Γράφει ο Αχιλλέας Ζάκας. Πρώην πρόεδρος και επίτιμο μέλος της Ε.Κ.

Με μεγάλη επιτυχία και με συμμετοχή πολλών συμπατριωτών μας πραγματοποιήθηκε στις 27.01.2013 η καθιερωμένη εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας  της Ελληνικής Κοινότητας Leonberg, που έλαβε χώρα στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων Steinturn-halle. Η εκδήλωση αυτή σημάδεψε για μια ακόμα φορά την πολύχρονη ιστορία της Κοινότητας.

Ο πάτερ Βασίλειος ευλόγησε την Πρωτοχρονιάτικη Πίτα κόβοντας τη και ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά σε όλους. Στην συνέχεια ο πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας και εκπρόσωπος των Ελλήνων στο Συμβούλιο Αλλοδαπών κ. Χαρίσης Χρήστος, μετέφερε προσωπικά και εκ μέρους του Δ.Σ. της Κοινότητας τις πιο θερμές ευχές για το νέο έτος που ανέτειλε.

Επίσης κάλεσε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες, ιδιαίτερα δε τις νέες και τους νέους να συμμετέχουν ακόμα πιο ενεργά στα δρώμενα της Κοινότητας  και κατέληξε ότι αυτή την κοιτίδα του ελληνισμού θα πρέπει να την κρατάμε σαν κόρη οφθαλμού, σε αυτές της δύσκολες στιγμές για την πατρίδα  και τον τόπο μας. Μετά το τέλος της ομιλίας του προέδρου μοιράστηκαν τα ψωμάκια που ένα από όλα αυτά είχε το φλουρί. Επικράτησε για λύγο διάστημα κάποια ησυχία ώσπου να βρεθεί το φλωρί. Με αγονία ψάχνουν όλοι το ψωμάκι τους, ώσπου ακούστηκε μια φωνή το βρήκα το βρήκα. Έτσι τυχερή της βραδιάς ήταν η συμπατριώτισσα Κασίδου Μαρία. Σε μια ανάπαυλα της εκδήλωσης τα παιδιά του δημοτικού ελληνικού σχολείου τραγούδησαν και απάγγελλαν ποιήματα στο πνεύμα των ημερών. Τα ίδια παιδιά μέσα σε παρατεταμένα και ενθουσιώδεις χειροκροτήματα, χόρεψαν με επιτυχία παραδοσιακούς χορούς απ` όλη την Ελλάδα.  Μπράβο στα παιδιά, αλλά και στον ακούραστο και δημιουργικό χοροδιδάσκαλο κ. Αδαμάντιο Μπάνιο, γνωστός στην εδώ ελληνική παροικία, αλλά και στη ευρύτερη περιοχή, για το κοινωνικό του έργο, την μεγάλη του προσφορά στη διδασκαλία και εκμάθηση των παραδοσιακών ελληνικών χορών σε όλα τα ελληνόπουλα.

Είναι άξιος συνεχιστής του κοινωνικού αυτού έργου που κληρονόμησε από μας τους παλαιότερουΘα πρέπει να τονίσουμε ότι η Ελληνική Κοινότητα στη μακρόχρονη πορεία της, καταβάλει με πείσμα και αποφασιστικότητα να κάνει γνωστό πολλές ιστορίες και παραδόσεις του τόπου μας. Η ανάδειξη των ιδιαιτέρων πολιτιστικών στοιχείων των παραδόσεων και της Ιστορίας του ελληνισμού είναι τεράστια συμβολή στην αμοιβαία κατανόηση, την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία ατόμων και ομάδων διαφορετικής προέλευσης και πολιτιστικής παράδοσης, που ζουν στις σύγχρονες πολιτισμικές κοινωνίες. Για μας όπως είναι φυσικό η τέλεση των παραδό-σεων και η συνέχισή τους αποτελεί αναμφίβολα κύριο χαρακτηριστικό των Ελλήνων. Στην  διάρκεια της υπέροχης αυτής γιορτής διακρίναμε την πρώην πρόεδρο της Ε.Κ. κ. Ανατολή Χρυσανθίδου, τον επίσης πρώην πρόεδρο της Ε.Κ. κ. Σταύρο Πασματζόγλου με την σύζυγό του, την πρώην δημοτικό σύμβουλο κ. Χαϊδουλα Καρεπίδου, τον επιχειρηματία και μέγα χορηγό κ. Αμανάτη  Ταγκαλίδη, με την σύζυγό του, την πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμό-νων κ. Ιωάννα Καλαϊτζίδου-Pristel και πολλούς άλλους που μας διέφυγαν της προσοχής μας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ