-Άνγκελα Μέρκελ: «Η επαναφορά της ισχύος της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει και το τέλος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την ένταξή της στην Ε.Ε.»!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

«Είναι εντυπωσιακή η ενιαία αντίδραση των κομμάτων, που εκπροσωπούνται στο τουρκικό Κοινοβούλιο, τα οποία υποστήριξαν άμεσα τις δημοκρατικές αρχές, το βράδυ της Παρασκευής. Αυτό το μήνυμα προκύπτει και από τις αυθόρμητες συγκεντρώσεις πολλών Τούρκων «οι οποίοι αντιμετώπισαν άφοβα τα τεθωρακισμένα», δήλωσε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt» ο σοσιαλδημοκράτης Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάϊνμαϊερ.
Ο ίδιος κάλεσε όλες τις πλευρές να θέσουν τέρμα στην βία, επισημαίνοντας: «Τώρα προέχει να σταματήσει το αιματοκύλισμα και να επανέλθει η ηρεμία στην χώρα, επιδεικνύοντας παράλληλα σεβασμό στους κανόνες του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας». Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ακόμη, ότι «στην Τουρκία θα πρέπει τώρα να επανέλθει η τάξη και η σταθερότητα. Ολόκληρη η περιοχή εξαρτάται από την σταθερότητα και την δημοκρατία στην Τουρκία».
«Ελπίζουμε, ότι η εποχή των στρατιωτικών πραξικοπημάτων αποτελεί επιτέλους παρελθόν και ότι οι πολίτες θα αποφασίζουν ελεύθερα και δημοκρατικά για το μέλλον της χώρας τους», τόνισε ο κ. Στάϊνμαϊερ, ο οποίος αναμένει μεν νομικές συνέπειες για τους υποκινητές του πραξικοπήματος, αλλά, όπως είπε, «η γερμανική Κυβέρνηση επανειλημμένα έχει τονίσει, δίνει μεγάλη σημασία στην τήρηση των κανόνων του κράτους δικαίου και αυτό ισχύει και τώρα».

Άνγκελα Μέρκελ: «Η επαναφορά της ισχύος της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει και το τέλος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την ένταξή της στην Ε.Ε.»!

Επίσης, ανάλογη προειδοποίηση στον Τούρκο Πρόεδρο απηύθυνε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική συνομιλία μαζί του, κατά την οποία, μάλιστα, του διεμήνυσε, πως η επαναφορά της ισχύος της θανατικής ποινής στην Τουρκία θα σημάνει και το τέλος οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης για την ένταξη της χώρας αυτής στην Ε.Ε.!
Εξάλλου, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία, Γκύντερ Έτινγκερ, απηύθυνε και αυτός προειδοποίηση στον Τούρκο Πρόεδρο να μην περιορίσει περαιτέρω τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικοκόπημα.
«Αναμένω ότι θα συνεχίσουμε την συνεργασία μας, τηρώντας αυστηρά τις αρχές του κράτους δικαίου και σύμφωνα με τις αξίες μας», δήλωσε ο Γερμανός πολιτικός σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Die Welt».
«Εάν ο Ερντογάν χρησιμοποιήσει το πραξικόπημα για να περιορίσει ξανά τα θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα στην Τουρκία, τότε θα απομακρυνθεί από τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενισχυόταν μεν πολιτικά στο εσωτερικό, αλλά θα απομονωνόταν στο εξωτερικό», τόνισε ο Χριστιανοδημοκράτης πολιτικός.
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε την δυσαρέσκεια της τουρκικής Κυβέρνησης για τις προειδοποιήσεις αυτές.

 

TOURKIA