-«Η χώρα καταρρέει και αυτό, που επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των πολιτών, είναι πραγματικά τρομακτικό».

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Λίγες ώρες μετά τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και την διαφαινόμενη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Λαπαβίτσας μιλάει στην γερμανική εφημερίδα «Die Zeit» και διαμηνύει, ότι δεν θα γίνουν δεκτά νέα μέτρα λιτότητας, συνηγορώντας υπέρ της εξόδου της χώρας μας από το ευρώ.syriza
Στην ερώτηση, τι πιστεύει για τις νέες προτάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης, απαντά, ότι υπάρχουν κάποιες προτάσεις, που δεν είναι γνωστές, ούτε στον ίδιο, αλλά οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις είναι κυρίως μέτρα λιτότητας, τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την καθημερινότητα των πολιτών και αυτό δημιουργεί πολιτικά προβλήματα.
Ο ίδιος, διευκρινίζοντας την θέση του, προσθέτει: «Πολλοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι από τα αριστερά, είτε όχι, είναι πολύ σκεπτικοί για να αποδεχθούν ένα τέτοιο πρόγραμμα. Πως θα το εξηγήσουν στους ψηφοφόρους τους;»

«Μπορεί να μην υπάρξει συμφωνία, επειδή οι Έλληνες δεν θα θέλουν να συμβιβαστούν, καθώς οι δανειστές ζητούν πλήρη υποταγή»

Στην ερώτηση, ποιές είναι οι κόκκινες γραμμές, ο Κώστας Λαπαβίτσας απαντάει, ότι έχει παραγίνει αυτή η συζήτηση και ότι το μόνο, που μπορεί να πει, είναι όχι στα μέτρα λιτότητας, τονίζοντας, ότι το πακέτο μέτρων πρέπει να είναι στην σωστή κατεύθυνση.
Ο κ. Λαπαβίτσας λέει ακόμα, ότι δεν θα εκπλαγεί, αν δεν υπάρξει συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας. Και προσθέτει, ότι αυτό θα γίνει, επειδή οι Έλληνες δεν θα θέλουν να συμβιβαστούν, καθώς οι δανειστές ζητούν πλήρη υποταγή.
Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο της εφημερίδας «Die Zeit», τι θα σημαίνει μια ρήξη για την Ελλάδα, απαντά, ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι στο τραπεζικό σύστημα και επισημαίνει:
«Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η Ελλάδα πολύ απλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τα κριτήρια του ευρώ. Είναι προφανές. Η χώρα καταρρέει. Αυτό, που επιχειρούν να φορτώσουν στις πλάτες των πολιτών, είναι πραγματικά τρομακτικό. Αν υπήρχε συναίσθηση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, θα είχαμε αναζητήσει νωρίτερα άλλες λύσεις».

«Η ελίτ της Ελλάδας είναι χρεωκοπημένη από κάθε άποψη, οικονομικά, πολιτικά και ηθικά»

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου, αν, με αυτά που λέει,εννοεί έξοδο από το ευρώ, ο κ. Λαπαβίτσας απαντά:
«Ναι, να βγούμε από το ευρώ, έτσι ώστε να πάρει ανάσα η ελληνική οικονομία».
Στην επισήμανση του δημοσιογράφου, ότι το 70% των Ελλήνων δεν θέλει έξοδο από το ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απαντά, ότι το πρόβλημα δεν είναι η πλειοψηφία του λαού, αλλά τα υψηλά στρώματα. «Η ελίτ της Ελλάδας είναι χρεωκοπημένη από κάθε άποψη. Οικονομικά, πολιτικά και ηθικά. Αυτοί οι άνθρωποι δεν μπορούν να ηγηθούν, δεν έχουν οράματα, δεν έχουν ευθύνες. Αλλά ελέγχουν την κοινή γνώμη και κυρίως τα ΜΜΕ» .