Μόναχο: Γράφει η Ρένα Τσόγκα.

Το γνωστό συγκρότημα Χαΐνηδες , σε μια μίνι περιοδεία που πραγματοποίησε ‘‘ψάχνοντας συνταξιδιώτες σε μουσικά ταξίδια πέρα από τα σύνορα’’, όπως ανέφεραν οι ίδιοι, παρευρέθηκαν και στο Μόναχο καλεσμένοι της KriKri Productions. Όπως ήταν φυσικό, καταχειροκροτήθηκαν από Γερμανούς και Έλληνες, οι οποίοι γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα Milla Club για να τους απολαύσουν.xainides1

Ο Δημήτρης Αποστολάκης με την αντάρτισσα λύρα του, συνοδευόμενος από τους Δημήτρη Ζαχαριουδάκη (τραγούδι και κιθάρα), Κωνσταντή Πιστιόλη (πνευστά), Παναγιώτη Κανέλλο (ντραμς), Γιάννη Νόνη (μπάσο) και Σπυριδούλα Μπάκα, ταξίδεψε το πλήθος μουσικά από την Κρήτη ως την μικρά Ασία κι από την Ανατολή ως τα Βαλκάνια.

 

“…Η πατρίδα μου δεν έχει
κάμπους, θάλασσες, βουνά
μα στρατιές ξεριζωμένων
και ασκέρια ταπεινά.

Έρχεται το καραβάνι από την ανατολή
της ζωής και του θανάτου
να σας δώσει το φιλί…”

 

Η περιοδεία των Χαΐνηδων ξεκίνησε την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου από το Άμστερνταμ, για να ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου στο Βερολίνο, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ζυρίχη, τη Λωζάνη και το Μόναχο.

 

 

H KriKri Productions

 

H KriKri Productions δημιουργήθηκε στα τέλη του 2015 και φιλοδοξεί να φέρει το κοινό του Μονάχου πιο κοντά σε μουσικές και καλλιτέχνες που αξίζουν την προσοχή του.

 

Πρόκειται για μια ανεξάρτητη εταιρία διοργάνωσης συναυλιών. Με σκοπό να αναδείξει διαφορετικά μουσικά στοιχεία που κυριαρχούν στο σύγχρονο πολιτισμό, προσκαλεί σε ποιοτικές εναλλακτικές προτάσεις με καλεσμένους καλλιτέχνες απ’ όλο το φάσμα της World music, από τη Μεσόγειο στα Βαλκάνια, την ανατολή, το βορρά και το νότο, αλλά και με καλλιτέχνες που εξελίσσουν την ελληνική σκηνή σήμερα.

 

Οι Χαΐνηδες

 

Οι Χαΐνηδες είναι μια μουσική ομάδα που δημιουργήθηκε το 1990 στο Ηράκλειο Κρήτης. Το όνομα προέρχεται από την αραβική λέξη «χαΐν» και έφτασε να σημαίνει τον επαναστάτη, τον φυγόδικο, αυτόν που γυρίζει στα βουνά.Τα μέλη του συγκροτήματος κατά τη δημιουργία του το 1990 ήταν ο Δημήτρης Αποστολάκης, ο Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, η Κάλλια Σπυριδάκη, ο Μίλτος Πασχαλίδης και ο Γιώργος Λαοδίκης. Στο πέρασμα των χρόνων, νέα μέλη μπαίνουν και αποχωρούν από την ομάδα, ενώ σε όλα τα ενδιάμεσα σχήματα έως σήμερα παραμένουν σαν ιδρυτικά μέλη οι Δημήτρης Αποστολάκης και Δημήτρης Ζαχαριουδάκης.

 

Χρονολογίες-σταθμοί για το συγκρότημα:

 

1990: Ιδρύονται οι Χαΐνηδες στο Ηράκλειο Κρήτης.

 

1991: Κυκλοφορεί ο πρώτος δίσκος με τίτλο Χαΐνηδες.

Στο εσώφυλλο υπάρχει σημείωμα του τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργου Γραμματικάκη.

Στο δίσκο παίζουν οι Χαΐνηδες

Δημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης, Κάλλια Σπυριδάκη, Μίλτος Πασχαλίδης και Γιώργος Λαοδίκης

και συμμετέχουν φιλικά ο Μιχάλης Σταυρακάκης και ο Λάμπης Ξυλούρης.

 

1993: Κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος με τίτλο «Κόσμος κι όνειρο είναι ένα», στον οποίο συμμετέχει ο Ross Daly και ο Σωκράτης Σινόπουλος.

Από το συγκρότημα έχει αποχωρήσει ο Μίλτος Πασχαλίδης και έχουν ενταχθεί ο Μιχάλης Σταυρακάκης και ο Γιώργος Σταυράκης.

 

1994: Κυκλοφορεί ο δίσκος « Με κόντρα τον καιρό».

Οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συνυπογράφουν την παραγωγή.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου αποχωρεί ο Γιώργος Σταυράκης.

 

1997: Κυκλοφορεί ο δίσκος «Το μεγάλο ταξίδι».

Στο συγκρότημα έχει ενταχθεί ο Κωστής Αβυσσινός.

Στο δίσκο συμμετέχουν οι Μανόλης Λυδάκης, Αμίν Αλαγκαμπού, Σωκράτης Σινόπουλος, Περικλής Παπαπετρόπουλος, Μανώλης Πάππος, Χρήστος Κωνσταντίνου, Αχιλλέας Περσίδης, Χάρης Λαμπράκης, Ελένη Καλαϊτζίδου.

Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία αυτού του δίσκου το συγκρότημα διαλύεται.

 

2000: Οι Δημήτρης Αποστολάκης, Δημήτρης Ζαχαριουδάκης και Μιχάλης Σταυρακάκης από το παλιό σχήμα μαζί με τους Αντώνη Σκαμνάκη, Αλέξη Νόνη και Μαρία Κώτη ξαναφτιάχνουν το συγκρότημα και κυκλοφορούν το διπλό δίσκο « Ο ξυπόλυτος πρίγκιπας».

Στο δίσκο συμμετέχουν οι Ψαραντώνης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Βασίλης Σταυρακάκης, Χρήστος Κωνσταντίνου, Σωκράτης Σινόπουλος, Τιγκράν Σαρκισιάν, Λευτέρης Γρηγορίου, Γιάννης Νόνης, Έρση Νόνη και η μπάντα χάλκινων πνευστών από την Κερατέα.

 

2002: Κυκλοφορεί ο δίσκος «Δελτίο ειδήσεων».

Στο συγκρότημα έχει ενταχθεί ο Τάκης Μπάρμπας, ο οποίος αποχωρεί μετά την έκδοση του δίσκου.

 

2005: Κυκλοφορεί ο δίσκος «Ο Γητευτής και το Δρακοδόντι», που αποτελείται από 2 cds, «ο Γητευτής» και «το δρακοδόντι».

Στο συγκρότημα έχουν πια ενταχθεί ο Περικλής Τσουκαλάς και ο Γιώργος Μανωλάκης και έχει αποχωρήσει ο Μιχάλης Σταυρακάκης.

Στο «Γητευτή» συμμετέχουν οι Κωστής Αβυσσινός, Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Χαρούλης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Κοτσίνης, Αχιλλέας Περσίδης, Κυριάκος Γκουβέντας, Τιγκράν Σαρκισιάν, Βαγγέλης Παπαγεωργίου, Αντρέας Σκάνδαλος, Νίκος Παπαναστασίου και παιδική χορωδία από μαθητές του δημοτικού ωδείου Ναυπλίου, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Νόνη.

 

Στο «Δρακοδόντι» συμμετέχει ο Ψαραντώνης, το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», ο Γιώργος Μακρής και ο Σόλης Μπαρκή.

 

2007: Κυκλοφορεί ο δίσκος «Ο Καραγκιόζης στη Γιουροβίζιον», με τη σύμπραξη του καραγκιοζοπαίχτη Άθω Δανέλη.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου αποχωρεί από το συγκρότημα ο Γιώργος Μανωλάκης και εντάσσεται ο Μιχάλης Νικόπουλος.

 

2008: Κυκλοφορεί ο διπλός ζωντανός δίσκος «Η κάθοδος των σαλτιμπάγκων» σε σύμπραξη με τους Μode Plagal. Ο δίσκος είναι ηχογράφηση της παράστασής τους στο Θέατρο Βράχων, στην οποία συμμετέχουν και η Μάρθα Φριντζήλα, ο Κωστής Αβυσσινός και το πολυφωνικό γυναικείο συγκρότημα Σανάδες.

Μετά την κυκλοφορία του δίσκου αποχωρεί από το συγκρότημα ο Περικλής Τσουκαλάς και εντάσσονται ο Δημήτρης Μπρέντας και ο Τάκης Κανέλλος.

 

2011: Κυκλοφορεί ο δίσκος «Αγροτοκτηνοτροφικά & Μητροπολιτικά», που αποτελείται από δύο CD, «τα Αγροτοκτηνοτροφικά» και «τα Μητροπολιτικά».

Στο «Αγροτοκτηνοτροφικά» συμμετέχουν οι: Κωστής Αβυσσινός, Μανώλης Λιαπάκης, Γιώργης Παπαδάκης, ΜιχάληςΤζουγανάκης, Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και Ψαραντώνης.

Στο « Μητροπολιτικά» συμμετέχουν οι: Κωστής Αβυσσινός, Δημήτρης Πουλικάκος, Θοδωρής Ρέλλος, Περικλής Παπαπετρόπουλος και Κλεοπάτρα Βάγια.