(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

-Τα προαπαιτούμενα αφορούν τα “κόκκινα δάνεια”, την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, την επιστροφή του ΕΚΑΣ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Ανοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Η συμφωνία στο Eurogroup για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν ήταν εύκολη, αφού οι δανειστές κατέστησαν σαφές, πως τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου δεν αρκούν για την εκταμίευση της δόσης.
Το ξεκαθάρισε άλλωστε και ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της 11ωρης συνεδρίασης του Eurogroup. Ο ίδιος ανεφερε, ότι, για να πάρει η Ελλάδα καθεμιά από τις υποδόσεις των 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα πρέπει προηγουμένως να έχει εκπληρώσει μία δέσμη πέντε προαπαιτούμενων, τα οποία αφορούν τα “κόκκινα δάνεια”, την ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού, την επιστροφή του ΕΚΑΣ, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και το Ανοιγμα της αγοράς ενέργειας.

Τι ζητούν οι δανειστές μας για τα “κόκκινα δάνεια”, την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού και την επιστροφή του ΕΚΑΣ

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν τα εξής:
1. “Κόκκινα δάνεια”: Όσον αφορά στα «κόκκινα» δάνεια, οι Θεσμοί εξακολουθούν να πιέζουν την Κυβέρνηση, προκειμένου να μπορούν να εκχωρηθούν όλα τα δάνεια (και τα ενήμερα) σε ξένα funds, με τις πιέσεις αυτή την φορά να είναι πιο έντονες από ποτέ, υπό την απειλή, ότι σε αντίθετη περίπτωση, η Ελλάδα δεν θα λάβει την αντίστοιχη δόση.
2. Ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου του Ελληνικού: Στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, «μήλον της έριδος» αποτελεί το παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, για το οποίο οι δανειστές επιμένουν, ότι πρέπει να εκχωρηθεί άμεσα και για 99 χρόνια στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
3. Επιστροφή του ΕΚΑΣ: Σχετικά με το ασφαλιστικό, οι ενστάσεις των δανειστών επικεντρώνονται στην εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα, ότι δεν θα επιστραφούν χρήματα από όσους δεν δικαιούνται πλέον το ΕΚΑΣ (περίπου 90.000 συνταξιούχους), καθώς η εξαγγελία αυτή «κοστίζει» περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ στον προϋπολογισμό και οι Θεσμοί ξεκαθαρίζουν, ότι, αν πράγματι η εξαγγελία γίνει πράξη, θα πρέπει να καλυφθεί αυτό το κενό με κάποιο ισοδύναμο μέτρο.

Ζητούν πλήρη ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και γρήγορη ολοκλήρωση του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας

4. Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων: Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητά διαβεβαιώσεις για την πλήρη ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται, άλλωστε, για κάτι, που το ΔΝΤ ζητά εδώ και χρόνια, επικρίνοντας τις κρατικές παρεμβάσεις στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
5. Ανοιγμα της αγοράς ενέργειας: Η Ε.Ε. επιμένει στην ταχεία ολοκλήρωση του ανοίγματος της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα. Στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας αναφέρθηκε σε δηλώσεις του και ο Γάλλος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, και πρόκειται για ένα θέμα, που απασχολεί ιδιαίτερα την Κομισιόν.
Στο μεταξύ, από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διεμήνυαν, ότι οι αποκρατικοποιήσεις των εταιρειών του ενεργειακού τομέα δεν αποτελούν προτεραιότητα, ούτε υπάρχει σχετικός σχεδιασμός. Ο στόχος των εσόδων ύψους 6,2 δισεκατομμυρίων ευρώ θα επιδιωχθεί με την πώληση και αξιοποίηση άλλων περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου, που δεν θεωρούνται στρατηγικής σημασίας, όπως η ΔΕΗ, η ΔΕΠΑ ή τα ΕΛΠΕ.

Δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ και νέο πλαισίο υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Αυτό ανέφεραν πηγές του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με αφορμή αναφορές, σχετικά με το σκέλος της συμφωνίας, που αφορά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Δεν υπάρχει πρόθεση, πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές, να μεταβιβασθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στις επιχειρήσεις αυτές.
Εξάλλου, αναφορικά με το σημείο της συμφωνίας, που αναφέρεται στην υλοποίηση δράσεων στα ενεργειακά, προκειμένου να αποδεσμευθεί η χρηματοδότηση, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν, ότι αυτό σχετίζεται με τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) για τις οποίες θα εξεταστεί η πρόοδος προετοιμασίας, καθώς και με την θέσπιση του νέου πλαισίου υποστήριξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

(c) ellinikignomi
(c) ellinikignomi

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ