Αναφορικά με τις αποφάσεις της πρόσφατης συνεδρίασης της διακομματικής επιτροπής για το θέμα της συμμετοχής των Ελλήνων εξωτερικού στις εθνικές εκλογές, ο Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου DHW, Φαίδων Κοτσαμπόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση στον τύπο.

 

«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Eλλήνων»

Ακροτελεύτια διάταξη, Αρθρο 120 παρ. 4, Σύνταγμα της Ελλάδος

«Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου»

Άρθρο 4, παρ. 1, Σύνταγμα της Ελλάδος
«Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις»
Άρθρο 4, παρ. 2, Σύνταγμα της Ελλάδος

 

Λαμβάνοντας υπόψη το συνεναιτικό σχέδιο νόμου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού του 2009 ο DHW κατέθεσε εγκαίρως τις αναλυτικές προτάσεις του αποκλειστικά για τον τρόπο συμμετοχής των απανταχού Ελλήνων στις εθνικές εκλογές σύμφωνα πάντοτε με την συνταγματική επιταγή. Διότι το Σύνταγμα της Ελλάδος προβλέπει στο άρθρο 51 παρ. 4 ότι νόμος καθορίζει την συμμετοχή των εκτός της επικρατείας κατοικούντων Ελλήνων πολιτών «με επιστολική ψήφο ή άλλο πρόσφορο μέσο».

Αντιθέτως οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων, από το ΚΚΕ μέχρι την Ελληνική Λύση, συναντήθηκαν στο Υπουργείο Εσωτερικών και συμφώνησαν σε μία συμβιβαστική λύση που δεν έχει να κάνει τίποτα με την παραπάνω συνταγματική επιταγή. Υπέκυψαν εξ αρχής στο βέτο του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ για την επιστολική ψήφο και καθόρισαν τελείως αντισυνταγματικά τις προϋποθέσεις για το ποιός θα μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές από τον τόπο κατοικίας αφήνοντας έξω πάνω από το 90% των Ελλήνων της Διασποράς σε Ευρώπη, Αφρική, Μέση Ανατολή, Αυστραλία και Αμερική. Αυτό ήταν το μήνυμα του Πρωθυπουργού στους  Έλληνες της Νέας Υόρκης;  Ότι δηλαδή ούτε 3.000 από αυτούς θα έχουν μελλοντικά το δικαίωμα να ψηφίσουν στα εκεί καταστήματα των διπλωματικών αρχών; Και ας σταματήσει ο Υπουργός Εσωτερικών να διαλαλεί μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «αυτοί που δεν  εμπίπτουν σε αυτή την συμφωνία είναι πολύ λίγοι». Είναι οι περισσότεροι και να μην μας εμπαίζει.  Σχετικά με αυτό αναμένουμε εξ άλλου και την τοποθέτηση του τέως Προέδρου του ΣΑΕ, Στέφανου Ταμβάκη.

Πολλοί είναι αυτοί που ήδη κατέκριναν τον παραπάνω συμβιβασμό, από τον ίδιο τον Υφυπουργό Εξωτερικών μέχρι τις ομογενειακές οργανώσεις της Διασποράς.  Όλοι αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να βάζουν τέτοιες προϋποθέσεις για την συμμετοχή Ελλήνων πολιτών που διαμένουν εκτός Ελλάδος, όταν οι ίδιοι αν ταξιδέψουν και βρεθούν στην Ελλάδα θα μπορούν να ψηφίσουν ανεξάρτητα από το αν έλειπαν πάνω από 35 χρόνια, δεν δούλεψαν ποτέ στην Ελλάδα και δεν έχουν ΑΦΜ. Με τον τρόπο αυτό δυσκολεύουν αφάνταστα την συμμετοχή των απανταχού Ελλήνων πολιτών στην άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματός τους αγνοώντας πλήρως την συνταγματική επιταγή. Δημιουργούν χωρίς λόγο κάστες πολιτών, διχάζουν τον Ελληνισμό και  εξοργίζουν όλους εκείνους της Διασποράς που μέχρι σήμερα προσέφεραν αφιλοκρεδώς και εθελοντικά για την πρόοδο και την ευημερία στην πατρίδα τους και αγωνίστηκαν για να αποκαταστήσουν τους νεομετανάστες που έφυγαν τα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης. Απομακρύνουν δε από την συμμετοχή στην ανάπτυξη της χώρας όλα τα δημοκρατικά ευαισθητοποιημένα Ελληνόπουλα, είτε αυτά γεννήθηκαν στα χρόνια της κρίσης είτε ζουν μόνιμα εκτός Ελλάδος αλλά διατηρούν εκεί ισχυρούς φιλικούς και οικογενειακούς δεσμούς.

 

Κυβέρνηση και κόμματα αντί να απαλλαγούν από απαρχαιωμένες και πολύπλοκες εκλογικές διαδικασίες, να παραδειγματισθούν από μοντέρνα ευρωπαϊκά κράτη και να αδράξουν την ευκαιρία εφαρμόζοντας την επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο προτίμησαν έναν βλαπτικό συμβιβασμό. Έναν συμβιβασμό χαστούκι και προδοσία απέναντι στους μακραίωνους αγώνες και στην συνεχή ανιδιοτελή προσφορά της Διασποράς.
Ας μην πανηγυρίζουν και μην τολμήσουν να μας περάσουν αυτόν τον συμβιβασμό σαν επιτυχία και προσφορά προς την Διασπορά. Οι μάσκες έπεσαν! Διότι με τον συμβιβασμό αυτό επαληθεύθηκαν οι Κασσάνδρες που προφήτευαν ότι ποτέ μα ποτέ το ελλαδικό πολιτικό σύστημα δεν θα δώσει πλήρη δικαιώματα στην Διασπορά εφόσον δεν έχει τα μέσα να την ελέγχει.
Όταν το 2018 ο Αλέξης Παπαχελάς έγραφε για την Διασπορά στην Καθημερινή «…Σήμερα την έχουμε ανάγκη όσο ποτέ. Είμαστε μια κουρασμένη, γερασμένη χώρα που δεν έχει πυξίδα, ενέργεια, έμπνευση. Η Διασπορά θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά, αρκεί να μπορέσει να εμπιστευθεί την Ελλάδα σαν μια χώρα με κανόνες, ήθος και όραμα. Και βέβαια μην ξεχνάμε πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της όταν έχουμε απέναντί μας έναν απρόβλεπτο, ασταθή γείτονα. Ας μην το σκεφθούμε αυτό όταν θα την έχουμε άμεση ανάγκη…» άραγε τί εννοούσε; Σίγουρα όχι αυτά τα αντισυνταγματικά, πολιτικά ανήθικα, αντιδημοκρατικά, διχαστικά και ρατσιστικά τερτίπια που ήδη βλάπτουν τις σχέσεις Διασποράς και Κράτους. Μίας σχέσης που κινδυνεύει άμεσα να αλλάξει ρότα και προσανατολισμό. Για ακόμη μία φορά γίνεται και πάλι σαφές: άλλο Ελλάδα και άλλο Ελληνισμός!

Προσωπικά είμαι με τον Νίκο Δήμου: «Κλείσε την Ελλάδα στην καρδιά σου και θα πάθεις έμφραγμα». Στα πρόθυρα αυτού βρισκόμαστε!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ