DCIM100MEDIADJI_0021.JPG

Του Μάριου Μιχαηλίδη.

Πρότυπα ελληνικά & διεθνή-πολυπολιτισμικά σχολεία  στην Κύπρο.

Η πολιτική που εφαρμόζει η Κύπρος σε όλο το φάσμα της εκπαίδευσης τα τελευταία χρόνια, γίνεται αντικείμενο θαυμασμού και γόνιμου προβληματισμού. Αυτό που ακόμη δεν τόλμησε η Ελλάδα, να καταστεί, δηλαδή, ελκυστικός κόμβος παιδείας και επιστημονικής εξειδίκευσης μέσω των κρατικών αλλά και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, το έχει κατορθώσει η Κύπρος. Αυτό επιβεβαιώνουν οι χιλιάδες φοιτητών τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες γειτονικές και όχι μόνον χώρες, που κυριολεκτικά κατακλύζουν πρωτίστως τις πόλεις  της Λευκωσίας και της Λεμεσού, χωρίς να πάψουν να ελκύουν με ανάλογο ενδιαφέρον τον φοιτητόκοσμο η Πάφος και η Λάρνακα. Τα δύο κρατικά πανεπιστήμια και τα πέντε πλήρως αναγνωρισμένα από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την ισοτιμία των πτυχίων, ιδιωτικά πανεπιστήμια, πείθουν ότι, ναι, η Κύπρος πρωτοπορεί στον τομέα της εκπαίδευσης.

Όμως, το θέμα της εκπληκτικής εκπαιδευτικής προόδου στην Κύπρο δεν αρχίζει ούτε σταματά στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Γιατί τόσο η Πρωτοβάθμια (Δημοτικό) όσο και η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση (Γυμνάσιο, Λύκειο) έχουν να επιδείξουν μια εκπλήσσουσα δυναμική στην οργάνωση, στα εκπαιδευτικά προγράμματα και φυσικά στις κτηριακές εγκαταστάσεις. Και αυτό δεν περιορίζεται στη Δημόσια, αλλά επεκτείνεται και στην Ιδιωτική Μέση Εκπαίδευση.

Και εδώ, πάλι, η Κύπρος, χωρίς κανένα απολύτως σύμπλεγμα, χωρίς αναστολές, αλλά με ανοιχτό και δημιουργικό πνεύμα, φρόντισε πολύ νωρίς να κατοχυρώσει συνταγματικά το δικαίωμα για την ίδρυση Ιδιωτικών Σχολείων. Και το πλέον σημαντικό, το κράτος ποτέ δεν αντιμετώπισε την ιδιωτική εκπαιδευτική πρωτοβουλία με διάθεση ασφυκτικής εποπτείας και σκληρού ανταγωνισμού.  Αντιθέτως, ο θεμιτός έλεγχος, η συνεργασία και το μεγάλο περιθώριο πρωτοβουλιών επέτρεψαν στα ιδιωτικά σχολεία να προβούν στις αναγκαίες επενδύσεις, ώστε ορισμένα από αυτά να παρουσιάζουν μία ασύλληπτη εξέλιξη. Ισχυρό κίνητρο αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί το γεγονός ότι η Κύπρος είναι χώρος ιδιαίτερου οικονομικού ενδιαφέροντος. Σ’ αυτό συνετέλεσε τόσο η θέση της χώρας, κυρίως όμως, η εδώ και πολλά χρόνια ελκυστική, για τους ξένους επιχειρηματίες, πολιτική επενδύσεων που έχει εφαρμόσει. Συνέπεια όλων αυτών ήταν να συρρεύσουν στο νησί όχι μόνον κεφάλαια, αλλά και να εγκατασταθούν χιλιάδες οικογένειες ξένων.

Τις εκπαιδευτικές ανάγκες των ξένων μαθητών σήμερα στην Κύπρο, τις εξυπηρετούν ορισμένα ιστορικά ιδιωτικά σχολεία που προσαρμόστηκαν στις νέες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες.  Επενδύοντας με έμπνευση και δημιουργικό πνεύμα, στον σκοπό της εκπαιδευτικής πρωτοπορίας, με πολύν μόχθο και σωστό βηματισμό προσέλκυσαν το ενδιαφέρον τόσο των Ελλήνων όσο και των ξένων κατοίκων του νησιού.

Ένα τέτοιο σχολείο είναι The Heritage Private School στη Λεμεσό, που ιδρύθηκε το 1987 και έκτοτε λειτουργεί αδιαλείπτως. Με το σχολείο αυτό η Ελληνική Γνώμη αρχίζει την έρευνα και την προβολή των Προτύπων Ελληνικών και Διεθνών-Πολυπολιτισμικών Ιδιωτικών Σχολείων της Μεγαλονήσου.

Η πρόσκληση από τον Γενικό Διευθυντή του The Heritage Private School  Δρ. Κύπρο Κουρή να επισκεφθούμε τη Σχολή, υπήρξε άκρως τιμητική για την Ελληνική Γνώμη και τον γράφοντα. Με τη συνοδεία του φίλου πανεπιστημιακού δασκάλου, Κρίστη Χαράκη, ο οποίος κατοικεί μονίμως στη Λεμεσό, κατευθυνθήκαμε σε ένα πραγματικά ειδυλλιακό περιβάλλον, μόλις δέκα λεπτά από το κέντρο της πόλης.

Εκείνο που αντίκρισα, παρότι έχω την εμπειρία πολλών ιδιωτικών σχολείων, κυριολεκτικά με άφησε άναυδο: ένα ολοκληρωμένο, δομικό σύστημα σύγχρονων κτηριακών εγκαταστάσεων και χώρων άθλησης, ή καλύτερα μια μικρή εκπαιδευτική πολιτεία, να δεσπόζει σε έναν κατάφυτο λόφο, και να είναι από μακριά ορατή, χωρίς να υπάρχει κάτι που να εμποδίζει την πρόσβαση στην αρχιτεκτονική μοναδικότητα του συνόλου.

Η υποδοχή υπήρξε κι αυτή μια έκπληξη. Μαθητές με ξεχωριστή ευγένεια, ντυμένοι στο γκρι και  το λευκό, μας οδήγησαν στο γραφείο του Γενικού Διευθυντή. Η συνάντηση και η γνωριμία με τον Δρ. Κύπρο Κουρή είχε εξαρχής τον χαρακτήρα της απλότητας, της αυθεντικότητας και του ήθους. Αφήνοντας τις τυπικότητες στην άκρη, μας μίλησε για το  τόλμημα του ιδίου και της συζύγου του Ζωής, που μετά από τις λαμπρές σπουδές τους στο Λονδίνο, και την εμπειρία στην εκπαίδευση, αποφάσισαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν   ένα μεγάλο όραμα: να ιδρύσουν ένα πρότυπο εκπαιδευτήριο, το  The Heritage Private School. Και οι δύο έβλεπαν ότι οι συνθήκες που ήδη διαμορφώνονταν στην Κύπρο και ιδίως στην πόλη της Λεμεσού, επέτρεπαν τα μεγάλα επιχειρηματικά άλματα.

Πολύτιμη, επίσης, για το σκοπό της επίσκεψής μας και όχι μόνον, υπήρξε η γνωριμία με την Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος του Heritage Private School, κ. Ειρήνη Λοϊζίδου. Προϊόν αυτής της συνάντησης και συνομιλίας είναι οι πληροφορίες που ακολουθούν.

Η ταυτότητα του Heritage School

Το Ιδιωτικό Σχολείο και Ινστιτούτο Heritage είναι κέντρο “δια βίου μάθησης” που αξιοποιεί και εφαρμόζει καινοτόμες προσεγγίσεις στη διδασκαλία και στη μάθηση. Σήμερα είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 1180 μαθητές ηλικίας 2-18 χρονών από περισσότερες από 50 χώρες.

Το σχολείο είναι εγκεκριμένο από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού. Εργοδοτεί άριστους δασκάλους και καθηγητές οι οποίοι έχουν ως στόχο να παρέχουν υψηλής ποιότητας εκπαίδευση ίσης και αντάξιας με αξιέπαινα ιδιωτικά σχολεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η ακαδημαϊκή πρόοδος, η ατομική και κοινωνική καλλιέργεια, ο σεβασμός, το ομαδικό πνεύμα και η αυτοπειθαρχία αποτελούν βασικές αξίες του ήθους του σχολείου, οι οποίες προωθούνται μέσα από ένα ευαισθητοποιημένο και κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον.

Τα μαθήματα διδάσκονται στα αγγλικά, ακολουθώντας το πρόγραμμα Cambridge Primary και το αναλυτικό βρετανικό πρόγραμμα (National Curriculum) με διεθνείς εξετάσεις που συμπεριλαμβάνουν IGCSEs, A Levels όπως επίσης και Απολυτήριο.

Το Heritage έχει ιδιαίτερη συνεργασία και είναι εξεταστικό κέντρο Cambridge International καθώς και Pearson Edexcel. Με την υποστήριξη που παρέχει το σχολείο κατά τη διάρκεια αιτήσεων σε Πανεπιστήμια, οι μαθητές  προχωρούν με επιτυχία καταλαμβάνοντας θέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, σε διάφορες χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο, με πολλούς μαθητές να επιτυγχάνουν εξαίρετα αποτελέσματα.

Επιπρόσθετα, το σχολείο είναι εξεταστικό κέντρο για εξετάσεις ECDL, LCCI, Γαλλικές DELF, και εξετάσεις Anglia.

Στο σχολείο διδάσκεται η γερμανική γλώσσα στο Γυμνάσιο και Λύκειο και προσφέρονται οι εξετάσεις Goethe Zertificat και Test Daf για εισδοχή σε γερμανικά πανεπιστήμια. Επίσης, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διδακτούν τη ρωσική γλώσσα, την ισπανική αλλά και την αραβική.

Είναι φυσικό στο σχολείο  να διδάσκεται και η Ελληνική γλώσσα. Τα Ελληνικά διδάσκονται σε όλες τις βαθμίδες, από την Προδημοτική εκπαίδευση μέχρι και το Λύκειο. Οι μαθητές μας χωρίζονται σε διαφορετικά επίπεδα. Οι ελληνόφωνοι  διδάσκονται σε ένα τμήμα και καλύπτουν την ύλη του Υπουργείου Παιδείας, ενώ οι ξένοι μαθητές έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν την Ελληνική γλώσσα με βάση το επίπεδο τους, ( αρχάριοι ή προχωρημένοι). Όλοι οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρακαθίσουν στις εξετάσεις του Pearson Edexcel για τα ελληνικά (GCSE, IGCSE, IAS and IAL). Παράλληλα, προσφέρονται και οι εξετάσεις για την απόκτηση πιστοποιητικού “Πολύ Καλής και Άριστης Γνώσης της Ελληνικής Γλώσσας” του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά και οι εξετάσεις “Ελληνομάθειας” του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας της Ελλάδας.

Οι μαθητές του Heritage ενθαρρύνονται να λάβουν μέρος σε διάφορους τοπικούς αλλά και εθνικούς διαγωνισμούς και προγράμματα, όπως επίσης και σε σχολικά θεατρικά δρώμενα τα οποία εμπλουτίζουν το καθημερινό τους πρόγραμμα. Η συνεργασία με άλλα σχολεία στην Κύπρο και στο εξωτερικό βοηθά πολύ στη κοινωνικοποίηση και στην περαιτέρω έρευνα των μαθητών  για θέματα  γλώσσας και  κουλτούρας.

Το σχολείο αγκαλιάζει νέες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες όπως η χρήση του Apple iPAD στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο συμβάλλοντας σε μια πιο εξατομικευμένη ενεργό και ενδιαφέρουσα εμπειρία μάθησης. Με παρόμοιο τρόπο, το προσωπικό συμμετέχει στο πρόγραμμα “Ηγετικές Ικανότητες μέσω Μάθησης” των σχολείων που συνεργάζονται με το Cambridge. Επιπλέον μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετέχουν σε πέντε προγράμματα Erasmus +.

Οι μικρότεροι μαθητές, ηλικίας 3-7 χρονών, μπορούν να ενταχθούν στο ASK (After School Kids) για απογευματινή απασχόληση από τις 1:20 μέχρι τις 5:00 μμ. Τα παιδιά αυτά παρακολουθούν ένα ευχάριστο και δημιουργικό πρόγραμμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκπαιδευτικές δραστηριότητες, γεύμα και χρόνος για ξεκούραση ή και βοήθεια για τα μαθήματά τους.  Επίσης, το ASK προσφέρει την ευκαιρία στα παιδιά να κοινωνικοποιηθούν και να εξασκήσουν τα αγγλικά τους ή και τα ελληνικά τους σε ένα ευχάριστο και χαλαρό περιβάλλον.

Επίσης, προσφέρονται μαθήματα για ενήλικες, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η εκμάθηση Γλωσσών, Λογιστικής και Μουσικής.

Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για ελεύθερες δραστηριότητες καθημερινά μετά το τέλος των μαθημάτων, συμπεριλαμβανομένων μαθημάτων ακαδημαϊκής φύσεως. Οι ακαδημίες καλαθόσφαιρας και ποδοσφαίρου, λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και τουρνουά μεταξύ σχολείων. Τα μαθήματα θεάτρου, μουσικής και χορού που προσφέρονται από το PATH (Performing Arts at The Heritage) και οι σχολικές παραγωγές είναι δημοφιλείς και πετυχημένες, για παράδειγμα το “As you wish” που έγινε τον περασμένο Φεβρουάριο. Επίσης οι μαθητές  λαμβάνουν μέρος σε διαγωνισμούς και εθελοντικά προγράμματα, κι αυτό τους παρέχει τη δυνατότητα να προάγουν τις γνώσεις,  αξίες και εμπειρίες τους.

Όλες οι αίθουσες διδασκαλίας περιλαμβάνουν διαδραστικούς πίνακες, συστήματα θέρμανσης και κλιματισμού αλλά και πίνακες ανακοινώσεων που είναι εμπλουτισμένοι με εκπαιδευτικό υλικό.

Το σχολείο διαθέτει ειδικά διαμορφωμένο στούντιο Θεάτρου και Χορού, αίθουσες Μουσικής με ηχομόνωση, αίθουσες Τέχνης, εργαστήρια Επιστήμης, αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, γήπεδα αντισφαίρισης, χώρους προπόνησης κρίκετ, FIFA Star 1 γήπεδο, γήπεδα 5-a-side, αίθουσα Αναγνωστηρίου, Βιβλιοθήκες και δύο καφετέριες.

Διαθέτει επίσης αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 700  θέσεων και υπαίθριο αμφιθέατρο 1200 θέσεων που φιλοξενούν σχολικές και κοινοτικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Μία από αυτές ήταν και ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Υπάρχουν χώροι στάθμευσης και υπηρεσία μεταφοράς μαθητών με λεωφορεία.

Από το 2008 το σχολείο μας κατέχει το βραβείο “British Council International School Award ISA” το οποίο αναγνωρίζει το“Outstanding Development of the International Dimension in the Curriculum”.

Ως αναγνώριση των κορυφαίων επιδόσεων των μαθητών μας στις εξετάσεις, είναι ο εντυπωσιακός αριθμός βραβείων “Cambridge Outstanding Learner Awards”και βραβείων “Pearson Edexcel Outstanding Learner awards” στις εξετάσεις Ιουνίου 2018.

Τo Ιδιωτικό Σχολείο Heritage πρωτοπορεί στη φροντίδα του περιβάλλοντος και κατέχει ηγετική θέση σε θέματα κοινωνικής ευθύνης και βιωσιμότητας.

Οι μαθητές συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα που προωθούν την ευαισθητοποίηση και τη δράση σε διάφορα περιβαλλοντικά θέματα, όπως:  ανακύκλωση, κομποστοποίηση, εξοικονόμηση νερού και ενέργειας μέσω οικοσυστημάτων. Ως αποτέλεσμα αυτής της δράσης, το σχολείο βραβεύβεται κάθε χρόνο με την πράσινη σημαία των οικολογικών σχολείων (Eco-Schools Green Flag Award) ως επίσης και με βραβεία CYGPP Awards 2017 και 2018, του Υπουργείου Γεωργίας και Περιβάλλοντος. Επιπλέον φέτος το Heritage έχει βραβευτεί με το Οικολογικό σήμα “Green Offices Eco Label”. Eπίσης έχει βραβευτεί το καινούργιο κτήριο  “Technology Centre”.

Πολύ πρόσφατα το Heritage βραβεύτηκε σε έξι κατηγορίες στα νεοσύστατα  “Cyprus Education Leaders Awards 2019”. Ειδικότερα, έλαβε δύο χρυσά βραβεία στις κατηγορίες «Ψηφιακή Εκπαίδευση» και «Κτίρια- Εγκαταστάσεις», καθώς και τέσσερα χάλκινα βραβεία στις κατηγορίες «Διεθνής Ακαδημαϊκή  Συνεργασία», «Δεσμός με την Κοινωνία», «Καλλιέργεια Περιβαλλοντικής Συνείδησης» και «Ανάπτυξη Ηγετικών Ικανοτήτων».

Το έμπειρο και εξειδικευμένο προσωπικό του σχολείου στοχεύει στην προώθηση των ικανοτήτων του κάθε μαθητή, μέσα από διάφορες ακαδημαϊκές αλλά και ελεύθερες δραστηριότητες. Οι εκπαιδευτικοί μέσα από ειδικά προγράμματα συμβουλευτικής, βοηθούν τους μαθητές να βρει ο καθένας τον δικό του δρόμο. Παράλληλα, τους ενθαρρύνουν να είναι ανεξάρτητοι και συνάμα υπεύθυνοι για τη μάθησή τους, καθώς και περήφανοι για τα επιτεύγματά τους.