Γράφει ο  Νίκος Αναγνωστάτος. Να εδραιωθεί η πλέον πλεονεκτική θέση της Ελλάδος λόγω των διεθνών συγκυριών –  Ελλοχεύει κίνδυνος απώλειας του ευνοϊκού momentum με καταστροφικές συνέπειες.

Αλήθεια ποιοι είναι οι λόγοι της εθνικής σπουδαιότητας που επιβάλλουν εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια αποφυγή πρόωρων εκλογών; Ασφαλώς όχι οι καθημερινές πολιτικές γκρίνιες και οι έντονοι διαξιφισμοί πάνω από μια παραπαίουσα οικονομικά Ελλάδα, που όμως μπορούν να καταστούν οι καταλύτες να χαθεί η ευνοϊκή θέση της Χώρας μας, όπως την διαμορφώνουν οι διεθνείς γεωπολιτικές συγκυρίες, να απολεσθεί το momentum αυτό από δική μας επιπολαιότητα αν όχι ανευθυνότητα.anagnostatos
Οι σκέψεις και τα επιχειρήματα που θα αναπτύξω, πηγάζουν από την καταπληκτική και τόσο ενδιαφέρουσα διάλεξη, με ενδελεχή πολιτική ανάλυση που έδωσε ο Σάββας Καλεντερίδης χθες βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Κηφισιάς, με θέμα «Εξελίξεις στη Μεσοποταμία – Αν. Μεσόγειο και πιθανές επιπτώσεις σε Κύπρο – Ελλάδα». Ο Σάββας Καλεντερίδης, ο υπέροχος αυτός Έλληνας, ένας γίγαντας πατριωτισμού και εντιμότητας, είναι βαθύς γνώστης των τεκταινομένων στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όσο λίγοι αναλυτές και πολιτικοί έχουν, ανέλυσε με ευκρίνεια και πειστικότητα τα συμβαίνοντα και τις πιθανές εξελίξεις και επιπτώσεις, αφήνοντας άναυδους τους παρευρισκομένους για τις αποκαλύψεις και υπερικανοποιημένους για την πλήρη ενημέρωση.
Λόγω των ευφυϊών και αποφασιστικών κινήσεων και ενεργειών του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου, οριοθετήθηκε η ΑΟΖ Κύπρου και η διαίρεσή της στα γνωστά οικόπεδα, καταλαμβάνοντας την Τουρκία στον ύπνο, καθεύδουσα στη αλαζονική «δόξα» της κατάληψης της βόρειας Κύπρου. Οι προσεκτικές και ομόθυμες κινήσεις στη συνέχεια από τους επιγόνους της, προκηρύσσοντας διεθνείς διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, και επιλέγοντας ενεργειακούς κολοσσούς με πολιτικά κυρίως κριτήρια, εις μάτην των προσπαθειών της Τουρκίας για ακύρωση ή αναστολή των εξορύξεων, πέτυχε να προχωρήσει η διαδικασία εξόρυξης.
Οι νηφάλιες, προσεκτικές και αθόρυβες κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδος, με αρχιτέκτονα τον Υπουργό Ενέργειας κ.Μανιάτη, ο οποίος όρισε εκμεταλλεύσιμα οικόπεδα στη δυτική Ελλάδα και τη νότια Κρήτη, έστω και χωρίς να έχει συμφωνηθεί η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ, με βάση τις διεξαχθείσες υποθαλάσσιες έρευνες. Τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της επιλογής εταιρειών με διεθνή διαγωνισμό για την εξόρυξη των υδρογονανθράκων και προσδοκούμε να επιλεγούν ενεργειακοί κολοσσοί, επίσης με πολιτικά κριτήρια , έτσι ώστε να μην υποκύπτουν σε πολιτικές πιέσεις και να εδραιωθεί η διαδικασία εξόρυξης, έχοντας την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να εξασφαλίσει τις ενεργειακές της ανάγκες, ύστερα από τις εντάσεις στην Ουκρανία, αλλά και άλλων διεθνών ισχυρών παραγόντων.
Η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος της Κύπρου και της Αιγύπτου, για την διευθέτηση της ΑΟΖ, ολοκλήρωσε την επικράτησή μας στην Ανατολική Μεσόγειο και βρήκε την Τουρκία τελείως απομονωμένη από όλη την ανατολική Μεσόγειο. Η τριμερής αυτή συμφωνία, σε συνδυασμό με τις άλλες όμορες χώρες ως προς την συμφωνία για την Κυπριακή ΑΟΖ, έστω και αν η Τουρκία είχε τις προβλεπόμενες και αντιμετωπίσιμες αντιρρήσεις ενίσχυσε δραστικά τη θέση της Ελλάδος και της Κύπρου στην περιοχή. Μια ακόμη συμφωνία με το Ισραήλ στη βάση της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων και την ανοχή, αν όχι την στήριξη των υπερατλαντικών συμμάχων μας, εδραιώνει τη χώρα μας ως μία εν δυνάμει ενεργειακή δύναμη, κάτι που προδικάζει ευοίωνες προοπτικές για την οικονομική μας ανάπτυξη και την πολιτική μας ενδυνάμωση.
Η Τουρκία τώρα, στην παντελή απομόνωσή της, προχωρεί σε σπασμωδικές κινήσεις, με την παράνομη πρόκληση του «Μπαρμπάδος» και άλλες προκλητικές κινήσεις. Το σκεπτικό της είναι να δημιουργήσει ένα θερμό επεισόδιο, έτσι ώστε να προκαλέσει μια διεθνή διάσκεψη για την ειρήνευση, να πετύχει την αναστολή των ερευνών και εξορύξεων, με την προσδοκία να επωφεληθεί από μια συμβιβαστική λύση στην εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Τα εσωτερικά προβλήματα στην Τουρκία με τους Κούρδους, τους Αλεβήτες και τις λοιπές εθνότητες, επιτείνουν τις σπασμωδικές και προκλητικές κινήσεις της Τουρκίας, ακόμη και για την επιβίωσή της, με περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, έστω και με παράνομες ενέργειες, με στόχο την παρέμβαση των μεγάλων δυνάμεων, όπως πιο πάνω αναφέρθηκε.
Κατόπιν των πάνω εύληπτων πλέον συνθηκών και γεγονότων, η Ελλάδα βρίσκεται στη πλέον ευνοϊκή διεθνή θέση, αλλά και σε μια ευαίσθητη ισορροπία μέχρι να εξαλειφτούν οι πιθανοί κίνδυνοι και οφείλουμε ως έθνος και ως λαός να είμαστε πολύ προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Δεν θα πρέπει να υποπέσουμε σε λανθασμένη απάντηση των τουρκικών προκλήσεων, αλλά με σύνεση και νηφαλιότητα να στηριζόμαστε στο διεθνές δίκαιο και να επιδιώκουμε την στήριξη της Ε.Ε. και των λοιπών συμμάχων μας. Έτσι να μπορέσουμε να περάσουμε στο επόμενο στάδιο με ασφάλεια, στο οποίο η Τουρκία να έχει αναγκαστεί να δεχθεί την πραγματικότητα. Η δημιουργική ανέλιξή μας και η οικονομική μας ανάπτυξη θα είναι πλέον δεδομένη.
Μια ψύχραιμη θεώρηση και κατανόηση των συνθηκών αυτών, οι εσωτερικές αναίτιες πολιτικές διαμάχες, φαντάζουν από παιδαριώδεις και ανεύθυνες, μέχρι εγκληματικές. Σε περίπτωση προσφυγής στις κάλπες και με δεδομένο ότι κατά την προεκλογική περίοδο και μέχρι να σχηματιστεί η όποια επόμενη κυβέρνηση, το κράτος μας υπολειτουργεί στην καλύτερη περίπτωση, οπότε υπάρχει κίνδυνος να θεωρηθεί από την Τουρκία ως μια μοναδική ευκαιρία να προκαλέσει το θερμό επεισόδιο και να οδηγηθούμε σε απρόβλεπτες καταστάσεις.
Επιβάλλεται επομένως, να σοβαρευτούμε, να σταματήσουν το γρηγορότερο δυνατό οι πολιτικές γκρίνιες και οι άκαιρες αντιπαραθέσεις και με μια ευρεία συναίνεση και συνεννόηση, να εκλέξουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας με κατά το δυνατό ομοφωνία, αποδεικνύοντας έτσι την πολιτική μας ευθύνη και στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα προς τα έξω ότι εδώ είμαστε όλοι ενωμένοι τη στιγμή αυτή. Όταν η ανάπτυξη και η οικονομική ευημερία έλθουν και οι εξωτερικοί κίνδυνοι παρέλθουν, θα έχουμε όλον τον χρόνο να σκοτωθούμε πολιτικά. Είθε!!!

Νίκος Αναγνωστάτος

e-mail: nanagnostatos@gmail.com

Thiakos.blogspot.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ