-Τους 26 έφθασαν οι νεκροί μέχρι τις 27 Ιανουαρίου, ενώ 135 άνθρωποι βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε όλη την χώρα!
– Οι Έλληνες για μια ακόμη χρονιά δεν χρησιμοποίησαν το εμβόλιο για να προφυλαχθούν και να αντιμετωπίσουν την γρίπη!

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου

Μόλις ένας στους πέντε ασθενείς με γρίπη έχει κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, η μέση ηλικία των βαρέως ασθενών είναι τα 67,6 χρόνια, ενώ, από τους 135, που μπήκαν σε εντατική, οι 128 ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και μόνον ένας στους πέντε είχε εμβολιαστεί!
Αυτά είναι μερικά από τα στοιχεία της έκθεσης του “Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων” για την επιδημία της γρίπης, που έπληξε εφέτος και την Ελλάδα.
Ήδη, η επιδημία της γρίπης στην χώρα μας βαδίζει προς την κορύφωσή της, με τους νεκρούς και τους νοσηλευόμενους σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) σε όλη την χώρα να αυξάνονται με δραματικούς ρυθμούς.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του “Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων” (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι Έλληνες για μια ακόμη χρονιά δεν χρησιμοποίησαν το πιο ισχυρό «όπλο», που είχαν στη διάθεσή τους για να αντιμετωπίσουν την γρίπη, το εμβόλιο.

Μέχρι τώρα 26 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της περιόδου της γρίπης, λόγω επιπλοκών, που εμφάνισαν μετά την νόσησή τους

Μόλις ένας στους πέντε ασθενείς με γρίπη έχει κάνει αντιγριπικό εμβόλιο, ενώ σημειώνεται, ότι η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και οι αρμόδιοι εμφανίζονταν ικανοποιημένοι το προηγούμενο διάστημα για την κίνηση του εμβολίου, ισχυριζόμενοι, ότι διατέθηκαν 1,8 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου και ότι, συνεπώς, θα υπήρχε μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, και ιδίως των ομάδων υψηλού κινδύνου.
Ο απολογισμός του ΚΕΕΛΠΝΟ –μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης- είναι βαρύς, καθώς 26 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την αρχή της περιόδου της γρίπης, λόγω επιπλοκών, που εμφάνισαν μετά την νόσησή τους και 144 άνθρωποι εκδήλωσαν βαριά γρίπη, εκ των οποίων οι 135 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ.
Η μη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου είναι κοινός παρονομαστής σε όλα τα περιστατικά, θανατηφόρα και μη, της γρίπης, παρά το γεγονός, μάλιστα, πως πρόκειται για περιστατικά, που συγκαταλέγονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου, είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω ασθένειας.
«Η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει αυξημένη. Το γεγονός αυτό αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες εβδομάδες, όπως είναι το σύνηθες για την εποχή» σημειώνεται στην έκθεση της επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Πόσοι νοσηλεύονται στις ΜΕΘ, χτυπημένοι από τους ιούς της γρίπης

Η γρίπη έχει οδηγήσει στην Εντατική 86 άνδρες και 49 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 1 έως 98 έτη και μέση ηλικία 67,6 έτη. Τα 126 (93,3%) από τα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α, τα 1 (0,7%) στον ιό γρίπης τύπου Β, ενώ σε 8 (5,9%) κρούσματα δεν έχει τυποποιηθεί ο ιός της γρίπης. Τα 90 από τα στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν από τα ανωτέρω κρούσματα υποτυποποιήθηκαν και όλα ανήκουν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).
Τα 128 (94,8%) από τα 135 σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, ωστόσο το αντιγριπικό εμβόλιο καταγράφηκε σε 26 κρούσματα (ποσοστό 20,3%).
Άλλοι εννέα άνθρωποι, παρ’ ότι αποτελούσαν βαριά κρούσματα γρίπης με επιπλοκές, δεν νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να αποσαφηνίζεται βεβαίως, εάν κρίθηκε αναγκαία η νοσηλεία τους σε ΜΕΘ ή όχι, ούτε, εάν υπήρχε διαθέσιμο κρεβάτι Εντατικής ή όχι, ώστε να εισαχθούν για νοσηλεία. Πρόκειται για 5 άνδρες και 4 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 71 έως 95 έτη και μέση ηλικία 84,4 έτη. Και τα εννέα από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α.

Τους πέντε έφθασαν οι νεκροί από γρίπη στην Ελλάδα εκτός ΜΕΘ!

Από τους 26 καταγεγραμμένους θανάτους λόγω γρίπης, οι 21 αφορούν σε κρούσματα, που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και οι 5 σε κρούσματα, που δεν νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ. Πρόκειται για 16 άνδρες και 10 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 38 έως 92 έτη και μέση ηλικία 73,2 έτη Από τα 25 (96,2%) κρούσματα απομονώθηκε ιός γρίπης τύπου Α, από σε ένα 1 (3,8%) ιός γρίπης τύπου Β. Τα 18 στελέχη γρίπης τύπου Α, που απομονώθηκαν, ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2). Τα 25 (96,2%) από τα 26 προαναφερθέντα κρούσματα ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εμβολιασμένοι ήσαν 5 ασθενείς (20%).

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ