Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Στην προειδοποίηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), Κλάους Ρέγκλινγκ (Klaus Regling), προς την Ελλάδα, αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός Τύπος.trapeza
«Ο επικεφαλής του ΕΜΣ προειδοποιεί για τον κίνδυνο χρεωκοπίας της Ελλάδας», «Ο χρόνος τελειώνει», «Ο επικεφαλής του ΕΜΣ φοβάται την χρεωκοπία της Ελλάδας», είναι μερικοί από τους τίτλους των εφημερίδων.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα “Bild” ο κ. Ρέγκλινγκ προειδοποίησε την Ελλάδα ότι «ο χρόνος τελειώνει».
«Γι’ αυτό εργαζόμαστε νυχθημερόν για μια συμφωνία», πρόσθεσε ο ίδιος, επισημαίνοντας, ότι, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, η Αθήνα δεν θα λάβει άλλα χρήματα και τότε οι επιπτώσεις θα είναι πολύ σοβαρές. «Τότε απειλείται με χρεωκοπία», υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

“Αν συμφωνήσουν ομόφωνα οι χώρες-μέλη της ΕΕ, η Ελλάδα θα μπορέσει να λάβει από εμάς την τελευταία δόση των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακόμη 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ”

«Αυτό θα είχε επιπτώσεις και σε άλλους πιστωτές, όπως εμείς», εξήγησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ. «Από την άλλη πλευρά, το ταμείο διάσωσης μπορεί να δώσει χρήματα, μόνον όταν εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις. Αυτό ισχύει και τώρα, άρα, μόνον με αυτόν τον τρόπο θα εξυγιανθεί η ελληνική Οικονομία».
Η γερμανική εφημερίδα “Die Zeit” σημειώνει, ότι μετά και αυτές τις δηλώσεις του Ρέγκλινγκ η πίεση προς την ελληνική Κυβέρνηση αυξάνεται.
Πάντως, ο κ. Ρέγκλινγκ εξήγησε, ότι το ταμείο διάσωσης είναι σε θέση να δώσει περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα, ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Όμως η Αθήνα να πρέπει να συμφωνήσει με τους πιστωτές της σε μια δεσμευτική λίστα μεταρρυθμίσεων.
«Έπειτα από συμφωνία και την ομόφωνη γνώμη όλων των χωρών-μελών της ευρωζώνης, θα μπορούσε η Ελλάδα να λάβει από εμάς σχετικά γρήγορα την τελευταία δόση των 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ακόμη 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ από την ΕΚΤ», σχολίασε ο κ. Ρέγκλινγκ.

«Ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκείς δυνατότητες χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές»

Ένα ανάλογο ποσό είναι έτοιμο και από την πλευρά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, πρόσθεσε. Για να λάβει, όμως, αυτά τα χρήματα, «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει περαιτέρω μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.
Ουσιαστικά, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΕΜΣ, υπάρχουν αρκετά χρήματα, ώστε να καθησυχάσουν τις αγορές.
Εξάλλου ο κ. Ρέγκλινγκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα. Πρώτα, όμως, θα πρέπει η Αθήνα να ολοκληρώσει επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα. Μόνον τότε θα μπορεί να εκτιμηθεί, αν χρειάζεται νέα βοήθεια.
«Ο ΕΜΣ διαθέτει επαρκείς δυνατότητες χρηματοδότησης για κάθε ενδεχόμενο», εξήγησε. Αυτό είναι σημαντικό «για να ηρεμήσουν οι αγορές».
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει το ΔΝΤ από τις προσπάθειες διάσωσης της Ελλάδα, ο κ. Ρέγκλινγκ εμφανίστηκε επικριτικός:
«Το ΔΝΤ διαθέτει πολύτιμη εμπειρία δεκαετιών στην εξυγίανση χωρών σε κρίση σε όλο τον κόσμο, μέσω δανείων και μεταρρυθμίσεων». Γι’ αυτό τον λόγο η Γερμανία και οι άλλες χώρες της ευρωζώνης επιθυμούν «σε κάθε περίπτωση το ΔΝΤ να παραμείνει στην Ελλάδα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ