Η Κυβέρνηση επιχειρεί να συγκεντρώσει τα αποθεματικά των δημοσίων φορέων στην Τράπεζα της Ελλάδος

(c)elliniki-gnomi.eu

-Έχει στόχο να στηρίξει με αυτά την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και το πολιτικό της αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο!
-Στο στόχαστρό της βρίσκονται Υπουργεία, Δήμοι, Οργανισμοί, Ασφαλιστικά Ταμεία και ΝΠΔΔ που δεν θα μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στους δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Η Κυβέρνηση, επιχειρώντας να κάμψει τις αντιστάσεις κυρίως της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους διαθέσιμα στους δύο ειδικούς λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδος, απειλεί ακόμα και με διακοπή της χρηματοδότησης στα Υπουργεία, τους Δήμους, τους Οργανισμούς, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και τα ΝΠΔΔ, που δεν θα  μεταφέρουν τα χρήματα αυτά στην Τράπεζα της Ελλάδος!
Σύμφωνα με έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, η προθεσμία, που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών λήγει σήμερα και, όσοι φορείς δεν το πράξουν, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις κυρώσεις, που προβλέπονται, μεταξύ των οποίων είναι και η διακοπή της κρατικής
χρηματοδότησης. Μάλιστα, το Υπουργείο, με έγγραφο προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, που υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φρ. Κουντεντάκης, με ημερομηνία 21 Σεπτεμβρίου και με την επισήμανση «Εξαιρετικά Επείγον» ζητούσε την συμμόρφωσή τους, υπενθυμίζοντας, ότι θα έχουν κυρώσεις, εάν δεν το πράξουν.
Και αυτό, καθώς μεγάλος αριθμός κριτικών οργανισμών και κυρίως δήμων δεν μετέφεραν τα αποθεματικά τους στην ΤτΕ, αλλά τα κράτησαν στις εμπορικές τράπεζες, έπειτα και από την σχετική απόφαση, που είχε λάβει η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ).

Η Κυβέρνηση επιχειρεί να τραβήξει το χρήμα των αποθεματικών από τις τράπεζες με στόχο να στηρίξει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και το πολιτικό της αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο!

Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών τονίζουν,  ότι η μεταφορά των αποθεματικών είναι υποχρεωτική με την από 20/04/2015 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και προσθέτουν, ότι η πρακτική της κεντρικής διαχείρισης των διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ξεκίνησε επί ΝΔ εν έτει 2014, όταν και δημιουργήθηκε το νομικό πλαίσιο που διέπει την σύναψη repos μεταξύ της Τράπεζας της Ελλάδος και του Οργανισμού Διαχείρισης
Δημοσίου Χρέους.
Παραπέμπουν, δε, στην ανακοίνωση, που είχε εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών ως απάντηση στον αρμόδιο Τομεάρχη της ΝΔ, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.
Όπως επισημαίνουν ειδικοί αναλυτές, η Κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να τραβήξει «αίμα» από τις τράπεζες, όπου βρίσκονται τα αποθεματικά των δήμων, σε μια κίνηση που θυμίζει ότι έγινε το 2015, αλλά, αυτή την φορά, με στόχο να στηρίξει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων και το πολιτικό της αφήγημα της (υποτιθέμενης) «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο.
Οι ιδιοι αναλυτές υποστηρίζουν, ότι, επειδή η απόφαση της Κυβέρνησης είναι να μην αξιοποιήσει έως και 30 δισεκατομμύρια ευρώ φθηνού δανεισμού από το Μνημόνιο 3, τα οποία εγκρίθηκαν από τους Ευρωπαίους μετά την καταρχήν ψήφιση των σκληρών μέτρων του Μνημονίου 3 από την Βουλή το καλοκαίρι του 2015, κάποιοι, θα πρέπει να «πληρώσουν τη νύφη» της πολιτικής και επικοινωνιακής στρατηγικής της.

Η Κυβέρνηση επείγεται να χτίσει με τις δικές τις δυνάμεις ένα «μαξιλάρι», που θα προσεγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο μετά την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα!

Ωστόσο, αυτοί οι «κάποιοι» φαίνεται, ότι αντελήφθησαν το όλο κυβερνητικό σχεδιο και αντιδρούν έντονα.
Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια από τις έντονες αντιδράσεις των δημάρχων στην εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Φραγκίσκου
Κουτεντάκη, η οποία επιβάλλει την μεταφορά όλων των ταμειακών διαθεσίμων και των αποθεματικών τόσο των ΟΤΑ όσο και των υπολοίπων φορέων της γενικής κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Τυπικώς, η δεσμευση στα αποθεματικά υπηρετεί την μνημονιακή υποχρέωση της θέσπισης Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου, όπου θα συγκεντρωθούν τα ποσά. Η έξτρα ρευστότητα, όμως, θα βοηθήσει την Κυβέρνηση να βγει από τη δύσκολη θέση για το
«ξεπάγωμα» της τελευταίας υπο-δόσης των 800 εκατομμυρίων ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων. Κατά τους αναλυτές, για να πάρει η χώρα μας αυτά τα χρήματα, θα πρέπει τα πρώτα 800 εκατομμύρια ευρώ από την δόση του Ιουλίου να φθάσουν σε όσους χρωστάει το Δημόσιο (προμηθευτές νοσοκομείων, συνταξιούχοι κλπ.) αλλά και το Κράτος να συνεισφέρει από ίδιους πόρους άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ.
Με δεδομένο, ότι ούτε η Αθήνα δεν προτίθεται να ζητήσει ένα νέο πακέτο, έστω προληπτικού δανεισμού, το σενάριο της Προληπτικής Πιστωτικής Γραμμής (ECCL), που είχε αποφασιστεί για το 2015, δείχνει αυτή την στιγμή να απομακρύνεται. Επομένως, η Κυβέρνηση
επείγεται να χτίσει με τις δικές τις δυνάμεις ένα «μαξιλάρι», που θα προσεγγίζει τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο μετά την έξοδο από το
τρίτο πρόγραμμα, από τον Αύγουστο του 2018.

«Σήμερα τα ρέπος είναι 15 δισεκατομμύρια ευρώ, οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ από το τέλος του 2014 και οι τράπεζες αντλούν κεφάλαια με υψηλότερο κόστος από τον ELA»!

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, τα περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ, που θέλει να αφαιρέσει η Κυβέρνηση από τα πιστωτικά ιδρύματα, σηκώνοντας τα αποθεματικά των Δήμων και διαφόρων φορέων της
γενικής κυβέρνησης για να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδας (προς όφελος του αφηγήματός της), θα μειώσουν και άλλο το ύψος των καταθέσεων, που δεν έχουν ανακάμψει από την περίοδο Βαρουφάκη. Κάτι που θα έχει παρενέργειες στην οικονομία και την ρευστότητα στην αγορά.
Όπως είχε επισημάνει, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, «η κεντρική διαχείριση των ταμειακών διαθεσίμων είναι, καταρχήν, επιθυμητή» όχι όμως σε βάρος της ρευστότητας.
Ο ίδιος υπενθυμίζει, ότι στο τέλος του 2014, τα ρέπος ανέρχονταν σε 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ με καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες 160 δισεκατομμυρίων ευρώ
και μηδενική εξάρτηση από τον έκτακτο μηχανισμό ενίσχυσης της ρευστότητας (ELA), ενώ σήμερα τα ρέπος είναι 15 δισεκατομμύρια ευρώ οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 40 δισεκατομμύρια ευρώ από το τέλος του 2014 και οι τράπεζες αντλούν κεφάλαια με υψηλότερο κόστος από τον ELA.