“Το τίμημα της εξόδου μας για την Ευρώπη είναι ένα κούρεμα του χρέους μας”.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Σταθερός στην πάγια άποψή του, ότι η Ελλάδα πρέπει να αποχωρήσει από το ευρώ και να λειτουργήσει με νέο εθνικό νόμισμα, ενώ παράλληλα η Ευρώπη πρέπει να κουρέψει το ελληνικό χρέος, παραμένει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Λαπαβίτσας. Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα “Bild”, ο κ. Λαπαβίτσας κάνει λόγο για «ομαλή» αποχώρηση από το ευρώ, έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ενώ λάβρος εκφράστηκε για την Ευρωζώνη, λέγοντας: «Ήταν ένα ιστορικό λάθος. Σχετίζεται άμεσα με την γερμανική πολιτική των μισθών. Η Ευρωζώνη δεν έφερε τα οφέλη του γερμανικού λαού, με την πιθανή εξαίρεση της απασχόλησης. Τα εισοδήματα, οι πραγματικοί μισθοί και οι συνθήκες εργασίας επί 15 χρόνια έχουν μείνει σε κακό σημείο. Πρέπει να ερωτήσουμε, τι σήμαινε για τις ασθενέστερες χώρες η Ευρώπη. Για την Ελλάδα η έξοδος από το ευρώ συνεπάγεται την έξοδο από πέντε χρόνια βασανιστηρίων».berlin

“Η πολιτική λιτότητας, που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει, πρέπει να τελειώσει”

Για το πώς θα μπορέσει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Πρώτον, η πολιτική λιτότητας πρέπει να τελειώσει, δηλαδή αυτή η πολιτική, που έχουμε ακολουθήσει τα τελευταία πέντε χρόνια και η οποία έχει αποτύχει. Επιπλέον, είδαμε, ότι ήταν αδύνατο να υπάρξει ευθυγράμμιση της πολιτικής στην ζώνη του ευρώ. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για την έξοδο από την ζώνη του ευρώ. Αυτό πρέπει να γίνει, όμως, σε συμφωνία με την ΕΕ. Να γίνει ομαλά, δίχως αναταραχή. Να μην πέσει αίμα στο χαλί».
Όσο για το τίμημα της Ευρώπης για το Grexit, ο κ. Λαπαβίτσας τονίζει: «Η τιμή της εξόδου μας είναι ένα κούρεμα. Έτσι, η έξοδος θα γίνει με μεθοδικό τρόπο. Η ΕΚΤ πρέπει να στηρίξει την συναλλαγματική ισοτιμία και τις ελληνικές τράπεζες. Το κόστος θα είναι αμελητέο. Η Ελλάδα μπορεί να βγει από το ευρώ και να εξακολουθεί -αναγκαστικά- να παραμένει μέλος της ΕΕ. Φυσικά θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής, μια φάση με δύο νομίσματα, αλλά σταδιακά το νέο νόμισμα μπορεί να κυριαρχήσει».

“Ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους είναι οι προϋποθέσεις για μια σύντομη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας”

Στην ερώτηση, για το πότε βλέπει να αρχίσει να ανακάμπτει η ελληνική οικονομία, ο κ. Λαπαβίτσας τόνισε: «Σε λίγους μήνες. Θα υπάρξει σύντομα μια ισχυρή ζήτηση. Θα υπάρχει μια πτώση των τιμών, κατά πάσα πιθανότητα περίπου 15% με 20%, που θα ήταν απαραίτητη. Αλλά αρκεί να συμβούν δύο πράγματα: Ένα Grexit με συναίνεση και ένα κούρεμα του χρέους. Αν υπάρχει μια νομισματική μεταρρύθμιση αυτού του μεγέθους, η οικονομία ανακάμπτει πολύ γρήγορα».
Εξειδικεύοντας την άποψή του γι’ αυτό, που πρέπει να κάνει η Ευρώπη προς την Ελλάδα, αναφέρει τα εξής: «Η προϋπόθεση για την έξοδό μας από το ευρώ είναι ένα πλήρες κούρεμα. Αυτό είναι το τίμημα, που πρέπει να πληρώσει η Ευρώπη για την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Μια έξοδος χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους θα ήταν καταστροφή. Επιπλέον, ένα κράτος με διαφορετικό νόμισμα δεν είναι δυνατόν να πληρώνει το χρέος του σε ευρώ. Η Ελλάδα έχει βιώσει την καταστροφή, μια δομική κρίση. Αυτό έχει κάνει η Ευρωζώνη και η Τρόϊκα τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να βγούμε από τον φαύλο κύκλο με πολιτισμένο τρόπο».

“Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει τις δομές της, θα πρέπει, φυσικά, να επανεξετάσει τις διεθνείς της σχέσεις”

Όταν ερωτήθηκε για το αν η Ελλάδα θα πρέπει να στρέψει τα νώτα της προς την Κίνα και την Ρωσία, ο κ. Λαπαβίτσας απάντησε: «Αν η Ελλάδα αναδιαρθρώσει τις δομές της, θα πρέπει, φυσικά, να επανεξετάσει τις διεθνείς της σχέσεις. Οι ελληνικές Αρχές δεσμεύθηκαν κατά κύριο λόγο απέναντι στον ελληνικό λαό και όχι σε μια ευρωπαϊκή αφηρημένη ιδέα. Αν θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τις διεθνείς σχέσεις μας, θα πρέπει να το κάνουμε».
Τέλος, ερωτηθείς για τον Γιάννη Βαρουφάκη, ο κ. Λαπαβίτσας είπε: «Τον Γιάννη τον ξέρω πολύ καιρό. Εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό μέρος του πολιτικού φάσματος. Ο Γιάννης είναι σε δύσκολη θέση. Η δουλειά του είναι σαν μια ηλεκτρική καρέκλα. Έχει προσπαθήσει να κάνει την αλλαγή πολιτικής, που απαιτεί ο ελληνικός λαός, και την ίδια στιγμή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα εντός της ζώνης του ευρώ. Προσπάθησε να σπάσει τη λιτότητα και να αλλάξει την πορεία εντός της ζώνης του ευρώ – και αυτό είναι αδύνατο».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ