H Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης χαιρετίζει την έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου από την Ελληνική Κυβέρνηση που αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας για την έκδοση σε νέους τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας στις δύο χώρες.

Ολοι οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραψαν τη σχετική νομοθετική διάταξη στις 3 Ιουλίου 2017 και είναι οι υπουργοί Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς, ο υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτος και ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ.

Η Σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που υπεγράφη το 2014, είναι αποτέλεσμα πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης σε συνεργασία με άλλους ομογενειακούς οργανισμούς, από την οποία αναμένεται επωφεληθούν εκατοντάδες Ελληνες και Αυστραλοί νέοι.

“Η ψήφιση του νομοσχεδίου υπογραμμίζει τις προσπάθειες και την επιμονή της Ελληνικής Κοινότητας της Μελβούρνης (ΕΚΜ). Το νομοσχέδιο ήταν μια πρωτοβουλία του Κώστα Μάρκου και την άμεση αντιμετώπιση του θέματος από τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης της Αυστραλίας κ. ChrisBowen”, δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης.

“Η Αυστραλία και η Ελλάδα μοιράζονται μια πλούσια ιστορία. Η συμφωνία ενισχύει τους δεσμούς που συνδέουν τις δύο χώρες”.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΜ κ. Κώστας Μάρκος επισήμανε επίσης την άμεση ανταπόκριση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας αρμόδιου για θέματα Αποδήμων, κ. Τέρενς Κουίκ, κατόπιν αιτήματος της Κοινότητας.

Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Κουίκ στη Μελβούρνη και στο Ελληνικό Κέντρο, η ΕΚΜ έθεσε για άλλη μια φορά το ζήτημα εφαρμογής της Συμφωνίας.

Η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα των επίμονων προσπαθειών της Κοινότητας, όπου εκτός από την εκτεταμένη εκστρατεία με επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσίες των δύο χωρών, έθετε το θέμα με κάθε ευκαιρία σε συναντήσεις με Αυστραλούς και Έλληνες πολιτικούς.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2011, με πρωτοβουλία της Κοινότητας σχηματίσθηκε Επιτροπή Μετανάστευσης για να εξετάσει διάφορους τρόπους αντιμετώπισης της αυξημένης μετακίνησης Ελλήνων πολιτών προς τη Μελβούρνη και την Αυστραλία και τη διευκόλυνση εκείνων που επιθυμούσαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Τότε, αντιπροσωπεία της Κοινότητας, στην οποία συμμετείχαν και στελέχη άλλων οργανισμών και υπηρεσιών, συναντήθηκε στην Καμπέρρα με τον πρώην υπουργό Μετανάστευσης κ. Κρις Μπόουεν και συζήτησαν το θέμα της μετανάστευσης Ελλήνων πολιτών στην Αυστραλία, καθώς και την υπογραφή της εν λόγω συμφωνίας.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εξωτερικών «Κύρωση της Συμφωνίας-Πλαίσιο Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Κρατών Μελών της, εφενός και της Δημοκρατίας των Φιλιππίνων, αφετέρου», παρέχεται η εξουσιοδότηση για καθορισμό της διαδικασίας, των δικαιολογητικών και κάθε άλλου σχετικού ζητήματος που είναι απαραίτητα «για την έκδοση της προβλεπόμενης επιστολής με τη δήλωση συναίνεσης της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την παραμονή των νέων Ελλήνων υπηκόων στην Αυστραλία, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του Μνημονίου Κατανόησης μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας και Αυστραλίας σχετικά με τις θεωρήσεις εισόδου για την κινητικότητα των νέων».

Η Συμφωνία αποσκοπεί στην εκατέρωθεν εξοικείωση Ελλήνων και Αυστραλών νέων, από 18 έως 31 ετών, με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την κοινωνία της άλλης χώρας, μέσω της εμπειρίας που θα αποκτήσουν από το ταξίδι, τη διαβίωση και την εργασία σε αυτή και την σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδος-Αυστραλίας.

Επίσης προβλέπεται ότι ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός θεωρήσεων πολλαπλής εισόδου γιατην Κινητικότητα των Νέων ή αδειών προσωρινής διαμονής για χρονικό διάστημα 12 ημερολογιακών μηνών που θα χορηγούνται κάθε χρόνο θα ανέρχεται σε 500.

Με τη συμφωνία οι ενδιαφερόμενοι νέοι θα πρέπει να πληρούν μεταξύ άλλων και τις ακόλουθες προϋποθέσεις: (α) επίσκεψη στο μέρος υποδοχής για διακοπές και περίοδο ως 12 μήνες, (β) να είναι ηλικίας 18-31 ετών, (γ) να μη συνοδεύονται από εξαρτώμενα τέκνα, (δ) να έχουν έγκυρο διαβατήριο και επαρκείς πόρους για προσωπικά έξοδα, καθώς καλή υγεία και συμπεριφορά, (ε) να μην συμμετείχαν σε παρόμοιο πρόγραμμα στο παρελθόν, (ζ) να έχουν πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή επιτυχή συμπλήρωση δύο ετών προπτυχιακών πανεπιστημιακών σπουδών, (η) υποβολή επιστολής από το αρμόδιο υπουργείο του αποστέλλοντος μέρους, που θαπεριλαμβάνει δήλωση ότι η κυβέρνησή τους έχει συναινέσει ως προς την παραμονή τους στο Μέρος Υποδοχής, σύμφωνα με τους όρους της συμωνίας και (θ) για τους Ελληνες καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας.

Greek Community of Melbourne

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ