Επιμέλεια: Ευθύμιος Χατζηϊωάννου.

Για τα νέα δεδομένα, που ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα, στις τράπεζες, οι οποίες άνοιξαν μετά από τρεις εβδομάδες τραπεζικής αργία, μίλησε χθες στον τηλεοπτικό σταθμό “MEGA” η Πρόεδρος της “Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών”, Λούκα Κατσέλη, η οποία έστειλε το μήνυμα, ότι η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών είναι δεδομένη και κάλεσε τους καταθέτες να επιστρέψουν τα χρήματα στις τράπεζες και να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στην σταθεροποίηση του συστήματος.
Σε ό,τι αφορά τις αναλήψεις, η κ. Κατσέλη εξήγησε, ότι αυτή την εβδομάδα, από Δευτέρα 20 έως και την Παρασκευή 24 Ιουλίου θα μπορεί κάποιος να πάρει, ή κάθε ημέρα από 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 300 ευρώ στο τέλος της εβδομάδας.trapeza-tis-ellados-
Από το Σάββατο 25 Ιουλίου, και για κάθε εβδομάδα, που ακολουθεί, δηλαδή Σάββατο με Σάββατο, θα μπορεί κάποιος να παίρνει ή κάθε ημέρα 60 ευρώ ή σωρευτικά έως 420 ευρώ σε μία ανάληψη, στο τέλος της εβδομάδας.

“Κάθε πολίτης θα έχει ελεύθερη πρόσβαση στις τραπεζικές θυρίδες, ωστόσο ενδέχεται να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση”

Όπως ξεκαθάρισε η Λούκα Κατσέλη, εάν κάποιος δεν πάρει αυτή την εβδομάδα τα 300 ευρώ, δεν θα μπορεί να πάρει την επόμενη, που ακολουθεί 300 ευρώ + 420 ευρώ, αλλά μόνον τα 420 ευρώ της επόμενης εβδομάδας. Η ίδια τόνισε, ότι από το Σάββατο 25 Ιουλίου και μετά για κάθε εβδομάδα το ποσό των 420 ευρώ σωρευτικά θα μπορούν να σηκώνουν και οι συνταξιούχοι.
Αναφορικά με τις τραπεζικές θυρίδες, η ίδια είπε, ότι κάθε πολίτης έχει ελεύθερη πρόσβαση σε αυτές, ωστόσο -όπως σημείωσε- πολλές τράπεζες, επειδή υπάρχουν πολλές θυρίδες σε κάποια υποκαταστήματα, ζητούν να υπάρχει ραντεβού για να αποφευχθεί συνωστισμός και να υπάρξει καλύτερη εξυπηρέτηση.
Για τους λογαριασμούς, η κ. Κατσέλη δήλωσε, ότι απαγορεύεται να ανοίγονται νέοι, καταθετικοί ή όψεως, να προστίθενται συνδικαιούχοι ή να ενεργοποιούνται αδρανείς λογαριασμοί.

“Θα μπορεί κάποιος να εξοφλήσει την δόση του δανείου του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν θα μπορεί να καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειό του”

Επεσήμανε, όμως, ότι προβλέπονται εξαιρέσεις για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Για παράδειγμα, μπορούν να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί για μισθοδοσία, για υποχρεώσεις προς το ίδιο το πιστωτικό ίδρυμα, για καταβολή νέων συντάξεων ή επιδομάτων, για εξυπηρέτηση νεοϊδρυθέντων νομικών προσώπων και επιχειρήσεων. Όλες αυτές οι περιπτώσεις, σημείωσε η κ. Κατσέλη, αναφέρονται αναλυτικά στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που έχει εκδοθεί.
Για τα δάνεια, η Λούκα Κατσέλη δήλωσε, ότι κάποιος μπορεί να εξοφλήσει την δόση του μέσω λογαριασμού, αλλά δεν μπορεί καταβάλει μεγαλύτερο ποσό ή να εξοφλήσει ολόκληρο το δάνειο.
Στα πλαίσια του ανοίγματος των τραπεζών και της διεύρυνσης του κύκλου εργασιών τους, η κ. Κατσέλη υπογράμμισε, ότι «η φερεγγυότητα των τραπεζών μας είναι δεδομένη και πιστοποιείται από την ΕΚΤ σε τακτά χρονικά διαστήματα», σημειώνοντας, όμως, ότι «η ρευστότητα, που υπάρχει στο σύστημα, εξαρτάται από εμάς τους ίδιους».

“Πρέπει να εμπιστευθούμε τις τράπεζές μας, να αφήσουμε εκεί τα χρήματά μας ή να τα βγάλουμε από τα σεντούκια και τα σπίτια μας, όπου δεν είναι και ασφαλή, να τα βάλουμε στις τράπεζές μας και να κινήσουμε έτσι την οικονομία μας”

Όπως είπε η ίδια, «αν δεν είχαν φύγει πάνω από 40 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις από το τραπεζικό σύστημα όλη την τελευταία περίοδο και είχαν μείνει στις τράπεζες, δεν θα είχαμε πρόβλημα ρευστότητας».
«Τα χρήματα αυτά, που μένουν στις καταθέσεις, είναι η πηγή ρευστότητας για την οικονομία μας, η πηγή των δανείων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή και για τις μεγαλύτερες. Έτσι δίνονται δάνεια, κινείται η οικονομία και η αγορά και μειώνεται η ανεργία…» τόνισε και πρόσθεσε: «Αν θέλουμε, εμείς ως Έλληνες και Ελληνίδες, να εξασφαλίσουμε την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την οικονομική ανάκαμψη και την έξοδο από αυτή την κρίση, οφείλουμε να κάνουμε όλοι αυτό που πρέπει, δηλαδή να εμπιστευθούμε τις τράπεζές μας, να αφήσουμε εκεί τα χρήματά μας ή να τα βγάλουμε από τα σεντούκια και τα σπίτια μας, όπου δεν είναι και ασφαλή, να τα βάλουμε στις τράπεζές μας και να κινήσουμε έτσι την οικονομία μας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ