Πρωτοπρ. Αναστασίου Δ. Σαλαπάτα.

Πραγματοποίηθηκε την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018, στους χώρους του Ιερού Ναού Αποστόλου Βαρνάβα Βορείου Λονδίνου, Συνέδριο των Βοηθητικών Αδελφοτήτων των Κοινοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας.

Το Συνέδριο,στο οποίο συμμετείχαν εκπρόσωποι Βοηθητικών Αδελφοτήτων από Κοινότητες της Αγγλίας και της Σκωτίας, καθώς και κάποιοι Κληρικοί, συνήλθε με την εμπνευσμένη πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας κ. Γρηγορίου, ο οποίος και προήδρευσε στις εργασίες του.

Μετά την εγγραφή των Συνέδρων τελέσθηκε ειδική Δέηση υπέρ ευοδώσεως των εργασιών. Κατόπιν αναγνώσθηκε το μήνυμα της Α.Θ.Π.του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στα ελληνικά (από τον Πρωτοπρ. Ιωσήφ Παλιούρα) και στα αγγλικά (από την κα. Μαίρη Νικολάου). Ο Παναγιώτατος μεταξύ άλλων ανέφερε στο μήνυμά του:

«Η προσφορά των Ορθοδόξων γυναικών εις την ζωήν της Εκκλησίας υπήρξε και παραμένει ουσιαστική και πολυτιμότατη…

 Θεωρούμεν την συμβολή ταύτην της Ορθοδόξου γυναικός υψίστης σημασίας δια την διάσωσιν της ορθοδόξου ημών ιδιοπροσωπίας εις ένα, παγκοσμιοποιημένον πλέον πολιτισμόν των ατομικών δικαιωμάτων, της προτεραιότητος της αυτοπραγματώσεως και των διεκδικήσεων της λήθης της αυτοπροσφοράς και της θυσιαστικής αγάπης…

 Αυτό το πνεύμα της θυσιαστικής αγάπης ενσαρκώνουν και εκφράζουν αι Αδελφότητες Κυριών και Δεσποινίδων των Κοινοτήτων της καθ’ υμάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Ιερώτατε αδελφέ άγιε Θυατείρων…

 Εκτιμώμεν και τιμώμεν τας φιλανθρωπικάς δραστηριότητας των Αδελφοτήτων, το έργον διακονίας, την συμβολήν των εις την πραγματοποίησιν των κοινωνικών εκδηλώσεων των Κοινοτήτων, τον ένθεον ζήλον, τον ενθουσιασμόν, την προθυμίαν και το φιλότιμον των μελών των.

Με αυτάς τας σκέψεις, συγχαίροντες τη υμετέρα Ιερότητι δια την πρωτοβουλίαν οργανώσεως του Συνεδρίου Βοηθητικών Αδελφοτήτων Κυριών και Δεσποινίδων της καθ’ υμάς Ιεράς Αρχιεπισκοπής, επευλογούμεν την σύναξιν ταύτην, απονέμοντες δε ταις συμμετεχούσαις Κυρίαις και Δεσποινίσι τας πατρικάς ευχάς και την Πατριαρχικήν ημών ευλογίαν, επικαλούμεθα επί πάντας υμάς την ζείδωρον χάριν και το αμέτρητον έλεος του πανδώρου Θεού της αγάπης».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Τροπαίου κ. Αθανάσιος χαιρέτησε και καλωσόρισε εγκάρδια τα μέλη του Συνεδρίου, εκ μέρους της φιλοξενούσας Κοινότητας, αναφερόμενος σε γυναίκες της Καινής Διαθήκης (Παναγία, Μυροφόρες), σε γυναίκες Αγίες μέσα στο πλαίσιο της Ιερής Παράδοσης, στις σημερινές γυναίκες που αφιερώνονται στην Εκκλησία (μοναχές, κατηχήτριες, πρεσβυτέρες κ.ά.) και στις υπέροχες γυναίκες της Ομογένειάς μας, τις οποίες επαίνεσε για την πολυποίκιλη προσφορά τους στην Εκκλησία και την κοινωνία.

Στη συνέχεια ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

 

  • Ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Συνεδρίου για τη συμμετοχή τους. Ευχαρίστησε, επίσης, όλες τις Κυρίες για την όλη προσφορά τους, στη γενικώτερη ζωή της τοπικής Κοινότητας.
  • Υπογράμμισε τη μεγάλη σημασία της φιλανθρωπίας, που είναι το κύριο έργο των Αδελφοτήτων, και συμβούλεψε τις Κυρίες να διακονούν και να συγχωρούν.
  • Τόνισε τη σπουδαιότητα της επίσκεψης των ασθενών, καθώς και της καλλιέργειας της διάκρισης, ως βασικής χριστιανικής αρετής.
  • Συμβούλεψε τις Αδελφότητες να συμμετέχουν και να συνδράμουν τους φιλανθρωπικούς οργανισμούς της φιλοξενούσας χώρας, όπως τον οργανισμό ChristianAid.
  • Χρειάζεται συστράτευση στο έργο της φιλανθρωπίας, ιδιαίτερα των νεώτερων μελών της Ομογένειας.
  • Οι Αδελφότητες θα πρέπει να ανανεώνουν τα μέλη τους, με την εγγραφή νέων, που θα καταβάλλουν την ετήσια συνδρομή τους.
  • Η Εκκλησία μας είναι μεγαλόκαρδη μητέρα. Έτσι πρέπει να είναι και οι Αδελφότητες Κυριών.
  • Η φιλανθρωπία δεν είναι μόνο να δώσεις κάτι υλικό. Έχει διάσταση βαθιά, θεϊκή και πνευματική.
  • Εσείς οι γυναίκες έχετε μεγάλη τιμή και ευλογία, αφού είστε προσευχόμενα όντα. Θα λάβετε από το Θεό τον μισθό των κόπων σας.

Ακολούθησαν εκθέσεις πεπρεγμένων και δραστηριοτήτων από τις εκπροσώπους των Βοηθητικών Αδελφοτήτων. Μία από τις πλέον ενδιαφέρουσες εκθέσεις ήταν εκείνη της κας Άννας Αναστάση, Αντιπροέδρου της Αδελφότητας «Αγ. Αγάθη», της Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow – ΒΔ Λονδίνου.

H κα. Αναστάση ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σεβασμιώτατε, Θεοφιλέστατε, Σεβαστοί Πατέρες,

Αγαπητές Αδελφές, Κυρίες και Δεσποινίδες –

μέλη των Βοηθητικών Αδελφοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας,

Αξιότιμοι αδελφοί,

Εκ μέρους της Επιτροπής της Βοηθητικής Αδελφότητάς «Αγία Αγάθη», της θεοφιλούς Κοινότητας Αγ. Παντελεήμονος Harrow – ΒΔ Λονδίνου, χαιρετίζουμε το Συνέδριό μας κι ευχόμαστε καλή επιτυχία στις εργασίες του.

Η Αδελφότητά μας έχει ως Προστάτιδά της την Αγία Παρθενομάρτυρα του Χριστού Αγάθη. Η Αγία μας έζησε στη διάρκεια του τρίτου αιώνα μ.Χ. στη Σικελία και μαρτύρησε για τη χριστιανική της πίστη. Ήταν ξακουστή για την ευλάβεια, την αρετή, καθώς και για την εσωτερική δύναμη και την ψυχική ομορφιά της. Εμείς, τα μέλη της Βοηθητικής Αδελφότητας, προσπαθούμε να μιμηθούμε την Αγία Αγάθη στις αρετές της, κι επιθυμούμε να είμαστε παρούσες όπου υπάρχει υλική και ηθική ανάγκη στον περίγυρό μας.

Η Επιτροπή μας, ακολουθώντας το ιερό παράδειγμα της Αγίας Αγάθης, είναι ιδιαίτερα δραστήρια, έχοντας καθιερώσει πολλά και ποικίλα έργα, προς όφελος της εκκλησίας και της Κοινότητάς μας, αλλά επίσης και προς βοήθεια και ανακούφιση πολλών συνανθρώπων μας. Όλες οι Κυρίες εργάζονται με χριστιανική αγωνιστικότητα για το αγαθό, για το καλό και την πρόοδο σε όλους τους επί μέρους τομείς του Κοινοτικού πεδίου.

Όπως είναι γνωστό σε όλους η Κοινότητά μας ανήγειρε εκ θεμελίων τα τελευταία χρόνια νέο -βυζαντινού ρυθμού- Ιερό Ναό και η Αδελφότητά μας έδειξε ιδιαίτερη μέριμνα στην υπόθεση της οικονομικής ενίσχυσης του Εράνου της εκκλησίας μας.

Επίσης, έχει στην επιμέλειά της τη λειτουργία της εβδομαδιαίας Ενοριακής Λέσχης, την διοργάνωση των μηνιαίων Πνευματικών Συνάξεων, την ετοιμασία και πώληση γλυκών προς τους εκκλησιαζόμενους, το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι, τις ημερήσιες και πολυήμερες εκδρομές και προσκυνήματα, την συνεχή φροντίδα με σκοπό τον καλλωπισμό του Ιερού Ναού μας, καθώς και τις απλόχερες φιλοξενίες που τακτικά αναλαμβάνει στην Κοινότητά μας και τόσα άλλα.

Για όλες τις παραπάνω δραστηριότητες αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω από βάθους καρδίας και να συγχαρώ όλα τα μέλη του Συμβουλίου μας, καθώς και όλα τα μέλη της Αδελφότητας, για την αφοσίωση και τη γενναιοδωρία τους. Η συνεργασία των μελών της Αδελφότητας μεταξύ τους είναι πάντοτε άψογη, η διακονία τους δε, προς την Κοινότητα και την εκκλησία μας, το Ελληνικό Κολέγιό μας, τις Νεολαίες μας, την Ποδοσφαιρική Ομάδα μας και γενικώτερα προς τον συνάνθρωπο, είναι παροιμιώδης. Αποτελεί μάλιστα παράδειγμα προς μίμηση από τα νεώτερα μέλη μας και από όλες και όλους.

Παράλληλα, ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία, με αποφασιστικότητα και με στρατηγικό σχεδιασμό. Μέσα στο πλαίσιο αυτό, θα θέλαμε να προτείνουμε τη σύσταση Κεντρικού Συμβουλίου Βοηθητικών και Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, που να απαρτίζεται από εκπροσώπους όλων των κατά τόπους Βοηθητικών και Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτων των Κοινοτήτων της Αρχιεπισκοπής μας.

Πιστεύουμε ότι οφείλουμε, στις νέες συνθήκες ζωής που βιώνουμε στη φιλόξενη χώρα που ζούμε, να χαράξουμε μια κοινή και ανοδική πορεία, προχωρώντας με όραμα και αποφασιστικότητα προς την ευόδωση των ευγενών στόχων που θα θέσουμε. Το μέλλον της φιλοπρόοδης Ομογένειάς μας, με τη συμμετοχή και προσφορά και των Αδελφοτήτων μας, θα είναι σίγουρα λαμπρό.

Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή ομιλία θα ήθελα να συγχαρώ τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο και Ποιμενάρχη μας κ. Γρηγόριο για τα 30 χρόνια Ποιμαντορίας του στη Βιβλική αυτή Επαρχία του Οικουμενικού θρόνου και να τον ευχαριστήσω για τη σύγκλιση του παρόντος Συνεδρίου, ευχόμενη καλή συνέχεια και επιτυχή ευόδωση των εργασιών του.

Η Αγία Αγάθη να είναι πάντα θερμή μεσίτρια και βοηθός όλων μας. Αμήν».

Κατόπιν ακολούθησε η παρουσίαση και ανάγνωση του αναθεωρημένου Καταστατικούτων Φιλανθρωπικών Αδελφοτήτωντης Ιεράς Αρχιεπισκοπής, από τον Πρωτοπρ. Αναστάσιο Δ. Σαλαπάτα, ο οποίος είναι και ο συντάκτηςτου εν λόγω κειμένου. Οι Κυρίες έλαβαν αντίγραφα του Καταστατικού, στα ελληνικά και αγγλικά, και προσεχώς θα αποστείλουν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή τις προτάσεις και παρατηρήσεις τους.

Μετά την καταληκτήρια ομιλία του Σεβασμιωτάτου, ακολούθησε αβραμιαία φιλοξενία με πλούσιο δείπνο στην Αίθουσα Δεξιώσεων του Ι.Ν. Απ. Βαρνάβα.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ