Την 25η Φεβρουαρίου ε.έ., Κυριακή Α΄ Νηστειών«της Ορθοδοξίας», η ΑΘΜ ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄, προεξήρχε του συλλείτουργου των Προκαθημένων, μετά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας κ. Ιωάννου και του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. Χρυσοστόμου Β΄, με τη συμμετοχή πλειάδων Αρχιερέων Εκπροσώπων ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου Λευκωσίας.

Συλλειτούργησαν οι Συνοδικοί Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Κύπρου, ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βρυούλων κ. Παντελέημων, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας Σεβ. Μητροπολίτης Σμολένσκ κ. Ισίδωρος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Σερβίας Σεβ. Μητροπολίτης Dabar – Bosna κ. Χρυσόστομος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας ο Σεβ. Μητροπολίτης Τιργοβιτσίου κ. Νήφων, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Βουλγαρίας Σεβ. Μητροπολίτης Βράτσης κ. Γρηγόριος, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Γεωργίας Σεβ. Μητροπολίτης Χόνι κ. Σάββας, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Πολωνίας Αρχιεπίσκοπος Βροτσλάβ κ. Γεώργιος, ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Αλβανίας Σεβ. Μητροπολίτης Βερατίου κ. Ιγνάτιος και ο εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Τσεχίας Σεβ. Μητροπολίτης Μιχαλόβτσε κ. Γεώργιος.

Το απόγευμα, στο πλαίσιο των εορτασμών που διοργανώνει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου, για να τιμήσει τα τεσσαράκοντα έτη Αρχιερατικής Διακονίας του Προκαθημένου Της,κ.κ.Χρυσοστόμου Β΄, πραγματοποιήθηκε Κληρικολαϊκή Συνέλευση, στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας Στροβόλου, στην οποία, εκτός των άλλων χαιρετισμών,ομιλιών και εκδηλώσεων, μήνυμα απηύθυνε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος κ.κ.Θεόδωρος Β΄. Στην ανωτέρω συνέλευση παρευρέθηκα ο Εξοχ. Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ.Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Μακαριώτατος Αλεξανδρείας, προσέφερε ως ενθύμιο της επετείου, προς τον Μακαριώτατο Κύπρου, χειρόγραφο περίτεχνο πάπυρο, στον οποίο αναγράφονταν τα εξής:

Μάρκου ὁ διάδοχος τοῦἈποστόλου

Ἐντῷθρόνῳ πόλεως Ἀλεξανδρείας

Ἀφρικῆςἁπάσης τε ὁ Πατριάρχης

Ταπεινός Θεόδωρος ὁ Κρήςτῷ γένει

Υἱοῦ παρακλήσεως ἐνἈποστόλοις

Βαρνάβα τοῦ μάκαρος τῷδιαδόχῳ

Κύπρου ἘκκλησίαςμένΠροκαθημένῳ

ΧρυσοστόμῳἈδελφῷκαλλίστῳδὲτῷχρυσωνύμῳ

Ἐπὶ τεσσαράκοντα ἐτῶντῷμήκει,

εὐκοσμίανφέροντιἈρχιερέως

Ἀσπασμὸνφιλάδελφονχαρᾷπροσνέμει

Ἅμαεὐχάς τε Θεῷ φέρων καὶ λέγων·

Ζῆθικαὶἀπόλαυετῶν δωρημάτων,

Ἅ Χριστὸςδωρεῖταί σοι εἰςπλεῖσταἔτη

Καὶἀρχιεράτευε δυνάμει θείᾳ

ποίμνης σου θεόφρονοςεἰςσωτηρίαν.

 

Πατριαρχείο Αλεξανδρείας