pontioi2Πραγματοποιήθηκε σε λαμπρή γιορταστική ατμόσφαιρα. Γράφει η συνεργάτιδα της “Ε.Γ.” Ρένα Τσόγκα.

Με τους γνώριμους μουσικούς ρυθμούς και τα χρώματα του Πόντου, μέσα στην κατάμεστη αίθουσα του “Αουγκουστίνερ Σούτσενγκάρντεν” με χαρούμενη εορταστική ατμόσφαιρα και πολύ κέφι, τα μέλη και οι φίλοι του “Συλλόγου Ποντίων Μονάχου και Περιχώρων” έκοψαν το Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015 την παραδοσιακή βασιλόπιτα του Συλλόγου.
Η κοπή της πίτας έγινε με την ευλογία των δύο κληρικών της Ελληνορθόδοξης ενορίας των Αγίων Πάντων Μονάχου, π. Γεώργιο Βλέτση και π. Γεώργιο Σιώμο, παρουσία της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στο Μόναχο κας Σοφίας Γραμματά. Η Γενική Πρόξενος της χώρας μας στην Βαυαρική πρωτεύουσα, στον σύντομο χαιρετισμό της αναφέρθηκε εγκωμιαστικά στον Ποντιακό Ελληνισμό  και ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου Ποντίων Μονάχου και Περιχώρων για την πατριωτική τους δράση και την προθυμία τους να συμβάλλουν πάντα σε όλες τις εορταστικές εκδηλώσεις του Ελληνισμού στο Μόναχο.
Μετά την ολοκλήρωση της κοπής της βασιλόπιτας από τον πρόεδρο του Συλλόγου, τα παιδιά του παιδικού χορευτικού συγκροτήματος, «η ελπίδα και το μέλλον του συλλόγου» όπως το χαρακτήρισε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος, παρουσίασε χορούς του Πόντου με την συνοδεία της λύρας του Δημήτρη Βογιατζή, ο οποίος είναι και ο μουσικός, που συνοδεύει πάντα το χορευτικό του συλλόγου.
Για μιά όμορφη και διασκεδαστική μουσικοχορευτική βραδιά φρόντισαν τα παιδιά του συλλόγου, με τον Νίκο Μωυσιάδη στην λύρα, τον Σάκη Αντωνιάδη στο νταούλι, τον Παύλο Χαρτοματσίδη στα πλήκτρα και τον Κώστα Πανίδη στο τραγούδι. Το πρόγραμμα της γιορτής πλαισίωσε και ο καλεσμένος από την Ελλάδα Πόντιος καλλιτέχνης, ο Παναγιώτης Χωλόπουλος, ο οποίος κατέπληξε το κοινό και χειροκροτήθηκε θερμά με τα ακούσματα της λύρας και του τραγουδιού του.

Οι “Παρχαρομάνες”

Την παράσταση, όμως, της βραδιάς “έκλεψαν” «οι Παρχαρομάνες», η γυναικεία ομάδα του συλλόγου. Με παραδοσιακές ποντιακές στολές και χαρίζοντας θερμά χαμόγελα, οι όμορφες γυναίκεςτου συλλόγου κόσμησαν την αίθουσα με την παρουσία τους και μοίρασαν σε όλους τους καλεσμένους κομμάτια βασιλόπιτας, φτιαγμένη από τις ίδιες.
Παρχαρομάνες αποκαλούσαν στον Πόντο τις υπεύθυνες για τις κτηνοτροφικές εργασίες στα παρχάρια, τα θερινά βοσκοτόπια. ΟΙ γυναίκες αυτές ζούσαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα οροπέδια και τις πλαγιές των Ποντιακών Άλπεων. Η παραμονή τους εκεί ξεκινούσε από το Φλεβάρη και τελείωνε τον Οκτώβρη. Τόσο η άνοδος στα βουνά, όσο και η επιστροφή τους είχαν πανηγυρικό χαρακτήρα και γινόταν με συνοδεία οργανοπαικτών.
Τα παραδοσιακά τραγούδια εξυμνούν την παρχαρομάνα, με τιμητικά και επαινετικά λόγια.
“Παρχαρομάνα ελάλεσεν, βοούνε τα ραχιόπα
τα χιόνια όλια ελύγανε, τα κρυάδας εχάθαν”

pontioi

Ιστορικό του Συλλόγου

Από την δεκαετία του 1960 ζουν Έλληνες μετανάστες ποντιακής καταγωγής στη Γερμανία και πολλοί εξ αυτών στο Μόναχο. Εδώ νιώθουν την ανάγκη να ενωθούν για να διαφυλάξουν τα ήθη, τα έθιμα και την παράδοσή τους. Έτσι αποφασίζουν να ιδρύσουν έναν Ποντιακό σύλλογο.
Στις 15.12.1965 στο σπίτι του Στάθη Χαϊτίδη, φοιτητή τότε της Οδοντιατρικής, 9 άτομα πραγματοποιούν την πρώτη ιδρυτική συνέλευση. Έτσι γεννιέται η “ΛΕΣΧΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΜΟΝΑΧΟΥ KAI ΠΕΡΙΧΩΡΩΝ“, η οποία αποτελεί έναν από τους παλαιότερους ελληνικούς συλλόγους στην Γερμανία και αναγνωρίστηκε επίσημα από τις γερμανικές αρχές το 1966.
Το 1972, με πρωτοβουλία του Παν. Καμπερίδη, πραγματοποιείται η πρώτη θεατρική παράσταση στην ποντιακή διάλεκτο από την θεατρική ομάδα της Λέσχης με τίτλο <<Ο καλός μάρτυς>>.
Το 1985/1986 δημιουργείται η ελληνική χορωδία του Μονάχου με την επιμέλεια και την διεύθυνση του διευθυντή του Β΄ Γυμνασίου Μονάχου κ. Χρήστο Ανδρεάδη.
Στις 27.05.1978 ιδρύεται η Ελληνική Κοινότητα Μονάχου με την σημερινή της μορφή. Η Λέσχη Ποντίων Μονάχου και Περιχώρων συμμετέχει ενεργά στις νέες διαδικασίες της Κοινότητας και πρωτοστατεί στην συνεργασία των εθνικοτοπικών και άλλων συλλόγων με την Ελληνική Κοινότητα.
Στις 05.06.1981 με πρωτοβουλία της Λέσχης Ποντίων Μονάχου στάλθηκε επιστολή σε ένδεκα Συλλόγους Ποντίων της Γερμανίας, με την πρόταση να συμβάλουν στην ίδρυση Ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων στην Γερμανία, κάτι που έγινε την ίδια χρονιά. Τον Ιούνιο του 1981 πραγματοποιήθηκε το πρώτο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Νεολαίας στο Αμβούργο. Έκτοτε και μέχρι σήμερα ο Σύλλογος παίρνει μέρος κάθε χρόνο στην κορυφαία αυτή εκδήλωση του Ποντιακού Ελληνισμού.
Στις 21.11.1981 η Γ.Σ. αλλάζει την ονομασία της Λέσχης και αυτή μετονομάζεται σε “Σύλλογο Ποντίων Μονάχου και Περιχώρων„.
Το 1994 δημιουργείται το τμήμα νεολαίας του συλλόγου μας, το οποίο από το 2001 είναι μέλος του Kreisjugendring München.
Η ζωή στην ξενιτιά συνεχίζεται. Ο Σύλλογος Ποντίων Μονάχου πορεύεται, διατρανώνοντας την αγάπη του στον Πόντο και στην Πατρίδα.
Καμιά δύναμη αλλά και καμιά αδυναμία δεν πρέπει να ανακόψει αυτή την πορεία, γιατί η απώλεια θα είναι οδυνηρή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ