– Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται, ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη το 2017 «ψαλιδίζεται» σε μόλις 1,4% του ΑΕΠ, αποδεικνύοντας ότι η ανάπτυξη στην χώρα μας βρίσκεται στον «πάτο» για ακόμη μια χρονιά, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα κράτη επιδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη για 4η συνεχόμενη χρονιά μετά το 2013!

Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης έχει κάνει στροφή 180 μοιρών σε ό,τι μέχρι και πριν από μια εβδομάδα εμφάνιζε ως δεδομένα, με αποτέλεσμα να γράφεται ξανά ο κρατικός προϋπολογισμός του 2017!
Παρά τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, ότι το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού, που θα καταθέσει στην Βουλή την Τρίτη 21 Νοεμβρίου, δεν θα απέχει
σε τίποτα από το προσχέδιο, που είχε καταθέσει στις 2 Οκτωβρίου, οι πληροφορίες αυτές υποστηρίζουν, πως αλλάζει συνολικά το αφήγημα της Κυβέρνησης για την χρονιά, που εκπνέει και αλλάζει ουσιαστικά μέχρι τον
Απρίλιο, όταν  η Eurostat θα ανακοινώσει την εκτίμησή της για το πώς έκλεισε τελικά το 2017.
Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα αποτυπώνεται, ότι η εκτίμηση για ανάπτυξη το 2017 «ψαλιδίζεται» σε μόλις 1,4% του ΑΕΠ και όχι 2%, που προέβλεπε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, ούτε 1,6%, που έλεγαν άλλες πληροφορίες, αλλά και προ μηνός η Κομισιόν στις φθινοπωρινές προβλέψεις της, ούτε 1,8% που προέβλεπε το προσχέδιο του Οκτωβρίου και το Μεσοπρόθεσμο του Μαΐου, έναντι 2%, που προέβλεπε πριν ακριβώς έναν χρόνο ο κρατικός προϋπολογισμός, που κατατέθηκε για το 2017.
Ουσιαστικά θα επιβεβαιώνεται, ότι η ανάπτυξη στην χώρα μας βρίσκεται στο ναδίρ για ακόμη μια χρονιά, όταν στην υπόλοιπη Ευρωζώνη τα κράτη επιδεικνύουν ισχυρή ανάκαμψη για 4η συνεχόμενη χρονιά μετά το 2013!

Μεγαλώνει, όμως, ως ποσοστό του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, φθάνοντας σε 2,2%, ενώ μειώνεται και η απαίτηση, που έχει αποτυπωθεί στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%!

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η παραδοχή αυτή στηρίζεται σε νεώτερα στοιχεία, αλλά, εμμέσως, «βολεύει» και στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, καθώς
η Κυβέρνηση, ξεκινώντας πλέον από χαμηλότερα την βάση σύγκρισης του ΑΕΠ για το 2017,  θα μπορέσει να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα μέτρησης για το 2018, όπου πρέπει να επιτευχθεί ανάπτυξη 2,5%, άνευ του οποίου δεν φαίνεται, πώς μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι στον νέο προϋπολογισμό για την ερχόμενη χρονιά.
Αντιθέτως, μεγαλώνει ως ποσοστό του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ μειώνεται και η απαίτηση, που έχει αποτυπωθεί στο Μνημόνιο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75%. Ουσιαστικά, ο προϋπολογισμός θα καταγράφει πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του
ΑΕΠ, δηλαδή μεγαλύτερο κατά περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ, σε σχέση με την απαίτηση του Μνημονίου.
Σε αυτό δεν υπολογίζονται τα περίπου 2.2 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα δαπαναηθούν εφέτος, και άρα αφαιρούνται από το πλεόνασμα του 2017, για το Κοινωνικό Μέρισμα και το αποθεματικό ασφαλείας
900 εκατομμυρίων ευρώ για να βγει η Ελλάδα στις αγορές την επόμενη χρονιά, αλλά και για να αποτραπούν πιέσεις για «κόφτη» ή νέα μέτρα τον Απρίλιο του 2018, εάν αποδειχθεί, ότι η ανάπτυξη και το πλεόνασμα ήταν τελικώς ακόμα μικρότερα.
Αν συνυπολογιστεί και το ποσό του μερίσματος, ύψους1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ και το αποθεματικό των περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, το συνολικό πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα έφθανε στα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ ή 3,1% του ΑΕΠ.
Για το 2018 προβλέπεται να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα, τουλάχιστον 3,5% του ΑΕΠ, με μια σειρά μέτρων, όπως μειώσεις σε ΕΚΑΣ και επιδόματα: αυξήσεις εισφορών ΕΦΚΑ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιβολή φόρου σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και AirΒΝΒ , αύξηση ΦΠΑ σε νησιά κ.ά.