euro-nea

 Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

 «Καμπάνες» για ρήξη και χρεωκοπία της χώρας μας άρχισαν και πάλι να ηχούν, καθώς ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings υποβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής 27 Μαρτίου το αξιόχρεο της Ελλάδας σε «CCC, από «B» που ήταν μέχρι τώρα. Αναλυτικότερα, υποβαθμίστηκε το μακροπρόθεσμο αξιόχρεο (IDR- Issuer Default Ratings) και όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του αμερικανικού δικτύου CNBC, επρόκειτο για μια, εκτός «φυσιολογικού» ρυθμού, κίνηση από τον οίκο αξιολόγησης, κάτι που υποδεικνύει μια αίσθηση επείγοντος. Αντίστοιχα, υποβαθμίστηκε σε C από B, που ήταν προηγουμένως και η βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση. Ο διεθνής οίκος Fitch Ratings επικαλείται μια σειρά παραγόντων για την υποβάθμιση, συμπεριλαμβανομένων της έλλειψης πρόσβασης στις αγορές, της αβεβαιότητας περί έγκαιρης εκταμίευσης κεφαλαίων από τους θεσμούς και των «σφιχτών» συνθηκών ρευστότητας στον εγχώριο τραπεζικό τομέα, που «ασκούν ακραίες πιέσεις στην χρηματοδότηση της ελληνικής Κυβέρνησης».

Το μήνυμα του οίκου Fitch Ratings απευθύνεται στα κράτη και τους «Θεσμούς» που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση και κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας «Εκτιμούμε, ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα επιβιώσει από την τρέχουσα πίεση ρευστότητας, χωρίς να αθετήσει τις δανειακές της υποχρεώσεις, αλλά τα αυξημένα ρίσκα μας οδήγησαν στην υποβάθμιση» αναφέρει ο οίκος Fitch Ratings σε σχετική του ανακοίνωση. Επίσης, ο διεθνής οίκος Fitch αναθεώρησε την πρόβλεψη ανάπτυξης προς τα κάτω στο 0,5% για το έτος, από το 1,5%, που ήταν τον Ιανουάριο και 2,5%, που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο. Πρακτικά πάντως, αφού, όπως και τότε η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών, το μήνυμα του οίκου Fitch Ratings δεν απευθύνεται στους ιδιώτες επενδυτές, αλλά στα κράτη και τους «Θεσμούς» που εμπλέκονται στην ελληνική υπόθεση. Στην πραγματικότητα η «καμπάνα» κτυπά κυρίως στο εσωτερικό της χώρας μας, που, αν και δεν δανείζεται πια από τις αγορές, δεν έχει βιώσει την εμπειρία μία χρεωκοπίας, χωρίς στηρίγματα και “δίχτυ ασφαλείας”. Οι ανησυχίεςτου οίκου Fitch Ratings εστιάζονται κυρίως στο πολιτικό επίπεδο και το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς ρήξη και όχι ένα deal με τους εταίρους μας Θεωρητικά κτυπά βέβαια, όπως και τότε, και στο εξωτερικό, στον βαθμό, που η πορεία της Ελλάδας επηρεάζει ολόκληρη την ευρωζώνη.

Μένει να φανεί, όμως, αν τελικά μπορεί να επαναληφθεί το σκηνικό του «ντόμινο» υποβαθμίσεων, που είχε ξεσπάσει το 2011-2012 και που είχε οδηγήσει τον οίκο Fitch Ratings και άλλους οίκους αξιολόγησης να υποβαθμίζουν ομαδόν μέχρι και τις γαλλικές τράπεζες ή και την ίδια την γερμανική οικονομία.  Πάντως, οι ανησυχίεςτου οίκου Fitch Ratings δεν φαίνεται να εστιάζονται, προς ώρας τουλάχιστον,  στα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας μας, όπως αυτά προκύπτουν από τα επίσημα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού πρϋπολογισμού, που παρακολουθούν οι αναλυτές του, αλλά κυρίως στο πολιτικό επίπεδο και το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικώς ρήξη και όχι ένα deal, στο  οποίο υπολογίζει και προσβλέπει η Κυβέρνηση.  Όπως όλα δείχνουν πάντως, από τις εξελίξεις των επομένων ημερών θα κριθεί αν ο Οίκος Fitch Ratings «κτυπήσει» αιφνιδιαστικά και πάλι (πριν τα μέσα Μαΐου), που ήταν δρομολογημένο να συμβεί, εφόσον το απαιτήσουν έκτακτες εξελίξεις και καταστάσεις στη χώρα μας. 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ