Κοπή βασιλόπιτας στη βρετανική Βουλή από τους «Συντηρητικούς Φίλους της Κύπρου»

Στιγμιότυπο από την κοπή της βασιλόπιτας των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου στην βρετανική βουλή

Την παραδοσιακή κοπή της βασιλόπιτας για την υποδοχή του νέου έτους διοργάνωσε το βράδυ της Τρίτης σε αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου η οργάνωση «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου».

Στην τελετή, της οποίας προΐστατο ο Αρχιμανδρίτης Θεοφάνης, παρέστησαν οι βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος Τερέζα Βίλιερς, που είναι Πρόεδρος της οργάνωσης και είχε το ρόλο της οικοδέσποινας στο χώρο του κοινοβουλίου, σερ Ρότζερ Γκέιλ (Πρόεδρος της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Κύπρο) , Μάθιου Όφορντ (Κοινοβουλευτικός Πρόεδρος της οργάνωσης), Μάϊκ Φρίερ, Σέριλ Μάρεϊ, σερ Ντέιβιντ Αμές, Μάρτιν Βίκερς και ο πρώην βουλευτής Ντέιβιντ Μπάροους.

Παρόντες ήταν επίσης ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο επικεφαλής των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου Τζέισον Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής και πολλά μέλη της οργάνωσης και πλήθος ομογενών, που τραγούδησαν τα κάλαντα μάλιστα συνοδεία  κιθάρας με τον εκλεκτό μουσικοσυνθέτη της παροικίας Νίκο Σαββίδη.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η κα Βίλιερς υπογράμμισε αρχικά το σημαντικό ρόλο της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας τόσο στη βρετανική κοινωνία όσο και στην εκπαίδευση, σημειώνοντας ότι το πρώτο ελληνορθόδοξο γυμνάσιο του βρετανικού εκπαιδευτικού συστήματος ιδρύθηκε στην εκλογική της περιφέρεια.

Εξήρε την προσφορά του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγορίου, που συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια ποιμαντορίας.

Κάλεσε επίσης τους παρισταμένους να στηρίξουν τους Συντηρητικούς υποψηφίους στις τοπικές δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου στο Λονδίνο και αλλού, μεταξύ των οποίων και πολλοί Κύπριοι της Βρετανίας.

Ή κ.Βίλιερς εξέφρασε τις ευχαριστίες της στους οργανωτές της βραδιάς και μέλη του οργανισμού “Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου” Μαρία Ζαβρού, Δώρο Παρτασίδη, Στέλλα Ντινένη, Άντρε Κρις και τον γραμματέα της Ντάνιελ.

Ο σερ Ρότζερ Γκέιλ αναφέρθηκε στην «εξαιρετική» τελετή καθαγιασμού των υδάτων που έγινε την Κυριακή στο Margate της περιφέρειάς του, επαινώντας και αυτός τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Γρηγόριο.

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα και την πεποίθηση ότι μετά από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο θα σταθεί δυνατό να επαναρχίσουν γρήγορα οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού. Όπως σημείωσε, ένας είναι ο στόχος όλων, η επανένωση του νησιού, καθώς δεν μπορεί μία σύγχρονη χώρα-μέλος της ΕΕ να είναι διαιρεμένη.

Διαβεβαίωσε εξάλλου τους παρισταμένους ότι οι φίλοι Βρετανοί βουλευτές θα είναι πάντα στο πλευρό τους και θα βοηθούν την Κύπρο όσο μπορούν.

Λαμβάνοντας το λόγο και ο κ Μπάροους δεσμεύθηκε για τη συνεχή δική του στήριξη στον δίκαιο κυπριακό σκοπό, είτε εντός είτε εκτός του κοινοβουλίου.

Ο Ύπατος Αρμοστής κ. Ευρυβιάδης έδωσε τις ευχές του για το νέο έτος, ευχαρίστησε τους φίλους βουλευτές για τη στήριξή τους «ακόμα και σε δύσκολες περιόδους», εξήρε το ρόλο των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου στην προαγωγή των δικαίων του νησιού, εξέφρασε την ελπίδα το 2018 να είναι επιτέλους η χρονιά επανένωσης της Κύπρου και ευχήθηκε η αντίστοιχη τελετή του χρόνου να γίνει στην Ντάουνινγκ Στριτ, λέγοντας πως είναι όμορφο οι παραδόσεις των διαφορετικών εθνικών κοινοτήτων της Βρετανίας να γίνονται κομμάτι των παραδόσεων της χώρας αυτής.

Τις δικές του ευχαριστίες προς όλους τους βουλευτές και συντελεστές της εκδήλωσης έδωσε και ο κ. Χαραλάμπους.

Σημειώνεται ότι το φλουρί κέρδισε ο Ύπατος Αρμοστής.

Andreas Tambourides