην Ουκρανία

Ο νέος Επίτροπος Ενέργειας Maroš Šefčovič, επέκρινε επίσης το νέο, καθώς θεωρεί, πως ανήκει σε ένα πολιτικό σχέδιο, που σκοπό έχει να αποδυναμώσει την Ουκρανία και να δημιουργήσει μεγαλύτερη εξάρτηση της ΕΕ από την Ρωσία,αλλά ο πραγματικός λόγος είναι, ότι ακολουθεί και αυτός αμερικανικές εντολές και επιθυμεί την πλήρη εξάρτηση της Ε.Ε. από τις ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, η συνάντηση της Βουδαπέστης αντιπροσωπεύει ένα νέο πλήγμα για την ενότητα της Ε.Ε. μετά την κρίση στην Ουκρανία. Η Ρωσία φλερτάρει με την Ελλάδα, την Κύπρο, την Ουγγαρία και την Ιταλία ως εν δυνάμει συμπαραστάτες σε ένα ενδεχόμενο βέτο κατά των ευρωπαϊκών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Υπό αυτό το πρίσμα, η επίσκεψη Τσίπρα στην Μόσχα δεν θα πρέπει να θεωρείται άκαιρη και δίχως συγκεκριμένο αντικείμενο, εκτιμούν τα δημοσιεύματα αυτά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ