Ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Ιωάννης, επειδή υποστηρίζει την ελληνικότητα της Μακεδονίας.

Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Τον κρατούν φυλακισμένο κάτω από απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και απειλούν να τον σκοτώσουν αν δεν ανακαλέσει τα όσα υποστηρίζει για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Πρόκειται για τον μαρτυρικό Αρχιεπίσκοπο Αχρίδας Ιωάννη, που τόλμησε να πει δημοσίως την αλήθεια, δηλαδή,, ότι η Μακεδονία είναι ελληνική κι αμέσως οι Σκοπιανοί του πρόσαψαν τον χαρακτηρισμό του προδότη του έθνους και τον φυλάκισαν.
Τα τρία τελευταία χρόνια ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδας ταλαιπωρείται στην φυλακή, ενώ δεν ήταν λίγα αυτά, που πέρασε και τα προηγούμενα χρόνια με συνεχείς φυλακίσεις, βασανισμούς, διώξεις και εξορίες, επειδή δεν φοβόταν να πει στους Σκοπιανούς, ότι δεν είχαν καμία δουλειά με τον Μέγα Αλέξανδρο και την Μακεδονία.arxiepiskopos_ahridas_ioannis_fylaki1
«Θέλουν να τον εξοντώσουν και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που του φέρονται στη φυλακή» είπε η μητέρα του, που της επέτρεψαν να τον δει μόνο δύο φορές. Όπως έγινε γνωστό, ο Ιεράρχης κοιμάται σε κελί με άλλα 33 άτομα, με μια τουαλέτα , ενώ οι φύλακες τον βασανίζουν και οι συνθήκες υγιεινής είναι απαράδεκτες.

Αβοήθητος από τους Σέρβους και τους Έλληνες

Ενώ η Εκκλησία του Αρχιεπίσκοπου Αχρίδος, στα πλαίσια του Πατριαρχείου Σερβίας, είναι αναγνωρισμένη από όλα τα Ορθόδοξα Πατριαρχεία και τις κατά τόπους Εκκλησίες της Οικουμένης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιωάννης συμπληρώνει ήδη τρία χρόνια στις φυλακές των Σκοπίων, παραμένοντας αβοήθητος από τους Σέρβους και από τους Έλληνες.
Η Διεθνής κοινότητα μόνο λεκτικά συμπαρίσταται στο δράμα του, ενώ ούτε οι Σέρβοι, αλλά ούτε και οι Έλληνες δεν κάνουν καμία θεαματική ενέργεια για να τον αποφυλακίσουν. Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη υποχρέωση απέναντι στον Ελληνομαθέστατο και φιλέλληνα Ιεράρχη, που υπερασπίστηκε τα ελληνικά δίκαια της Μακεδονίας, φωνάζοντας κι αυτός, μαζί με 10 εκατομμύρια Έλληνες, ότι η Μακεδονία είναι Ελληνική.
Από τότε ο Ιωάννης πληρώνει ακόμη πολύ βαρύ τίμημα, αυτά τα 12 χρόνια.

Απαράδεκτες οι συνθήκες κράτησής του

Προ ημερών ο ίδιος ο φυλακισμένος Αρχιεπίσκοπος ζήτησε εγγράφως δύο φορές από τον διευθυντή των Φυλακών να του επιτρέψει να επισκεφθεί τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας, ιερείς και μοναχούς, αλλά του αρνήθηκε χωρίς εξήγηση.
Σε επιστολή του περιγράφει επίσης τις άθλιες συνθήκες της κράτησής του (33 άτομα σε ένα δωμάτιο με μόνο μία τουαλέτα), επισημαίνοντας το κακής ποιότητας φαγητό και τις άθλιες συνθήκες υγιεινής. Πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι η φυλακή δεν δίνει ούτε ένα πιάτο και κουτάλι στους φυλακισμένους και πρέπει να τα φέρουν από το σπίτι. Η κατάσταση της υγείας του έχει κλονιστεί σοβαρά και η υπερήλικη μητέρα του, που τον επισκέφθηκε προ ημερών, επιβεβαίωσε τις φήμες, ότι ο γιός της Ιωάννης βρίσκεται σε κακή κατάσταση υγείας.
Καθημερινώς βασανίζεται από το προσωπικό των φυλακών, με απόφαση της Διοίκησης των Φυλακών, με την ανελέητη πίεση πάνω του, μετά την απελευθέρωσή του από τη φυλακή, να εγκαταλείψει την Δημοκρατία Μακεδονίας, με την απειλή ότι αν δεν συμφωνήσει, θα τον εξαφανίσουν.