• Κούνεβα: Οι συντηρητικοί  ευρωβουλευτές δεν δέχθηκαν πραγματικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας   
  • Παπαδημούλης:  Η εμμονή στις νεοφιλελεύθερες συνταγές και στην ακινησία, τρέφουν τον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό

Εδώ το βίντεο με υπότιτλους:

https://youtu.be/ONM3PH1AMMI

Παρακάτω ολόκληρη η απομαγνητοφώνηση

Βασίλης Κατσαρδής: Κυρίες και κύριοι χαίρετε. Είναι το μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πολλά και ενδιαφέροντα θέματα συζητήθηκαν και σε αυτή την Ολομέλεια. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά.

Και τι δεν είχε η συγκεκριμένη Ολομέλεια.

-Συζήτηση για τις φερόμενες ως δολοφονίες δημοσιογράφων και απαγόρευση πώλησης όπλων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) στη Σαουδική Αραβία.

-Τους Ευρωβουλευτές να ζητούν προστασία της ιδιωτικής ζωής των πολιτών, μετά το σκάνδαλο Cambridge Analytica του Facebook, καθώς και

-Τον ηγέτη των Βρετανών Συντηρητικών Σαϊντ Καμάλ να υποστηρίζει ότι ο Ναζισμός…δεν είναι φασιστική ιδεολογία, αλλά σοσιαλιστική…

Είχαμε όμως και άλλες σημαντικές εξελίξεις στην Ολομέλεια. Το Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε σχέδιο νόμου για τη βελτίωση του πόσιμου νερού βρύσης, υποστήριξε την κατάργηση της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έως το 2021, ενώ τέλος υπερψήφισε κοινό ψήφισμα, που καταδικάζει την άνοδο της νεο-φασιστικής βίας στην Ευρώπη – μια πρωτοβουλία της Ευρωομάδας της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων. Στο κείμενο εγκρίθηκαν και κοινές τροπολογίες που επισημαίνουν ότι βρίσκεται εν εξελίξει η δίκη του νεοναζιστικού κόμματος της Χρυσής Αυγής, ενώ αναφέρονται επίσης στη βίαιη δολοφονία του δημοσιογράφου και ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας Ζακ Κωστόπουλου.

Περνώντας τώρα στις παρεμβάσεις των Ευρωβουλευτών μας, μετά από πρόταση του Δημήτρη Παπαδημούλη, συζητήθηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η σκανδαλώδης υπόθεση φοροαπάτης, ύψους 55 δις. Ευρώ “Cum Ex Scandal”.

Δημήτρης Παπαδημούλης:    

«Για μια ακόμη φορά κύριε Μοσκοβισί, οι Ευρωπαϊκοί Εποπτικοί Μηχανισμοί πιάστηκαν στον ύπνο! Μετά τα Panama Papers και τα Paradise Papers, ένα ακόμη σκάνδαλο αποκαλύπτεται όχι από τους Ελεγκτικούς Μηχανισμούς, όχι από τους αρμόδιους θεσμούς αλλά απ’ τους whistleblowers.»

Βασίλης Κατσαρδής:

Είχαμε επίσης αιχμηρή παρέμβαση της Ευρωβουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα στη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης, με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις.

Κωνσταντίνα Κούνεβα:

«Η κυβέρνηση της Ρουμανίας πριν από περίπου ένα χρόνο αποφάσισε να καταργήσει τις εργοδοτικές εισφορές και να μεταφέρει το κόστος των εισφορών μόνο στους εργαζόμενους. Ως αντάλλαγμα κάλεσε τις επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις μισθών. Κύριε πρόεδρε της Ρουμανίας, θα σας παρακαλούσα να μας πείτε εάν αυτή η πρωτοφανής ασφαλιστική μεταρρύθμιση είχε το παραμικρό όφελος για τους εργαζόμενους.»

Βασίλης Κατσαρδής:

Σημαντική ήταν και η συζήτηση για το Πρόγραμμα Εργασιών της Κομισιόν για το 2019, όπου παρενέβη ο Δημήτρης Παπαδημούλης.

Δημήτρης Παπαδημούλης:   

«Κύριε Τίμερμανς, η εμμονή στις νεοφιλελεύθερες συνταγές και στην ακινησία, τρέφουν τον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό, που επιδιώκει τη διάλυση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, τη συρρίκνωση της Δημοκρατίας και μια μεγάλη κοινωνική οπισθοδρόμηση.»

Βασίλης Κατσαρδής:

Τέλος, η Κωνσταντίνα Κούνεβα πήρε το λόγο στη συζήτηση της έκθεσης για την απασχόληση στην Ευρωζώνη.

Κωνσταντίνα Κούνεβα:

«Μόνο μία “σύντομη παρουσίαση” μας δόθηκε να συζητήσουμε για την “απασχόληση στην Ευρωζώνη”. Οι Eυρωπαίοι πολίτες χρειάζονται ασφαλή δουλειά. Το αποδεικνύουν οι αριθμοί στην έκθεση Χέτμαν. Χαίρομαι που με δική μου τροπολογία καταφέραμε να πούμε πως οι “κοινωνικοί στόχοι πρέπει να έχουν την ίδια προτεραιότητα με τους οικονομικούς”. ‘Oμως, οι συντηρητικοί  ευρωβουλευτές δεν δέχθηκαν πραγματικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας.  Δεν δέχθηκαν δηλαδή:

 – ούτε Ευρωπαϊκή ασφάλιση κατά της ανεργίας 

– ούτε μηχανισμό σταθεροποίησης μέσω επενδύσεων

– ούτε καν μελέτη για τη σχέση απασχόλησης και ανάπτυξης.»

Βασίλης Κατσαρδής:

Κάπου εδώ, το μήνυμα της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωκοινοβούλιο ολοκληρώνεται. Από εμένα το Βασίλη Κατσαρδή κι από όλους εμάς στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο, να είστε καλά και καλή συνέχεια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ